Kolumni: Vuosi ilman omaa autoa on takana — On aika arvioida, mikä sujuu ja mikä mättää

Autoa ei ole ollut ikävä. Toimivaa joukkoliikennettä on.

Kolumni: Vuosi ilman omaa autoa on takana — On aika arvioida, mikä sujuu ja mikä mättää

On vuosi siitä, kun taloudestamme tuli autoton. On aika pohtia, miten on mennyt.

Pääasiassa ihan niin kuin ennenkin. Autosta kun luovuttiin ennen kaikkea siksi, että todellinen tarve oli pieni.

Kahden terveen aikuisen kaupunkitaloudessa useimmat menot on helppo hoitaa lihasvoimin, ja niin tehtiin pääosin jo peltilehmän seisoessa pihalla.

Suurin muutos arjessa taitaakin olla suunnistuksen väheneminen, koska iltarasteille on vaikea ehtiä polkupyörällä töiden jälkeen.

Vuokraamon kanta-asiakkuuden aiheutti rippijuhlien suma.

Sunnuntaiaamun motti

Autoa on myös tarvittu. Taksia olen kuitenkin käyttänyt paljon vähemmän kuin ennakoin — pari kertaa.

Vuokraamon kanta-asiakkuuden aiheutti kesällä muun muassa rippijuhlien suma. Tuli huomattua, että ilman omaa kyytiä ei pääse juuri millekään toiselle paikkakunnalle pyhäaamuna.

Kulmakunnan vuokraamopalvelut ovat onneksi loistavat. Vuokraus toki maksaa, mutta paljon vähemmän kuin auton omistaminen.

Viikonloppumenoja varten kärryä tuli vaihdeltua tarpeen mukaan. Kun mukana kulki tavaraa veneestä polkupyöriin, mentiin pakulla.

Toisin kuin omaan, muiden autoihin ei aina voi ottaa karvaista kaveria. Koirille sallittu tarjonta voisi olla runsaampaa.

Autoja riittää lainaankin

Julkisen liikenteen varaan ei voi tuudittautua. Useimmiten tarve on epämukaviin aikoihin, kuten aikaisin aamulla tai myöhään illalla. Silloin bussi ei yleensä kulje.

Kimppakyydeissä pitää sopeutua matkustajan rooliin, mikä voi pidemmän päälle tuntua vapaamatkustamiselta. Tunne lievenee maksamalla bensarahoja ja tarjoutumalla ajamaan.

Moni on myös tarjonnut autoa lainaan, kiitos siitä. Kesäjuhlissa yksi parhaista lahjoista tuli ystävältä, joka toi järjestelyjen ajaksi autonsa käyttöön.

Huomaan olevani yhä auto-oletettu. Juttukumppaneilla on taipumus pitää varmana, millä olen saapunut paikalle.

Autoa ei ole ollut ikävä, mutta huonot julkisen liikenteen yhteydet harmittavat enemmän kuin ennen. Ne kun tietävät itselle hieman aiempaa enemmän vaivaa.