Sinilevä ilmestyi Imatran rannoille, Ukonlinnassa ja Lietteellä tehtiin ensimmäiset havainnot — Näin tunnistat sinilevän ja turvallisen uimaveden

Ensimmäiset sinilevähavainnot tehdään yleensä juhannuksen tienoilla, kun vesi on lämmennyt.

Minna Mäkinen

Lempukan uimarannalla ei tehty silmämääräistä levähavaintoa. Arkistokuva.
Lempukan uimarannalla ei tehty silmämääräistä levähavaintoa. Arkistokuva.

Ensimmäiset sinilevähavainnot on tehty Imatralla Ukonlinnassa ja Immalanjärven Lietteellä sekä Ruokolahdella Rasilan rannassa, tiedottaa Imatran kaupunki. Ukonlinnan uimarannalla havaittiin vähän sinilevää ja Lietteellä sinilevähiutaleita. Lempukan uimarannan aallokko takasi sen, että sinileväesiintymiä ei näkynyt silmämääräisesti.

Imatran seudun ympäristötoimen ympäristöjohtaja Anna-Maija Wikström toteaa, että sinilevätilanne on juhannuksen alla normaali. Useina vuosina sinilevää ilmaantuu kesäkuussa kelien lämmetessä. Wikström kehottaa uimareita aina arvioimaan olosuhteita tilannekohtaisesti.

— Uimareilta vaaditaan tarkkavaisuutta läpi kesän. Vaikka ei olisi helteitäkään, on hyvä silmämääräisesti katsoa näkyykö vedessä sinilevää.

Jos olet epävarma, suhtaudu sinilevänä

Wikström muistuttaa, että järven pinnalla sinilevä ilmenee usein ohuina lauttoina tai juovina. Jos sinilevän esiintyvyydestä on epävarma tai uskoo sekoittavansa sen esimerkiksi siitepölyyn, kannattaa sinilevää muistuttavaan massaan suhtautua aina sinilevänä.

Ukonniemen, Lietteen ja Lempukan uimarannoilta löytyvät levien tunnistamisohje sekä asianmukaiset varoituskyltit.

Wikströmin mukaan leväkukinnan kehitystä ja sinilevän käyttäytymistä läpi kesän on vaikea ennustaa etukäteen.

— Se riippuu lämpötilasta, säästä ja etenkin siitä, mihin tuulet sen kerryttävät. Sinilevää ei ole koko aikaa järvessä, mutta tilanteet voivat muuttua nopeastikin. Illalla kun aurinko painuu alas, niin vesi yleensä kirkastuu.

Mika Strandén

Sinilevä voi pakkauta rantaan tai ilmetä ohuempina nauhamaisina juovina pitkin järven selkää rannan tuntumassa. Arkistokuva.
Sinilevä voi pakkauta rantaan tai ilmetä ohuempina nauhamaisina juovina pitkin järven selkää rannan tuntumassa. Arkistokuva.

Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti

Jos levää ei jollain tietyllä hetkellä näy, se ei tarkoita, etteikö sitä voisi esiintyä vähän myöhemmin.

Jos levää on esiintynyt rantavedessä aiemmin, muttei juuri sillä hetkellä, uimaan voi mennä.

Ei saa käyttää löylyvetenä

Sinileväistä vettä ei saa käyttää löylyvetenä.

Tämä on Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen limnologi Marja Kaupin mukaan tärkein sääntö sinilevän suhteen. Löylyvetenä voi käyttää vaikka juomavettä, jos järvessä esiintyy sinilevää.

Jos kesämökille pumpataan järvestä sauna- ja talousvettä, putken suuta ei Kaupin mukaan pidä sijoittaa pintavesikerrokseen vaan syvemmälle. Tällöin sinilevän todennäköisyys pienenee.

Osa sinilevälajeista on myrkyllisiä ja osa ei. Sinilevään pitää Kaupin mukaan suhtautua aina siten kuin se olisi myrkyllistä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut