Viikonlopun menovinkit: Gospelhenkiset joululaulut soivat Imatrankosken kirkossa ja Wallenius-trio konsertoi kulttuuritalo Virrassa

Lauantaina vietetään toisenlaisia pikkujouluja The Voimassa, ja sunnuntaina suunnataan joulumarkkinoille.

Imatran seurakunta

Imatran seurakunnan vaskiseitsikko joulumielellä. Kuvasta puuttuu tuubaa soittava Jari Nousiainen.
Imatran seurakunnan vaskiseitsikko joulumielellä. Kuvasta puuttuu tuubaa soittava Jari Nousiainen.

Tämä viikonloppu on viimeinen ennen joulua. Sen kunniaksi Imatran seurakunnassa tapahtuu monenlaista jouluista.

Viikonlopun aloittaa perjantai-iltana jo perinteiseksi muodostunut imatralaisten lauluyhtyeiden joulukonsertti. Lauantai-iltana on puolestaan vuorossa varsinaista messingin juhlaa, kun Imatran seurakunnan vaskiseitsikko esittää tunnettuja joululauluja vaskipuhaltimille sovitettuna.

Myös tämä konsertti on muodostunut jo perinteeksi, sillä se järjestetään nyt jo viidettä kertaa.

Tosin Erno Tiittaselle, vaskisoittimille sovitettujen kappaleiden sovittajalle, lauantai tulee olemaan ensimmäinen, jolloin hän pääsee sovituksia kuulemaan.

— Olen tehnyt Imatran vaskiseitsikolle sovituksia vuodesta 2013 lähtien nimenomaan tätä joulukonserttia varten, mutta nyt on tosiaankin ensimmäinen kerta, kun pääsen heitä kuuntelemaan. Aion siis vain nautiskella, hän kertoo.

Vaikka Tiittanen on sovittanut seurakunnan vaskiseitsikolle kappaleita jo monta vuotta, niin joka vuonna joukkoon on aina tullut myös uutuuksia. Tällä kertaa esimerkiksi konsertin aloituskappaleen, 1800-luvulta peräisin olevan ranskalaisen joulusävelmän sovitus on vasta muutaman päivän vanha.

Tiittanen on istuttanut siihen, kuten konsertin muihinkin kappaleisiin, aimo annoksen jazzia.

— Nämä sovitukset ovat melko gospel-henkisiä. Gospelhan on täynnä jazz-harmonioita.

Imatran seurakunnan vaskiseitsikko koostuu pääasiassa imatralaisista muusikoista. Joulukonsertin kantavana ajatuksena on alusta asti ollut perinteisten joululaulujen käsitteleminen uudella tavalla.

Tänä vuonna käsittelyyn ovat päässeet muun muassa iki-ihana Lyyli Wartiovaara-Kallioniemen Tonttu -kappale, Hugh Martinin kaunis Have Yourself a Merry Little Christmas sekä helkkymistä tulvillaan oleva J. Fred Cootsin Joulupukki matkaan jo käy.

Vaskiseitsikossa soittavat Ismo Varis, Ismo Vänskä, Jere-Pekka Laitinen, Mika Pettinen, Vladimir Sgurev, Olli Suni ja Jari Nousiainen. Laulusolistina esiintyy Mikko Sateila.

Sunnuntaina onkin jo neljäs adventtisunnuntai. Sen kunniaksi Imatrankosken kirkossa pidetään messu aamukymmeneltä.

Viikonlopun kruunaa sunnuntai-iltana pidettävä vanhan musiikin joulukonsertti Kolmen ristin kirkossa. Puer natus in Bethlehem -konsertti on tismalleen sama kuin yhtyeen syntyvuonna 1999, eli luvassa on sekä venetsialaistyylisiä, järkälemäisiä teoksia että kansanomaisia Piae Cantiones -lauluja.

Yhtye esiintyy tällä kertaa peräti 40 soittajan ja laulajan voimin, ja se instrumenttivalikoimiin kuuluu muun muassa sinkkejä, barokkipasuunoita ja -viuluja sekä erilaisia näppäilysoittimia. Yhtyettä johtaa Johannes Vesterinen.

Lauluyhtyeiden joulukonsertti pe 20.12 klo 19 Imatrankosken kirkossa. Puer natus in Bethlehem -konsertti su 22.12. klo 18 Kolmen ristin kirkossa.

Nestori Lönngrén

Wallenius-trio soittaa jo kymmennen joulukonserttinsa.
Wallenius-trio soittaa jo kymmennen joulukonserttinsa.

Wallenius-trio juhlii pyöreitä

Tänä vuonna tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun imatralaisen Walleniuksen perheen sisaruksista koostuva Wallenius-trio soitti ensimmäisen joulukonserttinsa Imatralla.

Sisarukset juhlistavat merkkipäivää näyttävällä tavalla. He soittavat juhlakonserttinsa kulttuuritalo Virran Karelia-salissa, ja tuovat sinne mukanaan koko joukon vahvistuksia.

Meri, Tuuli ja Ville Walleniuksen lisäksi lavalle nousevat saksofonia soittava Juho Hurskainen, sähköbasson varressa oleva Pekka Ranta ja harppua soittava Saija Lahtinen. Meri ja Tuuli Wallenius soittavat kitaraa ja laulavat, ja Ville Wallenius soittaa sähkökitaraa sekä bassoa, ja laulaa.

Tänä vuonna trion ohjelmistossa on kappaleita muun muassa Dave Lindholmilta, Eino Leinolta sekä elokuvamusiikkia säveltäneeltä italialaiselta Ennio Morriconelta. Räväkämpääkin tavaraa on luvassa, sillä ohjelmistossa vilahtelee esimerkiksi David Bowielta, Led Zeppeliniltä ja The Beatlesilta lainattuja kappaleita.

Tekijöidensä mukaan luvassa on rauhaisaa rallia häpeilemättömine kitaratilutuksineen. Konsertti kestää väliaikoineen noin kaksi tuntia.

Wallenius-trio konsertoi kulttuuritalo Virran Karelia-salissa la 21.12. klo 18.

Poppunkkia tarjolla Osmossa

Osmo’s Cosmos -baarissa soittaa tänään perjantaina keskiyön aikaan suomalainen pop-punkin lupaukseksi tituleerattu bändi Kätfish.

Tämä keikka on bändin ensimmäinen Imatralla koskaan — ja ennen Imatraa yhtye on ennättänyt keikkailla muun muassa Yhdysvalloissa. Bändin debyyttialbumikin on aivan tuore, sillä se julkaistiin juuri loppuvuodesta 2019.

Kätfish keikkaillee Osmo’s Cosmos -baarissa pe 20.12. klo 24.

Silva Laakso

Imatrankoskella pidetään markkinakauppiaiden joulumyyjäiset.
Imatrankoskella pidetään markkinakauppiaiden joulumyyjäiset.

Markkinat piristävät talvipäivänseisausta

Koska meillä on talvipäivänseisaus, siis sunnuntaina, niin on juuri otollinen aika myös tälle tapahtumalle: Markkinakauppiasyhdistyksen perinteiset joulumarkkinat järjestetään silloin Imatrankosken torilla ja Koskenpartaalla.

Luvassa on kaikkea jännää pukinkonttiin, tai ihan muuten vain, oman mielen piristykseksi.

Markkinakauppiasyhdistyksen joulumarkkinat Imatrankosken torilla ja Koskenpartaalla su 22.12. klo 10—16.

All over press

Glögiä on luvassa myös kuntosalin pikkujouluissa.
Glögiä on luvassa myös kuntosalin pikkujouluissa.

Toisenlaiset pikkujoulut

The Voima järjestää viikonloppuna hieman erilaiset pikkujoulut. Tosin kaikkein tärkeimmästä ei täälläkään luovuta, eli luvassa on glögiä ja piparia, mutta muuten meininki on kenties perinteisiä pikkujouluja aktiivisempi.

Tapahtuma alkaa lauantaina puoliltapäivin joogalla ja jouluelokuvalla. Kuinka ne yhdistyvät, sen voinee todeta vaan menemällä paikan päälle.

Samaan aikaan Voiman tiloissa alkaa myös joulupaja, jossa voi tehdä vaikka uudenvuoden lupauksia.

Kahden tienoilla näissä pikkujouluissa järjestetään sointukylpy- ja joulu games-tapahtumat, joissa jokainen pääsee täysin rinnoin muistelemaan lapsuutensa leikkejä. Leikeistä on tosin tällä kertaa tehty treeniä.

Myöhemmin päivän aikana on luvassa Les Mills -potpuri, ja pikkujoulut kruunaa kello 16.30 alkava akrobatiaharrastajien joulu show, johon kuuluu muun muassa ilma-akrobatia -näytös. Näihin pikkujouluihin voi tulla mihin aikaan vain.

Hyvän mielen pikkujoulut The Voimassa (Kertakaari 5) la 21.12. klo 11.30.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset