Eteläkarjalaisyritys voitti korvauskiistan hovioikeudessa — Oikeus katsoi edustajan rikkoneen sopimustaan, kun suunnitteli kilpailevaa laitetta

Entisen edustajan yrityksen konkurssipesä määrättiin maksamaan eteläkarjalaisyrityksen oikeudenkäyntikulut.

Jussi Lopperi

Itä-Suomen hovioikeus käsitteli eteläkarjalaisen yrityksen ja sen entisen edustajan välistä kiistaa. Arkistokuva.
Itä-Suomen hovioikeus käsitteli eteläkarjalaisen yrityksen ja sen entisen edustajan välistä kiistaa. Arkistokuva.

Eteläkarjalainen metallialan yritys voitti entisen edustajansa korvauskiistassa hovioikeudessa. Hovioikeus kumosi päätöksellään Etelä-Karjalan käräjäoikeuden huhtikuussa antaman päätöksen.

Entisen edustajan omistaman yrityksen konkurssipesä oli vaatinut Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa eteläkarjalaiselta yhtiöltä hyvitystä, koska edustaja oli hankkinut päämiehelleen merkittävää etua. Käräjäoikeus päätti tapauksen entisen edustajan eduksi ja määräsi huhtikuussa 2018 yhtiön maksamaan konkurssipesälle kauppaedustajalain mukaisena hyvityksenä lähes 129 000 euroa korkoineen.

Yritys valitti päätöksestä hovioikeuteen.

Hovioikeus asettui asiassa eteläkarjalaisen yrityksen kannalle. Sen mukaan entinen edustaja oli rikkonut sopimustaan suunnittelemalla kilpailevaa laitetta edustajana työskennellessään. Oikeuden mukaan oli sattumanvaraista, että edustajan kilpaileva toiminta tuli yrityksen tietoon edustussopimuksen päättymisen jälkeen. Yrityksellä olisi ollut tärkeä syy purkaa sopimus, jos se olisi tiennyt edustajan kilpailevasta toiminnasta.

Entisen edustajan yrityksen konkurssipesä määrättiin maksamaan eteläkarjalaisyrityksen oikeudenkäyntikuluja noin 53 000 euroa arvonlisäveroineen ja viivästyskorkoineen.

Muutosta Itä-Suomen hovioikeuden ratkaisuun voi hakea anomalla valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.