Jalkapallon MM-huuma orastaa jo lievästi Etelä-Karjalassa – Aallikko kannustaa alan yrityksiä asialle, sillä hintataso voi houkutella rajan toiselle puolen

All Over Press/Anatoly Maltsev

Krestovskin saarelle noussutta Pietarin uutta jalkapallostadionia rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa. Rakentamista ryvettivät korruptioskandaalit ja myös epäilykset pohjoiskorealaisen orjatyövoiman käytöstä.
Krestovskin saarelle noussutta Pietarin uutta jalkapallostadionia rakennettiin kuin Iisakin kirkkoa. Rakentamista ryvettivät korruptioskandaalit ja myös epäilykset pohjoiskorealaisen orjatyövoiman käytöstä.

Matkanjärjestäjät ja majoitusliikkeet ovat ensi kesänä Venäjällä pelattavien jalkapallon MM-kisojen hyötyjät Etelä-Karjalassa. Mikäli lentoyhteys Lappeenrantaan varmistuu, antaa se mahdollisuuden päästä kiinni turistivirtoihin. Lappeenrannalla on yhteistyösuunnitelma Venäjän markkinoinnista vastaavan Visit Russian kanssa.

— Odotetaan lentojen varmistumista ja myös sitä, ketkä Pietarissa pelaavat. Pietaria ja Visit Russiaa kiinnostaa markkinoida kisojen saavutettavuutta myös Lappeenrannan kautta. Heitä kiinnostaa nimenomaan Lappeenrantaan pääsy lentäen, kertoo markkinointi- ja asiakaspalvelupäällikkö Mirka Rahman.

Jos on kisapassi, ei tarvitse edes viisumia Venäjällä käyntiin.

Pietarin oma Pulkovon kenttä on kisojen aikana ruuhkainen. Lisäksi hotellien hintataso kaupungissa uhkaa pompata pilviin. Sekin saattaa houkutella ulkomaalaisia kisaturisteja liikkumaan ja majoittumaan Lappeenrannan ja Imatran seuduille.

— Meille on tärkeää tuoda Lappeenranta maailmankartalle Pietarin läheisyydessä tällaisen tapahtuman aikana. Se on hyvä mahdollisuus.

Lomalle Saimaalle, kisoihin Pietariin

Lappeenranta haluaa tarjota turisteille mahdollisuutta yhdistää kerralla kaksi kohdetta, lomanvieton Saimaalla ja kisareissun Pietariin. Visit Russia tarjoaisi kisapaketin, joka sisältäisi lipun, matkan ja majoituksen kisoihin.

Rahmanin mukaan markkinointia kohdennetaan kohteisiin, joista tänne mahdollisesti jatkossa lennetään. Gosaimaan kautta kohteena on saksankielinen Keski-Eurooppa. Lisäkohdennukset tehdään sen perusteella, mistä uusia lentoreittejä saadaan.

— Olemme jo lähettäneet lentoyhtiöille alustavasti tietoa, että myös Lappeenrannasta pääsee Pietariin. Jos on kisapassi, ei tarvitse edes viisumia Venäjällä käyntiin. Venäjä näkee asian niin, että tämä on yksi reitti lisää ihmisten tulla heille.

Kaikki lukitaan järjestäjämaahan

Urheilumatkailun kannalta MM-kisoihin on vaikea päästä kiinni.

— Meidän kulma siihen on - voisi sanoa - laimea, kuvaa Imatra Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikko.

Aiemmin on väläytelty ajatusta, että joku kisoihin osallistuvista maista saapuisi esimerkiksi harjoitusleirille Imatran Ukonniemen alueelle, mutta se ei ole mahdollista.

— Kun kisaisäntä valitaan, kaikki lukitaan järjestäjämaahan. Eli se saa kaiken hyödyn, harjoitusleirit ja muut, Aallikko kertoo.

Aallikon mielestä välittömien hyödynsaajien, kuten majoitusliikkeiden, pitäisi rakentaa asiaa enemmän itse. Se, että maailman suurin urheilutapahtuma rantautuu 200 kilometrin päähän, ei tapahdu ihan lähiaikoina uudestaan.

— Jos pystytään viestimään, että hintatasollisesti kisat eivät täällä näy, vaikka normaali sesonki onkin, niin onhan siinä aikamoiset mahdollisuudet. Esikisoissa näkyi jo selkeästi, että hotellien hinnat siellä olivat kolmin-, jopa nelinkertaiset. Täältä on kaksi ja puoli tuntia kaupungista kaupunkiin.

Kisahuumaa myös Lappeenrannassa

Ainakin Lappeenrannassa aiotaan elää ensi kesänä myös MM-huumassa. Rahmanin mukaan Palloliiton Kaakkois-Suomen piirin kanssa on keskusteltu alustavasti jalkapallon puulaakiturnauksesta, joka olisi kisojen hengen mukainen. Myös Venäjän kisaorganisaation puolelta on ehdotettu fanitoiminnan rakentamista.

— Uskon kyllä, että kisat näkyvät täällä aika hyvin. Ja voihan pelejä seurata Lappeenrannassakin monessa paikassa, esimerkiksi ravintoloissa. Varmasti tulemme elämään jonkinmoisessa kisahurmoksessa ensi kesänä.

Suunnitteilla on Fun Zone -alue. Se ei olisi Fifan virallinen Fan Zone, mutta kuitenkin tapahtuma-alue, jossa järjestettäisiin erilaista fanitoimintaa ja näytettäisiin pelejä screeniltä, mikäli siihen saadaan lupa Yleltä.

— Mukavaa peleihin liittyvää yhteisöllisyyttä, Rahman kuvaa.

Jalkapalloturisteja Lappeenrantaan yritettiin houkutella jo tänä kesänä, kun Pietarissa pelattiin Confederations-cupin eli esikisojen otteluita. Maanosamestarien turnaus ei kuitenkaan katukuvassa juuri näkynyt, ja suunnitelmissa ollut Fun Camp -oheistapahtuma jäi myös toteutumatta.

Vielä MM-kisojen jälkeenkin tarjoutuu yksi mahdollisuus päästä käsiksi jalkapallon arvokisojen rahavirtoihin. Vuoden 2020 EM-kisat on jaettu monen maan kesken. Pietari on yksi isäntäkaupungeista.

MM-kisat Venäjällä

Jalkapallon 21. MM-kisat pelataan Venäjällä 14.6.—15.7.2018.

Kilpailut järjestetään ensimmäisen kerran Itä-Euroopassa. Kaikki stadionit sijaitsevat Venäjän läntisellä puolella.

Kisoja pelataan 11 kaupungissa: Pietarissa, Kaliningradissa, Moskovassa, Nižni Novgorodissa, Kazanissa, Saranskissa, Samarassa, Kazanissa, Jekaterinburgissa, Volgogradissa, Rostov-na-Donussa ja Sotshissa. Moskovassa pelataan kahdella stadionilla, muilla paikkakunnilla yhdellä.

Välierät pelataan Pietarissa ja Moskovassa.

Loppuottelu pelataan Moskovassa ja pronssiottelu Pietarissa.

Kalle Sipiläinen

Kalle Sipiläinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.