”Ei tämän hienompaa kunnianosoitusta voi olla” — Presidenttipari lupautui Lappeenrannan agilityn SM-kisojen suojelijoiksi, Lennu-koirakin hengessä mukana

Maija Kaibijainen

Presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio vierailivat Lappeenrannassa maaliskuussa 2015, jolloin he tapasivat Ruotsin kuningasparin kaupungissa.

Tasavallan presidentti puolisoineen on suostunut Lappeenrannan agilityn SM-kilpailuiden suojelijaksi. Myös presidenttiparin Lennu-koiran on luvattu olevan hengessä mukana kesäkuussa viikko ennen juhannusta järjestettävässä tapahtumassa.

Kisat järjestävän Lappeenrannan Agilityurheiljoiden puheenjohtaja Jerkko Mäkelä kuulostaa innostuneelta kertoessaan vaikutusvaltaisesta suojelijasta.

— Ei kai tämän hienompaa kunnianosoitusta voi olla. En tiedä, mikä voisi olla tämän hienompaa meille seurana ja järjestäjäorganisaationa.

Mäkelä kertoo, että kerta on ensimmäinen, kun agilitytapahtuma saa suojelijan valtakunnan huipulta. Presidenttipari saatiin mukaan virallisen proseduurin kautta.

— Tämä kertoo tietyn tyyppisestä arvostuksesta lajia kohtaa, mikä on noussut pikku hiljaa.

Paikalla Kisapuistossa järjestettävässä tapahtumassa presidenttiparia tuskin nähdään, sillä he ovat samana viikonloppuna Pohjois-Karjalassa muun muassa Jukolan viestin maisemissa.

— Hyvin suurella todennäköisyydellä he eivät tule paikalle. Aikataulut on päätetty jo vuosi sitten. He ovat myös tulossa myöhemmin kesällä Etelä-Karjalaan.


Agilityä maailman huipulta

Mäkelä kertoo, että Lappeenrannan agilityviikonlopusta on tulossa vuoden suurin urheilutapahtuma Etelä-Karjalassa.

— Yhteensä viikonlopun aikana tehdään 3000 kisasuoritusta. Kilpailijoita on tulossa noin pari tuhatta.

Kilpailut alkavat perjantaina lämmittelyllä, jossa kilpailijat tutustuvat kisapaikkaan. Lauantaina kilpaillaan joukkueiden Suomen mestaruuksista ja sunnuntaina vuorossa ovat yksilökilpailut.

— Suomi on yksi maailman huippumaita agilityssä, joten Lappeenrannassa nähdään maailman parasta agilityä viikonlopun aikana.

Suuri tapahtuma vaatii myös suuren järjestelykoneiston. Mäkelä kertoo, että tapahtumaan on lupautunut noin 200 vapaaehtoista.

— Tätä on järjestelty jo puolitoista vuotta. Kisapuisto on kisapaikkana todella hyvä. Kisatapahtuman järjestely siellä ei vaadi kovin suuria järjestelyitä, mutta ennakkoon pitää tehdä aika paljon valmistelua.

Mäkelän mukaan järjestelyiden tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä.

— Huolestuttavan hyvältä. Sitä vaan miettii, mitä on unohtunut, Mäkelä nauraa.

Agilityn SM-kisat järjestetään Lappeenrannan Kisapuistossa 17.–18. kesäkuuta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.