Napinkulman kaavoitus käynnistyy: Evälahden tilauksessa kuusikerroksinen rakennus

Neuvottelut vanhan kiinteistön kaupasta ovat jumiutuneet erimielisyyteen hinnasta. ”Naurettava tarjous,” kommentoi Hannu Viika, yksi pienosakkaista. Jukka Evälahti torjuu moitteet alihinnoittelusta.

Anu Pakarinen

Pienosakkaita närästää, että Napinkulmaa on purettu julkisuudessa jo vuosien ajan, ilman, että asiasta olisi keskusteltu heidän kanssaan. Tällainen julkisuus ei helpota vuokralaisten saamista liiketiloihin, toteaa esimerkiksi Hannu Viika. Hän omistaa sukulaisineen Seppälän entisen liikehuoneiston.
Pienosakkaita närästää, että Napinkulmaa on purettu julkisuudessa jo vuosien ajan, ilman, että asiasta olisi keskusteltu heidän kanssaan. Tällainen julkisuus ei helpota vuokralaisten saamista liiketiloihin, toteaa esimerkiksi Hannu Viika. Hän omistaa sukulaisineen Seppälän entisen liikehuoneiston.

Uuden Napinkulman suunnittelu on alkamassa.
Imatran kaupungin asemakaava-arkkitehti Jaana Huovinen vastaanotti maanantaina kaavoitusaloitteen, jossa esitetään kaavamuutosta Imatrankosken paraatipaikalle. Aloitteen allekirjoittajana on rakennusliike Evälahden hallituksen puheenjohtaja Jukka Evälahti.

Napinkulmaksi kutsuttu kaksikerroksinen liike- ja toimistorakennus Helsingintien varresta on tarkoitus purkaa.
Tilalle suunnitellaan yli kaksi kertaa suurempaa rakennusta, jossa voisi kaavoitusaloitteen mukaan olla vaikkapa asuntoja, toimisto-ja liiketilaa sekä hotelli ja palveluasumista.
— Toiveissa on kaava, joka mahdollistaa 8 500 kerrosneliön rakentamisen kuuteen kerrokseen ja erilaisia käyttötarkoituksia, kuvailee Jaana Huovinen kaavoitusaloitteen sisältöä.

Kyllä meidänkin pitäisi hyötyä kaavamuutoksesta ja lisääntyvästä rakennusoikeudesta, eikä vain uuden omistajan.

Imatran kaupunki mukana isolla panoksella

Hanke on rakennusliike Evälahden ja Imatran kaupunkikonsernin yhteinen.
Järjestelystä sovittiin elokuussa 2015 yhdessä Etelä-Karjalan Osuuspankin EKOP:in kanssa osana laajempaa Imatrankosken kehittämistä. Evälahti rakentaa parhaillaan EKOP:ille uusia toimitiloja Einonkatu 6:een. Tilojen valmistuttua pankki vetäytyy kokonaan Napinkulmasta.
Toistaiseksi EKOP on Napinkulman kiinteistön suurin omistaja 64 prosentin osuudella. Se on sitoutunut myymään osakkeensa kaupungille ja Evälahdelle.
— Olemme valmiit myymään osuutemme milloin tahansa. Toivottavasti tämä tapahtuu lähiaikoina, sanoo toimitusjohtaja Petri Krohns.

Kiinteistön arvoksi haarukoitu 1,5 miljoonaa euroa

2015 tehdyn aiesopimuksen perusteella Imatran seudun yritystilat tulee ostamaan Napinkulman nykyisen kiinteistön osakkeista 49 prosenttia. Sovitun kerrosneliöhinnan perusteella yritystilayhtiö varautuu noin 750 000 euron kauppoihin.
Tästä voi päätellä, että koko kiinteistön hinnaksi maapohjineen on arvioitu noin 1,5 miljoonaa euroa. Petri Krohns vahvistaa suuruusluokan.
— Lopullinen kauppahinta määräytyy sen perusteella, paljonko kaavaan tulee rakennusoikeutta, hän kertoo.

Hintataso ei tyydytä pienosakkaita

Osuuspankin kanssa sovittu neliöhinta ohjaa myös muiden osakkaiden kanssa käytäviä neuvotteluja. Pienosakkaita hintataso ei tyydytä.
— Myyntihaluja on, mutta hinta pitäisi saada kohdilleen. Yksikään osakas ei ole tietääkseni hyväksynyt ostotarjousta, kertoo Kiinteistöyhtiö Napinkulman toimitusjohtaja, isännöitsijä Lassi Kurppa.
Esimerkiksi Hannu Viika kuvailee saamaansa tarjousta ”naurettavaksi”. Viika sukulaisineen omistaa kymmeneksen kiinteistöstä. Ehdotetulla neliöhinnalla kauppoja ei synny, hän vakuuttaa.
— Tämä menee väärinpäin. Kyllä meidänkin pitäisi hyötyä kaavamuutoksesta ja lisääntyvästä rakennusoikeudesta, eikä vain uuden omistajan.

Evälahti: Tarjous enemmän kuin reilu

Jukka Evälahti torjuu moitteet alihinnoittelusta. Tarjous on päinvastoin enemmän kuin reilu. Hänen mukaansa hinta laskettiin uudella rakennusoikeudella ja vieläpä yläkanttiin.
— Imatrankosken tämän hetken markkinahintoihin nähden tarjous on jopa ylihintainen. Hinta on sama, jolla Osuuspankki on sitoutunut myymään omat osakkeensa. En ymmärrä, miksi muiden pitäisi saada enemmän, Evälahti sanoo.

Peruskorjaus maksaisi miljoonia

Napinkulman kiinteistön arvo on maapohjassa. Rakennuksella itsellään ei ole Evälahden mukaan arvoa, kun jo noin puolet tiloista on sisäilmaongelman takia tyhjillään. Hänen arvionsa mukaan Napinkulman täydellinen peruskorjaus maksaisi noin kuusi miljoonaa euroa.
— Kyse on talosta, josta ei ole pidetty huolta, joka vaatisi erittäin isot remontit. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että tässä on vääränlaista uskomusta rakennuksen arvosta.
Jos osakkaat eivät halua myydä, tilanne jatkuu ennallaan. Kiirettä ei ole, Evälahti sanoo. Ennen lopullista kauppaa tarvitaan joka tapauksessa kaavamuutos, johon menee helposti vuosi. Parhaassa tapauksessa rakentaminen voisi alkaa 2019 tai 2020.
— Ja jos tulee kaava-ongelmia, menee koko homma uusiksi.


Napinkulman osakkaat
Etelä-Karjalan Osuuspankki 64,3 %
Urheiluliike Kisa Oy Veljekset Immonen 9,7 %
Luukkonen Helinä, Porkka Marja & Viika Hannu 9,5 %
Instru Optiikka Oy 6,5 %
Levchukov Oleg 3,6 %
Mustonen Riitta 2,7 %
Polichenko Vyacheslav Anatolievich 1,9 %
Luukkonen Helinä ja Luukkonen Kosti 0,9 %
Kosonen Tiina 0,8 %
Osakasluettelo 13.5.2014

Luetuimmat

Uusimmat uutiset