Puumalassa ampumisen kohteeksi joutunut Iivari-koira on toipunut normaaliin kuntoon ja opettelee nyt uimaan – Omistaja Eija Hynninen on iloinen siitä, kuinka paljon tukea ja sympatiaa koira on saanut

Iivari-koira nilkutti pitkään, mutta nyt se kävelee jo normaalisti. Tapauksen jälkeen koira sai öisin epileptisiä kohtauksia. Eläinlääkärin mukaan kohtaukset johtuvat traumoista.

Eija Hynninen

Iivari-koira on toipunut normaaliin kuntoon. Koira on ollut kiinni hihnassa eikä sen ole annettu juosta, jotta selkärangan lähettyvillä oleva luoti koteloituisi paikoilleen.
Iivari-koira on toipunut normaaliin kuntoon. Koira on ollut kiinni hihnassa eikä sen ole annettu juosta, jotta selkärangan lähettyvillä oleva luoti koteloituisi paikoilleen.

Ruokolahden ja Puumalan rajalla asuva Eija Hynninen koki kauhun hetkiä toukokuisena maanantai-iltana, kun hänen karkuteillä ollut koiransa palasi kotiin verisenä.

Seuraavana päivänä eläinlääkärillä selvisi, että Iivari-koiraa on ammuttu. Nyt kuukautta myöhemmin Iivari-koira on varsin hyvässä kunnossa, kertoo omistaja Eija Hynninen.

– Sillä kesti tietenkin kauan toipua. Iivari nilkutti jalkaa pitkän aikaa, mutta kävelee jo nyt normaalisti ja on muutenkin normaalissa kunnossa. Hän on niin iloinen ja kova pussailemaan, niin kuin poikakoiralle kuuluukin, Hynninen kuvailee.

Ampumahaavan arpikin on parantunut ja karvat kasvaneet takaisin haavan päälle. Nyt Iivari-koira opettelee kovaa vauhtia uimaan.

– Meillä on rannassa sorsia, eikä hän ymmärrä ollenkaan miksi heitämme niille pullaa, Hynninen nauraa.

Epilepsiakohtaukset vaivasivat koiraa tapauksen jälkeen

Ampumatapauksen jälkeen Iivari sai nukkuessaan epileptisiä kohtauksia. Koira sai ihmeellisiä sätkyjä keskellä yötä ja sen silmät seisoivat päässä. Koira vinkaisi kovaan ääneen, aivan kuin sille olisi käynyt jotain.

Sellaista ei ollut Hynnisen mukaan tapahtunut aikaisemmin.

– Rauhoittelin koiraa ja hän nukahti aina takaisin. Eläinlääkäri epäili, että sille on tullut jokin trauma. Niitä tuli aluksi aina muutama yössä, mutta nyt ne ovat vähentyneet.

Hynninen oli saanut tapauksen jälkeen puhelun eläinlääkäriltä Helsingistä asti. Lääkäri oli epäillyt, että Iivaria olisikin ammuttu kahdella aseella.

Ihmiset ovat ottaneet paljon osaa. He ovat käyneet pihassa portin takana kyselemässä kuinka Iivari jaksaa. — Eija Hynninen

– Noin isoa jälkeä ei tule pelkällä haulikolla. Isompi luoti on parin sentin päässä selkärangasta ja haulikon hauleja on kahdeksan ympäri koiraa.

Koiran ollessa röntgentutkimuksissa hoitaja oli soittanut miehelleen, joka harrastaa metsästystä.

– Hän epäili, että koiraa on ammuttu myös pienoiskiväärillä, kertoo Hynninen.

Eija Hynninen

2-vuotias Iivari on seefferin ja ajokoiran risteytys. Ampumahaava löytyi Iivarin vasemman lapaluun etupuolelta.
2-vuotias Iivari on seefferin ja ajokoiran risteytys. Ampumahaava löytyi Iivarin vasemman lapaluun etupuolelta.

Iivari-koira on saanut paljon tukea ja sympatiaa

Koiran omistaja Eija Hynninen teki asiasta rikosilmoituksen poliisille. Toistaiseksi tapaus ei ole ratkennut.

Hynninen on iloinen siitä, miten paljon Iivari-koira on saanut sympatiaa joka puolelta. Ihmiset välittävät todella paljon, Hynninen mainitsee.

– Ihmiset ovat ottaneet paljon osaa. He ovat käyneet pihassa portin takana kyselemässä kuinka Iivari jaksaa.

Lohilahden kyläkaupallakin tiedettiin Iivarin tapaus. Kaupassa eräs asiakas oli tapauksesta niin surullinen, että hän lahjoitti koiralle syötäväksi kaksi pakettia lenkkimakkaraa.

– Minä olin ihan silmät vedessä ja Iivarikin hymyili, kun sai makkaraa.

Hynninen jakaa kiitosta myös koiraa hoitaneille eläinlääkäreille.

– Lääkärit ovat mahdottoman hyvin osallistuneet koiran jälkitarkkailuun, hän iloitsee.

Juttua muokattu 30.6. kello 11.53. Korjattu oikeinkirjoitusta.