Venäläisten viisumien määrä rajussa kasvussa — Pietarin pääkonsulaatin kirjoittamien viisumien määrä on noussut jo 70 prosentilla viime vuodesta

Hannu Ojala

Kolmen sukupolven yhteinen lomamatka Suomeen oli maanantaina päättymässä ja Glushakovien perhe poikkesi lähtölounaalle Teppanalaan.

Suomen Pietarin päänkonsulaatissa viisumien kysyntä on ollut voimakkaassa nousussa. Kasvu viime vuoteen on 70 prosenttia.

Glushakovien perhe Sosnovyi Borista kuuluu siihen suureen enemmistöön, joka vierailee Suomessa monikertaviisumilla.

Anton Glushakov kertoo, että käytössä on nyt ensimmäistä kertaa kahden vuoden viisumi.

Punkaharjulla ja Savonlinnassa lyhyttä lomaa viettänyt perhe oli maanantaina palaamassa kotiinsa. Seuraava matka Suomeen on tarkoitus tehdä talvella.

Viisumien kysyntä ruuhkautti konsulaattia kesäkuukausina, jotka ovat perinteisesti olleet vilkkainta matkustusaikaa. Asiakkaita on riittänyt myös muina aikoina.

— Syyskuun loppuun mennessä konsulaatti on tehnyt päätöksen 430 000 viisumista, kertoo viisumiyksikön päällikkö Anneli Nummelin.

Nummelin pitää todennäköisenä, että Pietarista myönnettyjen viisumien määrä nousee tänä vuonna noin 600 000:een.

Määrä jää vielä huippuvuosista, mutta on jo vuosikymmenen alun tasolla.

Matkailuinto on ollut kasvussa myös myös Muurmanskin ja Petroskoin konsulaateissa.

Molemmissa konsulaatin toimipisteissä on jo tähän mennessä myönnetty yhteensä 50 000 viisumia , mikä on kolmannes enemmän kuin koko viime vuonna.

Moskovassa viisumien kysyntä on pysynyt Nummelinin mukaan viime vuoden tasolla. Viime vuonna Moskovasta viisumin hankki 60 000 venäläistä.

Suomen lisäksi venäläiset ovat lisänneet merkittävissä määrin matkustamistaan myös Viroon.

Viron myöntäminen Schengen-viisumien kasvu on tänä vuonna yli 60 prosenttia. Unkarissa kasvu on ollut 30 ja Latviassa 23 prosenttia.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.