Imatralaiset viisumitoimistot putosivat koronakurimuksessa tyhjän päälle – Viisumipiste yrittää sinnitellä nyt Ely-keskuksen kehittämistuella: "Tietynlaisia kuljettajaviisumeita pystytään ammattikuljettajille tekemään"

Viisumipisteen yrittäjä Raine Rita kertoo lopettaneensa jo arvailun sen osalta, milloin raja jälleen aukeaa. Epätietoisuus on aiheuttanut välillä stressiä, mutta yönsä hän kertoo nukkuvansa rauhassa.

Joonas Tapaninen

Viisumipisteen toimisto Imatrankoskella suljettiin toistaiseksi hiipuneen viisumikysynnän takia.
Viisumipisteen toimisto Imatrankoskella suljettiin toistaiseksi hiipuneen viisumikysynnän takia.

Viisumien myynti Venäjälle on ollut pysähdyksissä siitä lähtien, kun Venäjä sulki rajansa ulkomaalaisilta maaliskuussa. Samalla loppuivat kiireet viisumitoimistoilta.

– Toiminta on ihan seis. Puoleen vuoteen ei ole ollut juuri minkäänlaista viisumimyyntiä. Tietynlaisia kuljettajaviisumeita pystytään ammattikuljettajille tekemään, eikä niitäkään mene edes joka kuukausi, kertoo yrittäjä Raine Rita Imatrankoskella sijaitsevasta Viisumipisteestä.

Koronatilanteesta johtuen Viisumipiste ottaa vastaan ainoastaan pitkäaikaisten viisumien tilauksia. Tilattujen viisumien valmistuminen riippuu siitä, milloin Venäjän konsulaatit ottavat hakemuksia vastaan. Tällä hetkellä hakemusten vastaanotto on keskeytetty.

Liikenne Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on toistaiseksi sallittua ainoastaan poikkeusluvalla, eikä rajaosuuden avautumisesta matkailulle ole tällä hetkellä tietoa.

Epätietoisuus on aiheuttanut välillä stressiä, mutta yönsä Rita kertoo nukkuvansa rauhassa.

Hän kertoo lopettaneensa jo arvailun sen osalta, milloin raja taas aukeaa. Viisumipiste on saanut Ely-keskukselta kehittämistukea, mikä ei kuitenkaan ole Ridan mukaan mikään pitkäaikainen ratkaisu.

– Kun korona tuli, jouduimme irtisanomaan juuri palkatun työntekijän ja toinen työntekijä jouduttiin lomauttamaan. Kehittämistuen avulla on nyt pystytty maksamaan osa oman ja yhden työntekijän palkasta, Rita kertoo.

Viisumien lisäksi Viisumipisteen palveluihin kuuluvat passikuvat.

Muutkin viisumitoimistot kiinni

Lappeentien varrella kivijalassa niin ikään toimivassa Visatorissa tilanne on sama.

– Viisumeiden puolelta tulot ovat nolla euroa. Teemme myös Venäjän-kauppaa myymällä muun muassa koneita, mutta sekin on toimintaa, joka vaatii fyysistä kanssakäymistä, yrittäjä Juha Rossi toteaa.

Viime vuoden lopulla käyttöön otettu sähköinen viisumi eli E-viisumi ehti tehdä hallaa viisumibisnekselle jo ennen koronan ryöpsähtämistä. Rossin mukaan alkuvuosi on muutenkin tyypillisesti alalla hiljaista aikaa.

– Tulos tehdään niiden kuukausien ulkopuolella.

Joonas Tapaninen

Lappu on ovella myös Itämatkojen toimistolla Imatran kävelykadulla.
Lappu on ovella myös Itämatkojen toimistolla Imatran kävelykadulla.

Visatorilla ei ole palkattua henkilökuntaa, vaan kyseessä on yhden miehen yritys. Tulovirtojen pysähtyminen yli puoleksi vuodeksi on Rossin mukaan merkinnyt sitä, että yrittäjän on pitänyt turvautua aikaisempaa enemmän säästöihin.

– Tässä alkaa jo vähän orientoitumaan siihen, että kun minulla on noita ravihevosia, niin se alkaa tuntua työltä. Tekisi mieli mennä jo töihin huilaamaan, Rossi naurahtaa.

Imatralla toimivista muista viisumitoimistoista myös Itämatkojen toimisto kävelykatu Koskenpartaalla on tällä hetkellä suljettuna. Rajapatsaalla toimivan Kalerianan ovi on myös koronatilanteesta johtuen kiinni.

– Aion kuitenkin jatkaa toimintaa, kun se on jälleen mahdollista, sanoo yrittäjä Nina Niemi.

Lisäksi Poltinkujalla sijaitsee Evrikka-niminen viisumitoimisto, jonka edustajaa Uutisvuoksi ei tavoittanut kommentoimaan yrityksen tilannetta.

Luetuimmat