Viikonlopun menovinkit: qigongia, Maustetyttöjä, Movetronia, jazzia ja ambienttia, pikkuyrittäjiä, sotaa ja nalleja sekä peräti kaksi klassista konserttia

Tulevan viikonlopun menot ovat varsinainen runsaudensarvi. Lumiukkojenkin kanssa pääsee puuhailemaan, vaikkei olisi luntakaan.

Piia Kaskinen

Antti Rantala ylläpitää Imatran sotamuseota vanhassa Itä-Siitolan koulussa. Samassa koulussa toimii myös Tiinan tupa.
Antti Rantala ylläpitää Imatran sotamuseota vanhassa Itä-Siitolan koulussa. Samassa koulussa toimii myös Tiinan tupa.

Petri Huhtinen

Maustetytöt saapuu kaupunkiin ystävänpäiväkeikalle
Maustetytöt saapuu kaupunkiin ystävänpäiväkeikalle

Perjantaina on ystävänpäivä. Sen kunniaksi Suomen Punaisen Ristin Imatran osasto järjestää Imatran pääkirjastossa monenlaista tapahtumaa. Ystävänpäivän iltapäivätapahtuma alkaa puoli kolmelta, ja kestää puoli kuuteen saakka. Koko sen ajan kirjastolla päivystää muun muassa Nallesairaala, jonne lapset voivat tuoda kipeän nallensa saamaan asiantuntevaa hoitoa. Tarjolla on myös lapsille tarkoitettua tarkkuusheittoa.

Nallejen lisäksi ihmiset voivat hoidattaa kirjastolla myös itseään, sillä puoli kolmelta kirjastolla on tarjolla tiibetiläisten, soivien maljojen hoitavia ääniä. Kello kolmelta siellä voi kokeilla perinteistä kiinalaista terveydenhoitoa, eli Qigong itsehierontaa. Palan painikkeeksi on tarjolla myös pullaa ja kahvia.

Ystävänpäivätapahtuma loppuu puoli kuudelta. Sen jälkeen kannattaa siirtyä Karelia-salin puolelle, sillä jo kello 18 Suomen Punaisen Ristin Imatran osasto järjestää myös ystävänpäiväkonsertin. Konsertissa esiintyvät itse Maustetytöt.

Sisarukset Anna ja Kaisa Karjalainen, kitaristi ja kosketinsoittaja julkaisivat ensimmäisen singlensä melko lailla tasan vuosi sitten ja singahti samantien suursuosioon. Se teki viime kesänä neljättäkymmenettä keikkaa, muun muassa Flow festivaaleilla, Provinssissa, Ruisrockissa ja Ilosaarirockissa. Heitä on kuvattu suorastaan suorastaan epäilyttävän aidoksi ja epäkaupalliseksi.

Pikkuyrittäjien messut

Ystävänpäivänä huipentuu myös Imatrankosken koulun pikkuyrittäjä-ohjelma. Koulun 5A, 6A ja 6B -luokat ovat opetelleet syksystä lähtien yrittäjänä olemista, eli muun muassa sitä, mistä saadaan alkupääomaa, millaisia kuluja toiminnasta voi tulla, miten tuotteet hinnoitellaan, miten niitä markkinoidaan ja niin edelleen.

– Oppilaat harjoittelivat myös hissipuheen, eli oman yrityksensä esittelemisen noin 30 sekunnissa, kertoo opettaja Jaana Valtoaho.

Projektin tulokset ovat nähtävillä koululla kello 16 – 18, sillä siellä tuotteitaan myy kymmenkunta pikkuyritystä, Pizza-Pojista Vohvelitaitureihin.

Kahvilat ovat pikkuyrittäjien yritysmalleista suosituimpia, mutta myynnissä on myös kynttilöitä, toffeita ja savisydämiä.

– Tarkoituksena on, että tuotteet ovat mahdollisimman pitkälle oppilaiden itsensä tekemiä. Toki vanhemmat ovat voineet osallistua yrityksen toimintaan oman halunsa mukaan, Valtoaho sanoo.

Pikkuyritykset jakavat menot keskenään, mutta päältä menee noin kymmenen prosentin vero luokkaretkikassaan – ellei niihin anneta verohelpotuksia.

– Tulevaisuudessa ei välttämättä ole valmiita työpaikkoja, mutta työelämä- ja taloustaitoja siellä kuitenkin tarvitaan. Yksi tämän koko projektin tarkoituksista on auttaa oppilaita tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Kannattaa mennä sitä kohti, mikä itseä kiinnostaa, Valtoaho sanoo.

Pikkuyrittäjät on valtakunnallinen, maksuton yrittäjyyskasvatusohjelma 4.-6. luokkalaisille. Siinä on toistaiseksi ollut mukana yli 500 koulua ja 40 000 lasta eri puolilta maata. Myös imatralaisia kouluja on osallistunut ohjelmaan aiempinakin vuosina.

Pe 14.2: Ystävänpäivätapahtuma, Imatran pääkirjasto klo 14:30, Maustetytöt, Kulttuuritalo Virta klo 18, Pikkuyrittäjien ystävänpäivämessut klo 16 – 18 Imatrankosken koulu.

Numi Nummelin

Movetron jytää Imatralla viikonloppuna.
Movetron jytää Imatralla viikonloppuna.

Oo see 11 vee

Tulevana viikonloppuna Imatran OC-baari täyttää 11 vuotta. Perjantaina niitä juhlistaa puoliltaöin soittava Pektorok, eli vuonna 2000 perustettu rock-klassikoita soittava cover-bändi.

Synttäriviikonlopun kruunaa lauantaina esiintyvä Movetron, jonka ensilevy Romeo ja Julia julkaistiin tasan 25 vuotta sitten, vuonna 1995. Yhtyeessä vaikuttavat Päivi Lepistö, Jukka Tanttari ja Timo Löyvä.

11-vuotisjuhlat, OC Bar, pe 14.2 ja la 15.2.

Tapio Hartikainen

Mikko Pettinen soittaa flyygelitorvea.
Mikko Pettinen soittaa flyygelitorvea.

Pettinen pitää levynjulkistamiskeikan

Imatralla lapsuutensa viettänyt Mikko Pettinen saapuu tänä viikonloppuna kaupunkiin juhlavissa merkeissä: hän pitää kulttuuritalo Virrassa Why Not -yhtyeensä levynjulkistamiskonsertin.

Mikko Pettinen Why Not on muun muassa Uuden musiikin orkesteri Umossa ja Helsinki-Cotonou Ensemblessa vaikuttaneen trumpetisti Mikko Pettisen uusi jazzyhtye, todellinen huippukokoonpano. Pettinen on säveltänyt sille kappaleita, joissa akustinen jazz kohtaa elektroniset efektit, luupit ja etnosävyt, improvisoinnin ja ambientin.Lauantai-illan keikkatarjontaa jatkaa Jari Väyliö, joka soittaa pub Vahdissa noin kello 22.

Kulttuuritalo Virta: Mikko Pettinen Why not -yhtyeen levynjulkistamiskonsertti, la 15.2 klo 19. Jari Väyliö, pub Vahti la 15.2 noin klo 22.

Rauhaa ja sotaa

Museokahvila Tiinan Tupa/Imatran sotamuseo menee tänä viikonloppuna ääripäästä toiseen. Perjantaina siellä on luvassa ystävänpäivän nukketeatteria perheen pienimmille klo 10 ja 13, kun Jaakkiman kampuksen lastenohjaajaopiskelijat esittävät osallistavan nukketeatterisadun eläinten ystävyydestä. Näytösten välissä soi lastenmusiikki ja voi vaikka askarrella.

Lauantaina on vuorossa sotaa. Silloin on vuorossa neljän sotahistoriallisen luentosarjan ensimmäinen. Paikkoja on rajoitetusti, joten omansa kannattaa Tiinan tuvalta erikseen varata.

Tänä lauantaina majuri Mikko Nenonen ja rajavartiomestari EVP Mika Albertsson luennoivat Joutsenon rintamasta vuonna 1918.

Luentoja järjestetään noin kerran kuussa, ja seuraavien aiheina ovat tarkka-ampuja Simo Häyhä, sankarivainajien etsintä, sekä lento-osasto Kuhlmey.

Tiinan tupa / Imatran sotamuseo: Nukketeatteria lapsille pe 14.3 klo 10 ja 13, sotahistoriallinen luento la 15.2 klo 14.

Katja Luoma

Lumiukko voi näyttää vaikka tältä.
Lumiukko voi näyttää vaikka tältä.

Lumiukkotalkoot

Lauantaina Imatralla alkavat lumiukkotalkoot. Ulkona Kuin Lumiukko -tapahtumassa on tarkoitus rakentaa porukalla lumiukkoja Virranpuistoon, eli kirjaston ja kulttuuritalo Virran viereen.

Pakkassään varalta paikalla on myös sellaisia välineitä, joilla lumiukkoja syntyy myös pakkaslumesta. Tapahtuman järjestävät Imatran Lapinkävijät. Se on osa valtakunnallista Suomen Ladun järjestämää kampanjaa, jonka tavoitteena on saada maahan vähintään 10 000 lumiukkoa. Joten jos mukaan ei pääse, lumiukot voi rakentaa myös etänä ja ilmoittaa ne mukaan www.suomenlatu.fi -nettisivuilla.

Mukaan kannattaa ottaa omia lapioita ja vastaavia. Paikan päällä on mehutarjoilu.

Ulkona kuin lumiukko, Virranpuisto, la 15.2 klo 10.

Arkisto/Ulla Yliherne

Sunnuntaina soi klassinen.
Sunnuntaina soi klassinen.

Sunnuntai kuuluu klassiselle

Sunnuntaina klassisen musiikin ystäviä hemmotellaan toden teolla, sillä sunnuntaina on luvassa peräti kaksi klassisen musiikin konserttia.

Kello 14 kulttuuritalolla vierailee Savonlinnan peräti 105 -vuotias orkesteri. Sen ohjelmaan kuuluu W.A.Mozartin Sinfonia nr. 40 g-molli K 550, sekä Ludwig van Beethovenin Viulukonsertto D-duuri. Viulukonsertossa soittaa Kansallisoopperan 1. konserttimestari Jukka Merjanen. Orkesteria johtaa Kari Kropsu.

Kello 17 Imatran Konserttihovissa alkaa kamarikonsertti, jossa esiintyy viulu-sello-piano -trio, eli Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, Markus Hohti ja Emil Holmström. Ohjelmassa on Brahmsia ja Schumannia.

Savonlinnan orkesterin sinfoniakonsertti, su 16.2 klo 14. Kamarikonsertti, Imatran Konserttihovi (Ilmeentie 157), su 16.1 klo 17.

Uusimmat uutiset