Kattojen lumikuorma työllistää palokuntaa Imatralla: ”Hirmu vaikea asia meillekin, mikä on onnettomuuksien ehkäisyä ja mikä normaalia kiinteistöhuoltoa,” vuoromestari sanoo

Sunnuntaina palokunta pyydettiin apuun, kun sulamisvedet alkoivat valua tasakattoisen paritalon kattoikkunasta sisään Mansikkalassa.

Anu Pakarinen

Plussakeli saa lumet sulamaan vauhdilla. Imatralla palokunta pyydettiin apuun, kun vesi alkoi valua kattoikkunasta asuntoon sisään. Lappeenrannassa puolestaan tulvivat kadut ovat työllistäneet pelastuslaitosta. Arkistokuva.

Runsaslumisen talven lieveilmiöt työllistävät Etelä-Karjalan pelastuslaitosta.

Sunnuntaina palokunta pyydettiin Imatran Punatulkunkujalle apuun, kun vesi alkoi valua tasakattoisen paritalon kattoikkunasta asuntoon sisään.

Tuntuu että palokunta on nykyään kiinteistöhuoltofirma, kun lumitilanne on mikä on. Jonkun verran tulee avunpyyntöjä, että pitäisi lumia pudottaa katolta. — Toni Länsivuori

Kyse oli lumien sulamisvesistä.

— Lumia pitäisi pudottaa katolta, mutta asukkaat eivät siihen itse pysty, kiteyttää lähtötilanteen vuoromestari Toni Länsivuori.

Kiinteistönhuoltoa vai onnettomuuden ehkäisyä?

Pelastuslaitoksen yksi tehtävä on ehkäistä onnettomuuksia.

Asuntoon sisään valuvat sulamisvedet tai muut lumen kiinteistöille aiheuttamat ongelmat aiheuttavat pelastuslaitokselle päänvaivaa, sillä rajanveto onnettomuuksien ehkäisyn ja toisaalta asukkaille kuuluvan normaalin kiinteistöhuollon välillä on joskus hankalaa, Länsivuori kertoo.

— Tämä on hirmu vaikea asia meillekin.

Sunnuntaina palokunta ratkaisi ongelman kiipeämällä katolle ja pudottamalla lumet paritalon kattoikkunan ympäriltä. Lunta oli katolla reilut puoli metriä. Maanantaina työ jatkuu ammattimaisen lumenpudottajan toimesta, Länsivuori kertoo.

Palokunta toivoo ennakointia

Tehtävä ei ollut ainutkertainen tänä talvena.

— Tuntuu että palokunta on nykyään kiinteistöhuoltofirma, kun lumitilanne on mikä on. Jonkun verran tulee avunpyyntöjä, että pitäisi lumia pudottaa katolta. Tietenkin sen ymmärtää, sillä pyytäjät ovat sellaisia, etteivät pääse katolle itse, Länsivuori kertoo.

Palokunta on pyydetty apuun, kun esimerkiksi katolta vyöryneet lumet ovat repineet mennessään kattotikkaita tai lumiesteitä irti.

— Ihmiset soittavat meille, kun jokin vahinko on sattunut ja pelätään vaikka piipun irtoamista. Olemme käyneet katsomassa tilanteen ja auttamassa tarpeen mukaan, Länsivuori kertoo.

Jos kattoon on repeytynyt reikä, josta vesi pääsee rakenteisiin, vaarana on isompikin vahinko. Ensiapuna palokunta on pudottanut katolle jääneitä lumia pois ja neuvonut asukkaita ottamaan yhteyttä vakuutusyhtiöön ja tilaamaan paikalle korjaajan.

Kyse ei ole missään nimessä pelastuslaitoksen ensisijaisesta toiminnasta. Länsivuori toivookin pientalojen asukkailta lisää ennakointia.

— Huolehdittaisiin taloista silloin kun sen aika on, eikä odotettaisi, että vahinko sattuu. Toisaalta ei tämä helpotu, sillä Suomen kansa ikääntyy. Omakoti ja ikääntyvä väestö on huono yhdistelmä tässä asiassa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut