Eksoten alijäämäksi vahvistui 10 miljoonaa euroa — Kustannukset ovat edelleen valtakunnallisesti kilpailukykyiset, sanoo toimitusjohtaja Pentti Itkonen

Palveluasumiseen liittyvät palvelusetelit käyttöön syyskuussa.

Minna Mänttäri

Eksoten talous painui viime vuonna kymmenen miljoonaa euroa pakkaselle. Taustalla on kustannusten kasvu, sillä rahoitus pysyi ennallaan.
Eksoten talous painui viime vuonna kymmenen miljoonaa euroa pakkaselle. Taustalla on kustannusten kasvu, sillä rahoitus pysyi ennallaan.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten alijäämäksi vahvistui kymmenen miljoonaa euroa.

Eksoten hallitus vahvisti vuoden 2018 tilinpäätöksen keskiviikkona. Alijäämän kattavat Eksoten omistajakunnat eli käytännössä veronmaksajat.

Alijäämät ovat koetelleet kuntien ja Eksoten välejä pidempään, sillä osalle kunnista uudet kustannukset ovat osoittautumassa lähes ylivoimaisiksi.

Eksoten julkaiseman tiedotteen mukaan suurin yllättävä menoerä oli viime vuonna keskittämisasetuksesta aiheutuneet yliopistosairaalaostot, jotka nousivat 22 prosenttia. Tämä tarkoittaa 4,2 miljoonan euron kasvua edelliseen vuoteen.

— Etelä-Karjalan sote-kustannukset ovat edelleen valtakunnallisesti kilpailukykyiset, ja monilla hoidon ja palveluiden saatavuusmittareilla Eksote on edelleen valtakunnan kärkeä, sanoo Eksoten toimitusjohtaja Pentti Itkonen.

Rahoitus ennallaan, mutta kustannukset kasvussa

Myyntituotot jäsenkunnilta eli jäsenkuntien rahoitus Eksoten toimintaan oli viime vuonna 440,2 miljoonaa euroa. Rahoitus pysyi vuoden 2017 tasolla.

Eksoten toimintakulut olivat 515,1 miljoonaa euroa. Kasvua vuoteen 2017 verrattuna oli 4,3 prosenttia.

— Kun jäsenkuntien rahoitus jäi edellisen vuoden tasolle ja kustannukset kasvoivat, syntyi alijäämää, jonka suuruus käytettävissä olevien poistoerojen huomioimisen ja vanhojen ylijäämien jälkeen on Kymmenen miljoonaa euroa, Itkonen sanoo.

Eksote on parhaillaan kuntakierroksella, jossa käydään läpi tulevien vuosien palvelutarpeita ja niihin liittyvää rahoitusta.

Palveluseteli käyttöön syksyllä

Tilinpäätöksen vahvistamisen lisäksi Eksoten hallitus päätti ikäihmisten palveluasumisen ja tehostetun palveluasumisen palveluseteleiden käyttöönottoon liittyvistä pelisäännöistä.

Setelit tulevat käyttöön syyskuussa.

Palvelusetelin voi saada, mikäli Eksoten tekemän palvelutarpeen arvioinnin pohjalta todetaan, että asiakas tarvitsee palveluasumista tai tehostettua palveluasumista.

Seteli arvoon vaikuttavat asiakkaiden tulot. Arvo määräytyy nettotulojen mukaan. Setelin arvo on pienituloisille suurempi.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset