Ortodoksikirkon kasvupohjana on kansainvälisyys — Imatran ja Lappeenrannan alueella ortodoksisen seurakunnan jäsenistä 43 prosenttia on venäläistaustaisia

Arkkipiispa Leo aloitti kolmipäiväisien tarkastusmatkan Imatralta.

Jarmo Hämäläinen

Suomen ortodoksikirkon arkkipiispa Leo aloitti Lappeenrannan ortodoksiseurakunnan tarkastuksen Imatralta. Tarkastusmatkaa isännöi kirkkoherra Isä Timo (vas.).
Suomen ortodoksikirkon arkkipiispa Leo aloitti Lappeenrannan ortodoksiseurakunnan tarkastuksen Imatralta. Tarkastusmatkaa isännöi kirkkoherra Isä Timo (vas.).

Suomen ortodoksikirkon johtaja arkkipiispa Leo aloitti perjantaina Lappeenrannan seurakunnan kolmipäiväisen tarkastusmatkansa Imatralta.

Rajan pinnassa ohjelmaan kuului tietysti vierailu valtakunnan rajalla, joka on ortodokseille myös Moskovan patriarkaatin rajan.

Imatran ja Lappeenrannan alueella toimiva Lappeenrannan seurakunta on arkkipiispan mukaan poikkeuksellisen kansainvälinen. 43 prosenttia seurakunnan jäsenistä on venäläistaustaisia.

Kansainvälisyys on arkkipiispan mukaan Suomen ortodoksisen kirkon tulevaisuudelle ja mahdolliselle kasvulle suuri voimavara.

— Meillä on paljon ihmisiä monista kansallisuuksista mukana kuoroissa ja muussa toiminnassa, mutta he eivät ole vielä seurakuntien jäseniä. Venäläistaustainen ihmisten lisäksi monet orientaalit eli itäisiltä alueilta Suomeen muuttaneet ovat kiinnostuneet ortodoksisesta kirkosta, arkkipiispa Leo kertoo.

Lappeenranta uuden seurakunnan pääpaikaksi

Tulevassa vuodenvaihteessa Suomen ortodoksikirkossa toteutetaan suuria seurakuntien yhdistymisiä. Lappeenrannan seurakunta yhdistyy Kotkan ja Haminan seurakuntien kanssa Kaakkois-Suomen ortodoksiseksi seurakunnaksi, jonka pääpaikaksi tulee Lappeenranta.

— Haemme leveämpiä hartioita tulevaisuuden haasteita varten. Kirkkoherrojen määrä vähenee, mutta pappien ja henkilökunnan määrä ei vähene, arkkipiispa sanoo.

Suomessa on edelleen paljon pieniä ortodoksisia kirkko ja tsasounia, joita rakennettiin sotien jälkeen, kun siirtokarjalaisia asutettiin eri puolille maata.

— Kovin monta pientä jumalanpalveluspaikkaa emme ole joutuneet vielä sulkemaan, mutta varmaan sekin aika tulee, että niitä suljetaan, arkkipiispa ennakoi.

Luetuimmat