Ruokolahdella Torsantaka osakaskunnalla on tullut mitta täyteen vuosia jatkuneesta ilkivallasta, jonka kohteeksi on joutunut veneiden perämoottorit ja traktorit – Nyt osakaskunta tarjoaa rahapalkkion ratkaisevasta vihjeestä

Ruokolahtelaiselta Jukka Lifländeriltä on hajotettu kolmena kesänä kolme veneen perämoottoria. Ilkivallasta on aiheutunut hänelle yli 2 500 euron vahingot.

Santeri Tynkkynen

Ruokolahtelainen Jukka Lifländer osti tänä kesänä uuden veneen moottoreineen päivineen. Ilkivallan vuoksi moottori on nyt toimintakyvytön.
Ruokolahtelainen Jukka Lifländer osti tänä kesänä uuden veneen moottoreineen päivineen. Ilkivallan vuoksi moottori on nyt toimintakyvytön.

Ruokolahdella Torsantaka 1, 2 ja 12 osakaskunnalla on tullut mitta täyteen ilkivallasta. Osakaskunnan jäsenet ja alueen mökkiläiset ovat joutuneet toistuvasti ilkivallan ja kiusanteon kohteeksi useamman kymmenen vuoden ajalla.

Osakaskunnan jäsen Veijo Tella kertoo, että jälleen tänä keväänä alueella on rikottu veneiden perämoottoreita. Moottoreiden sisään on laitettu jäteöljyä, vettä ja jopa tärpättiä ja sokeria.

Aikaisempina vuosina ilkivallan kohteiksi ovat joutuneet myös traktorit, joista on irrotettu renkaita ja laitettu hiekkaa öljyn sekaan. Viime aikoina myös kalaverkkoja on puukotettu rikki sekä varastettu kalamerkkejä veneistä.

Tellan mukaan kesämökeillä on hakattu vesiputkia poikki ja sähköjohtoja katkottu. Nyt osakaskunta lupaakin 500 euron palkkion ratkaisevasta vihjeestä tekijän kiinni saamiseksi.

– Toivomme, että saisimme ilkivallan loppumaan. En usko, että ilkivalta loppuu, ennen kuin tekijä jää rysän päältä kiinni, Tella sanoo.

Tellan mukaan ilkivalta on jokakesäinen ilmiö.

"Kyse on puhtaasti ilkivallasta"

Ruokolahtelainen Jukka Lifländer on yksi niistä henkilöistä, jonka veneen perämoottori on joutunut toistuvasti ilkivallan kohteeksi. Lifländeriltä on hajotettu kolmen vuoden aikana kolme perämoottoria.

Moottoreista kaksi ovat olleet upouusia, ja kolmaskin hyvin vähän käytetty. Viimeisin moottori hajotettiin tänä kesänä.

– Ostin ennen juhannusta veneen moottoreineen päivineen, ja nyt se on toimintakyvytön, kertoo Lifländer.

Kolmella hajotetulla perämoottorilla hän on ehtinyt ajaa yhteensä maksimissaan kymmenen tuntia. Välillä moottoreista on irrotettu kaasuvaijereita, välillä sotkettu aineita tankkiin.

Haluaisimme saada sellaiset todisteet kasaan, että niillä pärjättäisiin oikeudessa. — Olavi Luukkonen

– Ne on särjetty ihan rikkomalla, eikä kyse ole siitä, että laitteet olisivat hajonneet vanhuuttaan. Kyse on puhtaasti ilkivallasta, Lifländer sanoo.

Ilkivallasta on aiheutunut hänelle yhteensä noin 2 500 euron vahingot. Myös Veijo Tellalle on aiheutunut tuhansien eurojen vahingot vuosien aikana.

Jukka Lifländer

Lifländerin hajonneista perämoottoreista kaksi oli uusia ja yksi vähän käytetty.
Lifländerin hajonneista perämoottoreista kaksi oli uusia ja yksi vähän käytetty.

"Haluamme sellaiset todisteet, että niillä pärjätään oikeudessa"

Osakaskunnalla on oma aavistus ilkivallan tekijästä. Osakaskunnan jäsenen Veijo Tellan mukaan tekijä on tallentunut kamerakuviin. Osasta vahingonteoista on jätetty rikosilmoitus.

– Mutta jos hän ei kuvassa tee mitään, niin ei häntä voi myöskään syyttää mistään, Tella toteaa.

Sen takia osakaskunta ottikin käyttöön vihjepalkkion, kertoo puheenjohtaja Olavi Luukkonen, joka on itsekin saanut yli 1 000 euron laskun rikotun perämoottorin takia.

– Haluaisimme saada sellaiset todisteet kasaan, että niillä pärjättäisiin oikeudessa. Toivomme, että tekijä tuomittaisiin vahingonkorvauksiin ja hän lopettaisi tällaisen toiminnan, Luukkonen sanoo.

Rikoskomisario Jyrki Hännisen mukaan Kaakkois-Suomen poliisilla ei ole mitään sitä vastaan, että jokin taho tarjoaa rahallista vihjepalkkiota.

– Jos asianomistaja haluaa palkkion maksaa, ei meillä ole siihen mitään sanomista. Poliisi ei tällaisia korvauksia maksa, vaan tekee tutkintaa muilla keinoin, Hänninen huomauttaa.

Rahallisia vihjepalkkioita tarjotaan Hännisen mukaan ajoittain. Parhaimmassa tapauksessa siitä voi olla hyötyäkin, hän sanoo.

– Sillä ei kuitenkaan ole minkäänlaista vaikutusta poliisin tutkintaan.

Luetuimmat

Kommentoidut