K-Raudan kauppias Ismo Lahtela eläköityy vuoden loppuun mennessä — ”Yritysmaailmassa olet kiinni työssä 24/7, ja jossain vaiheessa se alkaa ottamaan voimille”

Päätös eläköitymisestä ei ole syntynyt hetken mielijohteesta, vaan se on muhinut mielessä jo pidemmän aikaan. Vaikka Lahtela lopettaakin K-Raudan kauppiaana, niin oma yritys Ismo Lahtela Oy jää edelleen elämään.

Piia Kaskinen

Ismo Lahtela on ollut K-Rautapertin yrittäjänä yli 20 vuotta. Imatralla hän on asunut vuodesta 1986.
Ismo Lahtela on ollut K-Rautapertin yrittäjänä yli 20 vuotta. Imatralla hän on asunut vuodesta 1986.

Lähes 22 vuotta Imatralla K-Rauta Rautapertin kauppiaana toiminut Ismo Lahtela aikoo siirtää viestikapulan eteenpäin. Lahtela lopettaa kauppiaan hommat tämän vuoden aikana, ja siirtyy eläkepäivien viettoon.

Päätös eläkkeelle jäämisestä on syntynyt siitä, että hän on jo päälle kuudenkymmenen ja toiminut yrittäjänä yli 20 vuotta. Iän myötä omaa jaksamista alkaa miettimään, Lahtela kertoo.

— Yritysmaailmassa olet kiinni työssä 24/7, ja jossain vaiheessa se alkaa ottamaan voimille. Siinä alkaa miettimään, että mitä muuta voisi tehdä ja harrastaa, hän toteaa.

Päätös ei ole syntynyt hetken mielijohteesta, vaan se on muhinut mielessä jo pidemmän aikaan. Lahtelan mukaan yrittäjyyden lopettaminen on vaikeampaa kuin aloittaminen.

— Muutaman unettoman yön joutui viettämään, ennen kuin päätös tuli. Se johtuu siitä, että tästä työstä sekä näistä ihmisistä ja asiakkaista tykkää niin paljon. Vaikein asia tässä on luopua niistä, hän kertoo.

Tekemistä riittää eläkepäivillä

Lahtelan tavoitteena on lopettaa kauppiaana joulukuussa, mutta työnteko ei heti siihen lopu. Lahtelan mukaan edessä on vielä tilinpäätökset ja muut lopettamiseen liittyvät työt.

— Paljon pitää vielä tehdä asioita kapulanvaihdon jälkeen. Vastuut ja velvollisuudet pitää saada hoidettua loppuun, hän kertoo.

Vaikka Lahtela lopettaakin K-Raudan kauppiaana, niin oma yritys Ismo Lahtela Oy jää edelleen elämään. Hänen mukaansa yrityksen kautta pienimuotoista toimintaa on luvassa jatkossakin. Eläkepäivillä Lahtela aikoo keskittyä myös harrastuksiin sekä vaimon kanssa matkusteluun.

— Uskon kyllä, että tekemistä riittää eläkepäivilläkin, hän mainitsee.

Lahtelan mukaan Kesko valitsee hänelle seuraajan K-Rauta Rautapertin uudeksi kauppiaaksi. Lahtela uskoo, että ensi viikolla on tiedossa, kuka hänen työtään jatkaa.