Sinilevää Suur-Saimaalla helmikuussa – Satelliittikuvassa näkyy vihertävä sula alue Ilkonselällä

Talvinen sinilevä ei ole tavaton ilmiö. Sitä löytyy verkko- ja pilkkiavannoista tai jään alareunasta silloin tällöin. Suuret selät jäätyvät ja sulavat lämpötilan tahtiin.

Alkuperäinen kuva: ESA Copernicus Sentinel Data, SYKE

Satelliittikuva 4. helmikuuta kertoo, että Kyläniemen ympärillä olevat Ilkonselkä, Myhkiönselkä ja Mäntysaarenselkä ovat sulia. Ne eivät jäätyneet kunnolla tämän jälkeenkään. Lähipäivien pakkaset tuonevat selille jääpeitteen.
Satelliittikuva 4. helmikuuta kertoo, että Kyläniemen ympärillä olevat Ilkonselkä, Myhkiönselkä ja Mäntysaarenselkä ovat sulia. Ne eivät jäätyneet kunnolla tämän jälkeenkään. Lähipäivien pakkaset tuonevat selille jääpeitteen.

Sinilevästä ei päästä kokonaan eroon talvellakaan. Tästä on Saimaalta kokemusta jo aiemmilta vuosilta, mutta myös tältä talvelta. 4. helmikuuta otetussa satelliittikuvassa sinilevää näkyi Suur-Saimaan Ilkonselällä, sen sulalla alueella.

Hydrobiologi Antti Haapala Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ELY) kertoo, että tutkijat katsovat ammattikäyttöön työstettyjä satelliittikuvia. Ne ovat tarkempia kuin verkossa kaikelle kansalle näkyvät kuvat.

Lähes kaikki helmikuun satelliittikuvat ovat pilvien peitossa, mutta 4. helmikuuta oli kirkas sää.

Järvenpinnan tasolta ei ole havaintoja sinilevästä. Huonon jäätilanteen takia Saimaalla liikkujat ovat vähissä. Valokuvaaja Mikko Nikkinen ja saimaannorppa-asiantuntija Ismo Marttinen eivät ole nähneet sinilevää siellä, missä ovat pystyneet kulkemaan.

Havaintoja pitkin 2000-lukua

Viime talvena kalastajien verkkoavannoista löytyi sinilevää Sarviniemen ja Rastinvirran alueella. Vuosi sitten asiasta kertoneen Haapalan mukaan määrät olivat pieniä mutta selvästi havaittavia. Havaintoja tehtiin kolmen viikon ajan, ja tietoja sinilevästä tuli kahdelta verkkoporukalla.

Limnologi Marja Kauppi Kaakkois-Suomen ELYstä muisteli tuolloin, että 2000-luvun alussa asukkaat havaitsivat Sarviniemen alueella sinilevää talviverkkoavannoissa.

Haapala kertoi todistaneensa seitsemän vuotta sitten talvista sinilevähavaintoa Etelä-Savossa Pihlajavedellä ja Haukivedellä. Sinileväkukinto meni muutamassa viikossa ohi. Levää tarttui hieman jään alareunaan.

Ismo Marttinen

Ismo Marttinen kuvasi sunnuntaina Suur-Saimaan Mäntysaarenselkää Sarviniemestä käsin. Suur-Saimaan jäätyminen kauttaaltaan odottaa lähipäivien pakkasia.
Ismo Marttinen kuvasi sunnuntaina Suur-Saimaan Mäntysaarenselkää Sarviniemestä käsin. Suur-Saimaan jäätyminen kauttaaltaan odottaa lähipäivien pakkasia.

Pien-Saimaan sinilevätalvi 2008–2009 jäi aikakirjoihin

Saimaan sinilevähistoriassa talvi 2008–2009 on aivan oma lukunsa.

Pien-Saimaalla esiintyi runsaasti sinilevää läpi talven ja kaikissa vesikerroksissa. Talven kokemusten perusteella aloitettiin Pien-Saimaan kunnostus, joka on kestänyt vuosia.

Pien-Saimaalle on rakennettu kymmeniä kosteikkoja jokien ja ojien suihin. Kivisalmeen rakennettiin pumppaamo, joka siirtää Vehkataipaleen pumppaamon puhdasta vettä Taipalsaarentien länsipuolelle ja lisää etenkin Piiluvanselän ja Sunisenselän virtaamaa.

Kesä 2008 oli viileä ja sateinen. Tämän on oletettu olevan ainakin yhtenä syynä sinilevän runsauteen, mutta tutkijat eivät pysty sitä varmasti sanomaan.

Suur-Saimaan selät jäätyvät, sulavat ja jäätyvät

Suur-Saimaan jäätilanne on kaikkiaan hyvin hauras. Helmikuun alussa otetussa satelliittikuvassa Kyläniemeä ympäröivät Ilkonselkä, Myhkiönselkä ja Mäntysaarenselkä–Rastinvirta ovat sulia. Suurimmat selät ennättivät tämän jälkeen saada hennon jääpeitteen, ainakin osittain.

Viime viikon lauha jakso sulatti Ismo Marttisen mukaan ainakin Ilkonselän ja Rastinvirran–Mäntysaarenselän alueen.

Useita päiviä pakkasta

Ilmatieteen laitoksen tiistaina julkaisemassa satelliittikuvassa suurilta seliltä löytyy sulaa.

Ismo Marttinen kävi Sarviniemessä sunnuntaina ja kuvasi aluetta pohjoiseen, Mäntysaaren suuntaan. Sulaa oli laajalti, mutta jäätäkin vielä näkyi. Marttisen tietojen mukaan jäät hävisivät myös Ilkonselältä maanantaina.

Suur-Saimaan selät jäätynevät uudelleen. Sääennusteen mukaan useiksi päiviksi on luvattu pakkasta. Öisin ja aamuisin pakkasta on useita asteita ja päivisin pikkupakkasta. Tuulet ovat useana päivänä pohjoisessa ja koillisessa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut