Aseman koulun lakkautuksessa tähtäin on jo syksyssä 2020 — ”Syytöksiä Asemanseudun elinvoiman tuhoamisesta voidaan saada”, pelkää Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila

Talouttaan tasapainottavan kunnan hakemista 700 000 euron säästöistä Aseman koulun lakkautus toisi noin kolmasosan. Koulun tiloihin kaavaillaan palvelukampusta, johon voitaisiin saneerata asuntoja vanhuksille.

Tiina Räikkönen

Rautjärven kunnassa selvitellään nyt, voisiko Aseman kouluun saneerata jatkossa asuntoja vanhuksille. Arkistokuva koululta.
Rautjärven kunnassa selvitellään nyt, voisiko Aseman kouluun saneerata jatkossa asuntoja vanhuksille. Arkistokuva koululta.

Rautjärven kunta on vakavan tilanteen edessä. Näin toteaa Rautjärven kunnanjohtaja Harri Anttila. Tänä vuonna alijäämää syntyy miljoona euroa eikä tunnelin päässä näy valoa.

— Jos talouteen ei löydetä tasapainoa, on meidän jatkossa vaikea päästä eteenpäin.

Kunta on laatimassa selviytymisohjelmaa, johon kuuluu veronkorotuksia ja Rautjärven mittapuussa mittava, 700 000 euron säästöpaketti.

— Hirveä hätä meillä ei tässä ole. Tavoite on saada talous tasapainoon vuoteen 2021 mennessä.

Pelkät säästöt eivät riitä

Suunnitelmissa on kunnallisveron korotus puolella prosenttiyksiköllä 20,75 prosenttiyksikköön.

— Haarukoimme kohtuullisen korotuksen, jonka kaikki ymmärtävät. Veroprosenttimme ei voi olla yhtään maakunnallisen keskiarvon alapuolella.

Kiinteistöveroon on suunnitteilla 0,1 prosenttiyksikön korotus. Verojen korottaminen on Anttilan mukaan välttämätöntä.

— Emme selviä pelkkiä menoja leikkaamalla ja muita maksuja korottamalla. Jos pelkästään säästettäisiin, merkitsisi se sitä, että kunnan vapaasti päätettävistä asioista leikattaisiin pois kaksi kolmasosaa. Se ei tapahtuisi ilman vakavia vaurioita.

Katri Ikävalko

Rautjärven lapsiluku on pudonnut ennakoitua nopeammin. Arkistokuva Simpeleeltä.
Rautjärven lapsiluku on pudonnut ennakoitua nopeammin. Arkistokuva Simpeleeltä.

Aseman koulun lakkautus tapahtuisi jo syksyllä 2020

Anttila uskoo, että paljon keskustelua tulee herättämään suunnitelma Aseman koulun lakkauttamisesta. Toteutuessaan koulun lakkautus tapahtuisi jo syksyllä 2020.

— Se on varmasti asioista herkin. Syytöksiä voi tulla alueen elinvoiman tuhoamisesta.

Kunnan lapsiluku on kuitenkin laskenut ennakoitua jyrkemmin.

— Alunperin ajatus oli, että Aseman koulu jatkaisi Simpeleen rinnalla vuoteen 2025 saakka. Lapsimäärän putoaminen on ollut kuitenkin niin nopeaa, että oppilasmäärä alittuu jo vuonna 2020.

Aseman koulun lopetuksella on suuri rahallinen merkitys. Sen osuus on Anttilan mukaan tavoitelluista säästöistä noin kolmasosa.

Koulun tiloihin ehkä asuntoja vanhuksille

Jotta Asemanseudulla ei koettaisi kunnan vetävän palveluitaan pois alueelta, kaavailee kunta rakentavansa Aseman koulun tiloihin jatkossa palvelukampuksen.

— Meillä on ainakin teoriassa toimintoja, jotka voitaisiin sijoittaa sinne. Sen pitäisi kuitenkin tapahtua kohtuullisilla kustannuksilla.

Selvittelyssä on, voitaisiinko koulun tiloihin saneerata asuntoja vanhuksille.

— Koulun lähellä Kuuselan neljästä (vanhusten) rivitalosta kolme poistuu jatkossa käytöstä.

Kampukselle voisi sijoittua myös Eksoten kotihoidon toimintoja. Pohdinnassa on myös kirjaston tulevaisuus.

Kunnan henkilöstö vähenee maksimissaan kymmenellä

Kun kunnan omat toiminnot vähenevät, laskee myös henkilöstön määrä. Tällä hetkellä Rautjärven kunnan palveluksessa työskentelee Anttilan mukaan 110 ihmistä.

— Vuoteen 2021 mennessä työntekijöiden määrä vähenee maksimissaan kymmenellä henkilöllä.

Kunta luopuu tarpeettomista rakennuksistaan Asemanseudun lisäksi myös Simpeleellä.

— Mustikkakadun kahdesta pienkerrostalosta yksi poistuu käytöstä jo tänä vuonna. Lisäksi Simpeleellä laitetaan myyntiin yksi rivitalo.

Kunnalla on omistuksessaan myös yksittäisiä asuinhuoneistoja, joista luovutaan, jos niille suinkin löytyy ostaja.

Myös kunnan varikko muuttaa. Se siirtyy Aholan teollisuuskiinteistöön.

Paketti kasassa syyskuussa

Rautjärven talouden tasapainottamisohjelman on tarkoitus olla valmis kuntalaisten kuulemiskierrosten jälkeen syyskuussa.

— Jos Aseman koulun lakkautus pysyy säästölistalla, ovat syyskuun jälkeen vuorossa viralliset kuulemiset. Päätökset asiassa pitää tehdä hyvissä ajoin, tietää Anttila.

Luetuimmat