Rautjärvellä keskustellaan tänään vieraslajeista — Jättipalsamia esiintyy jo Hiitolanjoen penkereillä, ja se haluttaisiin kunnasta kokonaan pois

Terhi Ryttäri

Jättipalsami vie tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Sen hävittämisestä keskustellaan Rautjärvellä keskiviikkona 13. marraskuuta.
Jättipalsami vie tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta. Sen hävittämisestä keskustellaan Rautjärvellä keskiviikkona 13. marraskuuta.

Tänään keskiviikkona Rautjärven kunnantalolla järjestetään Viekas -ilta, eli tilaisuus, jossa keskustellaan Rautjärven kunnan vieraslajiesiintymistä.

Tilaisuuden järjestävät Rautjärven kunta ja Suomen Luonnonsuojeluliitto, ja asiantuntijana paikalle saapuu Viekas-hankkeen aluekoordinaattori Anna Vuori.

Rautjärvellä on toivottu keskustelua etenkin jättipalsamista, hän kertoo.

Lisäksi luvassa on paljon perustietoa vieraslajien torjunnasta ylipäätään, esimerkiksi siitä, tarvitaanko torjuntaan maanomistajan lupa vai ei, miten eri lajeja voi tunnistaa ja miksi ne ylipäätään ovat haitallisia. Tilaisuudessa on varattu paljon aikaa myös keskustelulle, Vuori kertoo.

Hän lupaa kertoa myös paljon keskusteluttaneesta kurtturuususta.

— Se on varsinainen vyyhti, hän toteaa.

Kurtturuusu herättää paljon keskustelua kaikkialla, eikä kaikkiin sen aiheuttamiin kysymyksiin ole vielä edes vastauksia, sillä lain toimeenpanoa tarkennetaan parhaillaan. Mutta jo sen määrittäminen on vaikeaa, sillä se risteytyy vaarattomampien lajien kanssa.

Varhainen varoitus: keltamajavankaali

Haitalliset vieraslajit ovat siinäkin mielessä viekkaita, että ne voivat olla vuosikymmeniä täysin haitattomia, kotipuutarhojen komistuksia. Kunnes sitten tapahtuu jotain — esimerkiksi ilmasto muuttuu tai ekologiset olosuhteet muuttuvat, ja yhtäkkiä kasvi vauhkoontuu leviämään ja valtaamaan alaa muilta.

Yksi, jota tällä hetkellä pidetään tarkasti silmällä, on keltamajavankaali. Vehkan näköinen, iso, kirkkaankeltainen ja kaunis kasvi.

— Siitä on Suomessa nyt joitakin kymmeniä havaintoja, yksi myös Lappeenrannasta. Jos sen kaikki havainnot saataisiin tietoon, se voisi olla mahdollista torjua Suomesta kokonaan.

— Se on näiden kasvien leviämisen estämisessä aivan oleellista, ettei vie kasvijätettä lähimetsiin. Ja se, että ilmoittaa vieraslajiesiintymistä. Luonnontieteelliseen keskusmuseoon on ilmoitettu Rautjärven alueelta nyt kymmenestä jättipalsamiesiintymästä, mutta olisi hankala kuvitella, että se on se todellinen luku.

Tänään Viekas-hanke vierailee siis Rautjärvellä, mutta vastaavanlaisia vierailuja on talven aikana suunnitteilla myös Imatralle ja Ruokolahdelle. Näiden iltojen päivämääriä ei vielä ole selvillä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset