Vuoksenniskan koulukeskuksen oppilaat saavat katsoa Horisonttiin — Mäelle nousee kolmimetrinen kelohonka ja sen nokkaan pronssinen poika taiteilija Jarkko Liutun visioimana

Jarkko Liutu

Havainnekuva kolm
Havainnekuva kolm

Vuoksenniskan uuden koulukeskuksen pihalle sijoittuva taideteos on valittu. Sitä tulee koristamaan Vuoksenniskan yläasteen ja lukion käyneen kuvanveistäjä Jarkko Liutun teos Horisontti. Liutu valittiin kampuksen taiteen tekijäksi viime syksynä, minkä jälkeen oppilaskunnan edustajat ja kolmihenkinen taidetyöryhmä valitsivat suosikkinsa kolmesta vaihtoehtoisesta työstä.

Horisontin pääpisteenä on kolmemetrinen alumiinista valettu kelohonka, jonka oksalla istuu pronssinen poika. Kokonaisuuteen kuuluu myös uuden koulurakennuksen räystäällä istuva luonnonkokoinen, niin ikään pronssista valettu varis, sekä liikuntarakennuksen seinällä lentävät linnut.

Liutu kertoo symboliikan muodostuvan luontoelementeistä sekä omakohtaisia kokemuksia siitä, millainen Vuoksenniskan ympäristö oli opiskella.

Jarkko Liutu

Tältä näyttää teoksen lyijykynäluonnos Jarkko Liutun luonnoskirjassa.
Tältä näyttää teoksen lyijykynäluonnos Jarkko Liutun luonnoskirjassa.

— Muistan, että harjun päällä luonto oli vahvasti ympärillä. Poika oksalla haaveilemassa odottavaisin mielin tulevaisuudesta on osin omia mielen heijastumia. Kouluympäristössä toiveikkuus ja kannustus jäivät päällimmäisenä mieleen. Tykkään tarinallisuudesta, ajatus lähti siitä.

Vuoksenniskan uusi koulukeskus on määrä ottaa käyttöön syyslukukaudeksi 2019. Liutun taideteos löytää sen pihalle ensi vuoden toukokuuhun mennessä ja hän paljastaa veistoprosessin alkavan pian. Entiselle koulun oppilaalle teos merkitsee ennen kaikkea kotiseuturakkautta, mikä korostuikin sitä työstäessä.

— On valtava kunnianosoitus päästä tekemään teos omalle synnyinseudulle ja oman opinahjon pihalle, missä on viettänyt tärkeitä vuosia elämästään. Tunnetta on tietyllä tapaa ihan eri määrin pelissä, mutta kotiseuturakkaus teki siitä myös haastavan, Liutu sanoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset