Ei se purkaminen, vaan parkkipaikat: Imatran kaupunkikehityslautakunta omii Koskiksen alueen ja Torkkelinkadun tulevan katusuunnitelman itselleen

Imatrankosken liikenne mullistuu Koskiksen ja Torkkelinkadun kaavamuutoksen myötä. Lautakunta haluaa siksi olla itse päättämässä bussipysäkkien paikasta, parkkipaikoista ja muista liikennejärjestelyistä.

Anu Pakarinen

Torkkelinkadun ja kerhokeskus Koskiksen alueen kaavamuutoksessa huomio on kiinnittynyt tähän asti paljolti suojeltujen rakennusten purkamiseen. Myös liikennevaikutukset ovat mittavat.
Torkkelinkadun ja kerhokeskus Koskiksen alueen kaavamuutoksessa huomio on kiinnittynyt tähän asti paljolti suojeltujen rakennusten purkamiseen. Myös liikennevaikutukset ovat mittavat.

Imatrankosken parkkipaikat ja muut tulevat liikennejärjestelyt puhuttivat Imatran kaupunkikehityslautakuntaa tiistaina.

Lautakunnan käsissä oli kaavamuutos, joka mahdollistaa kerhokeskus Koskiksen ja Lähteen talon purkamisen sekä runsaan uudisrakentamisen Olavinkadun, Helsingintien ja Torkkelinkadun varteen.

Imatrankosken vanhimpiin lukeutuvien rakennusten purkaminen ei lautakuntaa hetkauttanut.

Sen sijaan puhetta riitti liikenteestä.

Liikenne mullistuu

Kaava-alueen liikennejärjestelyt täsmentyvät myöhemmin, sillä yksityiskohtainen katusuunnitelma laaditaan vasta kaavamuutoksen valmistuttua.

Lautakunta pitää marssijärjestystä jossain määrin nurinkurisena.

Näitä asioita olisi ainakin tässä tapauksessa syytä valmistella rinnakkain, sanoo lautakunnan varapuheenjohtaja Sanna Prior (kok.).

Syynä on asian merkittävyys.

Kaavamuutos aiheuttaa toteutuessaan paljon muutoksia Imatrankosken ydinkeskustan katuverkkoon ja parkkipaikkoihin. Bussipysäkkien ja taksiasemankin sijainti muuttuu.

Tällä kaikella on vaikutusta Imatrankosken saavutettavuuteen ja näin ollen myös elinvoimaan, Prior sanoo.

Kaavassa mahdollistetaan esimerkiksi Imatrankosken S-marketin laajennus sen edessä olevan parkkipaikan päälle.

Nykyisin sama parkkipaikka on iltaisin Teatteri Imatran yleisön käytössä. Minne teatteriyleisön autot pysäköidään jatkossa, Prior kysyy.

Tarkoitus on myös sulkea Einonkatu Helsingintieltä tulevalta läpiajoliikenteeltä. Tämä tarkoittaa, että bussipysäkit siirtyvät todennäköisesti Helsingintien varteen.

— Katualueet ovat hyvin tärkeitä. Siksi olisi tärkeää, että kaava ja katualueet olisivat yhdessä mietittyjä. On hassua, ettei näin ole. Entä jos kaava ja katusuunnitelma ovat kuin tetris-palikat, jotka eivät sovi yhteen, Prior kysyy mahdollisiin yhteensovittamisen ongelmiin viitaten.

”Ei epäluottamuslause”

Yleensä katusuunnitelma hyväksytään virkamiespäätöksellä.

Kaupunkikehityslautakunta päätti tiistaina, että tässä tapauksessa katusuunnitelma tulee poikkeuksellisesti hyväksyttää lautakunnassa.

Kyse ei ole epäluottamuslauseesta, vaan on realismia, että virkamiehellä ei välttämättä ole näin isoissa asioissa kaikkia niitä yhteyksiä mitä tällaisissa asioissa vaaditaan. — Antero Lattu

Näin halutaan varmistua, että kaikki näkökulmat tulevat huomioitua esimerkiksi liikuntavammaisten, julkisen liikenteen ja vanhusten osalta, lautakunnan puheenjohtaja Antero Lattu (sd.) selittää.

— Kyse ei ole epäluottamuslauseesta, vaan on realismia, että virkamiehellä ei välttämättä ole näin isoissa asioissa kaikkia niitä yhteyksiä mitä tällaisissa asioissa vaaditaan, Lattu sanoo.

— Haluamme sanoa oman mielipiteemme, Prior tähdentää.

Päättäjät saavat esimerkiksi jatkuvasti palautetta, ettei Imatrankoskella ole riittävästi pysäköintitilaa. Ainakaan sellaista, joka sopii myös huonosti liikkuville ikäihmisille. Myös tämänkaltaiset asiat ratkaistaan katusuunnitelmassa, Sanna Prior mainitsee.

Mitä sanoo Äikäs?

Entä miten asiaa kommentoi kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikäs?

Ensinnäkään Einonkatua ei automaattisesti ”katkaista”, vaan katualueen osalta kaavasuunnitelma on ohjeellinen, Äikäs sanoo.

Välttämättä keskustan bussipysäkkien ja taksiaseman paikka ei siis muutu, sillä nämä asiat tullaan ratkaisemaan vasta tarkemman katusuunnitelman laadinnan yhteydessä.

— Joka siis tuodaan erikseen ja todennäköisesti osissa lautakunnan päätettäväksi.
Äikkäästä on vain hyvä, että viranhaltijavalmistelussa olevista asioista käydään vuoropuhelua luottamushenkilöiden kanssa.

Luetuimmat