Tuhannen taalan kysymys: Riittävätkö Mansikkalan ulkoilualueet ja liikuntapaikat 1 200 lapsen ja nuoren tarpeisiin?

Anu Pakarinen

Mansikkalan vanhan koulun paikalle rakennetaan huomattavasti nykyistä suurempi koulukeskus, jonne sijoittuu peruskoulun lisäksi lukio ja varhaiskasvatuksen yksikkö. Tilaa tontilla on kuitenkin rajallisesti, mikä lisää suunnittelun haasteita.
Mansikkalan vanhan koulun paikalle rakennetaan huomattavasti nykyistä suurempi koulukeskus, jonne sijoittuu peruskoulun lisäksi lukio ja varhaiskasvatuksen yksikkö. Tilaa tontilla on kuitenkin rajallisesti, mikä lisää suunnittelun haasteita.

Ulkoliikuntapaikat ja muut ulkoalueet ovat jääneet Imatran hyvinvointijohtaja Hanna-Kaisa Ellosen mukaan Mansikkalan koulukeskuksen tähänastisessa valmistelussa vähemmälle huomiolle kuin esimerkiksi liikuntasalikapasiteetin riittävyys.

Ellonen korostaa, että missään nimessä yksittäinen kenttä tai puisto ei riitä koulukeskuksen 1 200 lapsen ja nuoren liikuntapaikaksi.

— Nyt puhutaan jo sellaisista volyymeistä, että ihan perusliikuntatuntien pitäminen ulkoliikunnassa tulee vaatimaan aika paljon erilaisia suorituspaikkoja. Puhumattakaan erilaisista välitunti- ja muusta lähiliikuntaympäristöstä, Hanna-Kaisa Ellonen sanoo.

Lautakunta käsitteli kaavaa viime viikolla

Liikunta-ja ulkoilualueiden riittävyys nousi puheenaiheeksi viime viikolla, kun hyvinvointilautakunta käsitteli Mansikkalan koulukeskuksen ja sen ympäristön kaavamuutosta.

Lautakunnan lausunnon mukaan koulukorttelissa tulee säilyä riittävästi tilaa välituntitoimintaa, ulkoilua ja ulkona tapahtuvaa opiskelua varten.

Kokouksessa käydyn keskustelun perusteella lausuntoon lisättiin myös maininta riittävien ulkoliikuntapaikkojen tärkeydestä.

— Mansikkalan koulukeskuksen suuri lapsimäärä huomioiden koulukeskuksen lähettyvillä on oltava riittävästi monipuolisia ulkoliikuntapaikkoja, lautakunta painottaa lausunnossaan.

Paajalankin maankäyttö vaikuttaa

Lautakunnan puheenjohtajan Anu Urpalaisen mukaan lausuntoa ei pidä tulkita kannanotoksi esimerkiksi Paajalan virkistysalueen säilyttämisen puolesta. Tosin tätäkin kaavamuutosta lautakunnassa sivuttiin.

— Mansikkalan liikunnalliseen ja ulkoilulliseen infraan palataan laajemmin koulukeskuksen suunnittelussa. Pitää tarkastella laajalla ympyrällä, mitä kaikkia vaihtoehtoja on käytettävissä, Urpalainen toteaa.

Hanna-Kaisa Ellosen mukaan tilojen riittävyys on pitkälti kiinni Mansikkalan koulukeskuksen piha-alueen ratkaisuista sekä muusta lähiympäristön maankäytöstä. Linnalan kenttä, Paajalan alue ja Vuoksenrannan rakentamaton alue ovat osa tätä kokonaisuutta.

Äikäs: ”Tila ei lopu kesken”

Imatran kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs vakuuttaa, ettei tila lopu Mansikkalassa kesken.

— Kaavaa on lähdetty tekemään sillä periaatteella, että koulu sinne tulee ja mahtuu. Asiantuntijamme kaavoituksessa olisivat heti puuttuneet, jos olisi nähty, ettei tämä tule onnistumaan.

Mansikkalan koulun liikuntapaikkaa on hahmoteltu urheilutalon naapuriin, nykyisen frisbeegolfkentän paikalle. Mikään ei estä pyhittämästä myös Linnalan kenttää liikuntakäyttöön, jos tarve vaatii, Äikäs sanoo. Aiemmassa Mansikkalan alueen yleissuunnitelmassa Linnalan kenttä varattiin vielä liikerakentamiselle.

Vuoksenrannasta lisätilaa liikunnalle?

Reservissä on myös rakentamaton alue Pässiniemen ja Vuoksenrannan kerrostaloalueen välissä. Alueelle suunniteltiin runsaat kymmenen vuotta sitten liikuntapuistoa, joka jäi kuitenkin toteuttamatta.

— Kyseessä on vähän unohdettu suunnitelma, joka on aiheellisesti kaivettu esille, Äikäs kertoo.

Vuoksenrannan alueelle sopisi hyvin esimerkiksi uusi frisbeegolfkenttä, Äikäs jatkaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.