Valo antaa lisää energiaa, mutta voi myös aiheuttaa masennusta — tunnista valon vaikutukset itseesi

Kimmo Seppälä

Päivien pidentyessä monet ihmiset lähtevät helpommin ulos. Heille lisääntyvä valo on tervetullut voimaa ja energiaa antava asia. Sitä se ei ole kuitenkaan jokaiselle.

— Joillakin lisääntyvä valo voi nostattaa ahdistusta, levottomuutta ja masennustakin. Jos takana on esimerkiksi surua, merkki keväästä ja uudesta elämästä voi tuntua pahalta, sanoo Diacorin johtava psykologi Tuija Turunen tiedotteessa.

Turunen korostaa, että ihmiset reagoivat valoon yksilöllisesti.

Lisääntyvästä valosta saa hyvillä mielin iloita ja nauttia, mutta on hyvä ymmärtää myös niitä, jotka potevat esimerkiksi niin sanottua kevätväsymystä.

— Ihan tutkimuksellistikin tiedetään, että kevättulvien aikaan itsemurhat lisääntyvät. Myös maniajaksot yleistyvät, kun valoa tulee yhtäkkiä paljon. Toisaalta keväällä esimerkiksi rakastutaan helpommin.

Pohjoisella pallonpuoliskolla joudutaan valon suhteen sopeutumaan molempiin ääripäihin. Talven ja kaamoksen ajaksi elämä hidastuu, keväällä se taas virkoaa.

Turusen ohje on, että ihmisen olisi hyvä tunnistaa, miten valo itseen vaikuttaa.

— Ihminen ei voi itse valita, miten valon määrän vaihteluihin reagoi. Omia ominaisuuksiaan tunnustelemalla oppii säätelemään valon määrää eri vuodenaikoina. Joku hyötyy kesäöisin pimennysverhoista ja kaamosaikaan lisävalosta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.