"Koko ajan koronan uhka on takaraivossa", kertoo imatralainen Marja-Leena Poutiainen, joka latasi koronavilkkusovelluksen heti kun se julkaistiin – koronavilkku löytyy jo monesta puhelimesta Koskenpartaalla

Uutisvuoksi kysyi kävelykadulla liikkuneilta ihmisiltä, ovatko he ottaneet maanantaina julkaistun koronavilkkusovelluksen käyttöön, miten koronaviruksen uhka vaikuttaa heidän elämäänsä ja miten he jaksavat sen kanssa.

Minna Mäkinen

Marja-Leena Poutiainen.
Marja-Leena Poutiainen.

Moni imatralainen on jo ottanut maanantaina julkaistun koronavilkkusovelluksen käyttöön. Sovellus kertoo, jos lähellä on joku koronavirustartunnastaan ilmoittanut henkilö. Uutisvuoksi kysyi Koskenpartaalla liikkuneilta ihmisiltä, onko sovellus käytössä ja miltä elämä koronaviruksen varjossa tuntuu.

Marja-Leena Poutiainen, 68

– Latasin koronavilkkusovelluksen heti kun se oli julkaistu. Se oli helppo ladata. En pelkää tekniikkaa. Sovellus kertoo, jos lähellä on joku sairastunut.

– Olen ollut korona-ajan alettua tosi varovainen, erityisesti alussa. Sosiaaliset kontaktit ovat vähentyneet. Lapsia ja lapsenlapsia olen onneksi nähnyt. He tuovat iloa ja energiaa. Vieläkään en ole aloittanut normaaleita harrastuksia.

– Käytän itse ommeltua maskia tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä. Käsidesiä käytän ja pesen käsiä.

– Koko ajan koronan uhka on takaraivossa. On hyvä, että siitä voi keskustella tuttujen kanssa. Itseeni tilanne ei ole vaikuttanut taloudellisesti, mutta moneen on. Se on surullista.

Minna Mäkinen

Petri Suikkanen.
Petri Suikkanen.

Petri Suikkanen, 39

– En ole vielä ladannut koronavilkkua, mutta aion tehdä sen viimeistään perjantaina. On hyvä tietää, jos altistuu.

– Henkilökohtaiseen arkeeni korona ei ole juuri vaikuttanut. Turvavälejä tulee katseltua ja käsiä pestyä ahkerasti. Kaupassa nappaan käsiin desinfiointiainetta.

– Kyllä tämän asian kanssa pystyy elämään. Toivottavasti tilanne ei pahene. Eniten huolestuttaa Suomen talous ja pienyrittäjien tilanne. Korona on merkinnyt isoa iskua pienyrityksille. Niihin pitää satsata, ettei tule joukkokonkursseja.

Minna Mäkinen

Ari ja Irma Savolainen.
Ari ja Irma Savolainen.

Ari ja Irma Savolainen, 64

– Olemme vapaa-ajan imatralaisia. Arin puhelimeen on koronavilkkusovellus ladattu. Se riittää, koska liikumme yhdessä. Saatetaan sovellus silti jatkossa ladata molempiin puhelimiin.

– Sovellus on tavattoman helppo. Se hälyttää automaattisesti, jos lähellä on joku sairastunut.

– Korona on vaikuttanut elämäämme paljon. Keväällä liikuimme vain metsäpoluilla ja kävimme kaupassa. Äärimmäinen varovaisuus jatkui myös kesällä. Käsihygieniasta pidämme hyvää huolta. Joukkoliikenteessä kuten junassa käytämme maskeja.

– Kaupoissa joidenkin ihmisten välinpitämättömyys näyttäytyy. Turvavälejä ei aina pidetä. Me huomautamme kyllä asiasta jonotilanteissa, ystävällisesti.

– Kyllä tämän asian kanssa pärjätään. Uskomme, että pahin aika oli maalis-huhtikuussa. Selviämme tästä. Ei ole vaihtoehtoa.

Minna Mäkinen

Jonna Narinen.
Jonna Narinen.

Jonna Narinen, 36

– En ole ottanut koronavilkkusovellusta käyttöön. En näe sitä tarpeelliseksi.

– Koronatilanne huolestuttaa. Olen itse kaupan alalla töissä. Kaksivuotias tyttäreni aloitti juuri päiväkodissa ja poika on tokaluokkalainen. Mietityttää, miten työstä voi olla pois, jos koulussa tulee taas etäopetusta.

– Äitini on hoitolaitoksessa. Keväällä häntä ei pystynyt näkemään pitkään aikaan. Viime kuukaudet aika on mennyt aika lailla kotona. Missään ei olla käyty. Kesällä sentään nähtiin ystäviä.

– Töissä meillä on käytössä hanskat. Visiiritkin on hankittu, mutta niitä ei ole toistaiseksi pidetty. Asiakkailla maskien käyttö on lisääntynyt, mutta on niitäkin, jotka eivät hirveästi piittaa.

Minna Mäkinen

Eino Julkunen.
Eino Julkunen.

Eino Julkunen, 84

– En ole ladannut sovellusta puhelimeen ainakaan vielä. Ei sen kanssa ole kiirettä.

– Noudatan turvallisuusohjeita tarkasti. Onneksi olemme vaimon kanssa koti-ihmisiä, emme halua matkustella. Maskeja hommattiin heti alussa ja pidin niitä ahkerasti kaupassa ja apteeksisa. Nyt maskin pito on vähän jäänyt, mutta käyn kaupassa hiljaisempaan aikaan.

– Käsiä pesen ahkerasti ja käsidesi on käytössä. Vaimo huolehtii asiasta, jos meinaan itse joskus unohtaa.

– Tarkkana pitää olla ja välttää riskejä, kun on meikäläisen ikäinen ihminen. Siinä taudissa on ikävät jälkisairaudet.

Luetuimmat