Imatra keskeytti move-testit hetkeksi, nyt niitä voi taas tehdä

Peruskoulun 5. ja 8.-luokkalaisten kuntoa mittaavien Move-testien tekeminen keskeytettiin maanantaina myös Imatralla, kertoo opetuspalveluiden päällikkö Minna Rovio.

Rovio kertoo, että testit keskeytettiin hetkeksi, kunnes Opetushallitukselta tuli niiden tekemisestä ohjeistus. Tänään tiistaina testien tekemistä on saanut Imatralla taas jatkaa.

— Tosin Imatran move-testit on tämän syksyn osalta suurelta osalta jo tehty, Rovio sanoo.

Move-testi kuuluu koulujen liikunnan opetussuunnitelmaan, joten niiden tekeminen on velvoittavaa, Rovio sanoo.

Testiin kuuluu erilaisia osioita, selviää opettajan käsikirjasta. Niistä 20 metrin viivajuoksu mittaa kestävyyttä, ja vauhditon 5-loikka mittaa alaraajojen voimaa ja nopeutta. Ylävartalon kohotukset ja etunojapunnerrukset kertovat käsien ja ylävartalon voimasta.

Pallon heitto ja kiinniotto kertovat oppilaan motorisista taidoista, ja kyykistys, alaselän ojennus täysistunnassa ja olkapäiden liikkuvuus kertoo kehon yleisestä liikkuvuudesta.

Opetushallitus ei kehota keskeyttämään Move-testejä, mutta painottaa että oppilaan terveydentilasta pitää olla selvillä ennen niiden teettämistä.

Sen antamassa ohjeistuksessa mainitaan muun muassa, ettei oppilas voi osallistua testiin fyysisen toimintakyvyn mittauksiin kuumeisena, kurkkukipuisena tai akuutin infektion aikana — eikä hän voi osallistua fyysisen toimintakyvyn mittauksiin, jos hänellä tiedetään olevan vakavia sydänoireita, huimaus- tai tajuttomuuskohtauksia rasittavan liikunnan aikana, tai lääkärin tai terveydenhoitajan määräämä liikuntakielto.

Ohjeistuksessa huomautetaan myös, että viivajuoksussa oppilas itsekin voi tarvittaessa keskeyttää suorituksensa.

Viime viikolla Espoon Tiistilän koulun kahdeksannen luokan oppilas sai liikuntatunnilla sairauskohtauksen. Tunnilla oli tehty Move-testin viivajuoksua. Oppilas vietiin ambulanssilla sairaalaan, mutta hän menehtyi.

Kuolemantapauksen takia testien tekeminen keskeytettiin ainakin hetkeksi myös monessa muussa kaupungissa, kuten Espoossa Turussa, Salossa, Helsingissä ja Nurmijärvellä.

Luetuimmat