Saimaan ammattikorkeakoulun tuberkuloosipotilas yhä sairaalahoidossa — tauti on todennäköisesti piilotellut vuosia oireettomana

Tartunnalle altistuneet 50 opiskelijaa ja työntekijää on kartoitettu ja heidät on kutsuttu tarvittaviin tutkimuksiin.

Kai Skyttä

Viiitisenkymmentä tuberkuloosille altistunutta on kutsuttu tutkimuksiin. Arkistokuva.
Viiitisenkymmentä tuberkuloosille altistunutta on kutsuttu tutkimuksiin. Arkistokuva.

Saimaan ammattikorkeakoulun tekniikan alan opiskelijalla on todettu tartuttava keuhkotuberkuloosi, kertoo Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote).
Kyseinen Lappeenrannassa opiskeleva henkilö otettiin sairaalahoitoon 12. joulukuuta. Hän on edelleen sairaalassa, mutta tartuntavaaraa ei enää ole ja hän kotiutunee pian, kertoo tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Sami Raasakka Eksotelta.

Raasakan mukaan opiskelija on saanut tuberkuloositartunnan todennäköisesti jo vuosia sitten, ja vasta nyt tauti jostain syystä puhkesi aktiiviseksi.
— Tartunnan saaneella henkilöllä on ollut kontakteja, joista tuberkuloosi on voinut tulla. Tuberkuloosi on siitä mielenkiintoinen tauti, että sen tarttumisen ja taudin ilmenemisen välillä saattaa olla vuosikymmeniä aikaa, Raasakka sanoo.

Tartuntatautilaki edellyttää epäiltyjen tartuntojen jäljitystä, jotta tuberkuloosin leviäminen voidaan tehokkaasti estää. Tuberkuloosille ajanjaksolla 1.9.—11.12. altistuneet opiskelijat ja työntekijät on kartoitettu ja heidät on kutsuttu tarvittaviin tutkimuksiin vuosi sitten uudistetun kansallisen ohjeistuksen mukaan. Jäljityksen tekevät Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa Eksote ja Saimaan ammattikorkeakoulun henkilökunnan työterveyshuollosta vastaava Mehiläinen Oy sekä tarvittaessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Raasakan mukaan tuberkuloositartunnan jäljittämisessä noudatetaan tartuntataudeille normaalia kolmen kuukauden varoaikaa.
— Altistuneita tutkitaan noin 50 henkilöä. Alle 35-vuotiailta otetaan keuhkokuva ja verikoe, yli 35-vuotiailta vain keuhkokuva, koska heillä alkaa olla liikaa virhetekijöitä verikokeessa.

Merkittävistä varotoimenpiteistä ei tarvitse olla huolissaan, sillä tuberkuloosi on Raasakan mukaan melko huonosti tarttuva tauti.
Tuberkuloositartunnan saaneista vain noin kymmenesosa sairastuu itse tautiin.
— Jos joku perheessä sairastuu tarttuvaan tuberkuloosiin, tartuttaa hän keskimäärin kolmasosan muista perheenjäsenistä. Todetuista tuberkuloositartunnoista noin kolmasosa aiheuttaa tartuntavaaraa. Tuberkuloosi on pelottava vanhan maineensa takia.
Etelä-Karjalassa tuberkuloositapauksia tavataan vuosittain 6−8 kertaa. Suomessa todetaan vuosittain runsaat 200 uutta tuberkuloositapausta, joista alle kolmasosa on ympäristölleen tartunnanvaarallisia.

Keuhkotuberkuloosin tärkein oire on yli kolme viikkoa kestävä yskä, johon voi liittyä limaisuutta. Lisäksi voi esiintyä väsymystä, ruokahaluttomuutta, laihtumista, yöhikoilua, hengenahdistusta, kuumeilua ja veriyskää. Muiden elinten tuberkuloosissa voi olla osittain samoja yleisoireita ja kyseisen elimen ja sen toimintaan liittyviä oireita.
Tuberkuloosi on hengitysteitse tarttuva sairaus, joka paranee hyvin lääkityksellä. Tartunta tapahtuu hengittämällä ilmassa olevia tuberkuloosibakteereja. Ilmaan tuberkuloosibakteerit päätyvät tartuntavaarallista keuhkotuberkuloosia sairastavan henkilön yskiessä, aivastellessa tai puhuessa.
Tartunta voi tapahtua oleskeltaessa pitkään tai toistuvasti samassa tilassa hengitystietuberkuloosia sairastavan henkilön kanssa. Tartuntavaara on suurin sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvilla henkilöillä tai muilla pidempään hänen kanssaan samassa tilassa oleskelevilla.
Lyhytkestoiseen tapaamiseen tai yhdessäoloon ulkoilmassa ei liity merkittävää tartuntavaaraa.

Juttua päivitettiin Sami Raasakan tiedoilla kello 13.02.

Uusimmat uutiset