Kosken koululla tarvittiin poliisia ja ambulanssia: Syynä kahden oppilaan yhteenotto

Rehtori ei kerro oppilaiden ikää tai sukupuolta. ”Tilanne ehkä näytti ulkopuolisille hurjemmalta kuin mitä se kaikkiaan oli.”

ANU PAKARINEN

Välikohtaus tapahtui väistötiloissa toimivan Kosken koulun välituntialueella.
Välikohtaus tapahtui väistötiloissa toimivan Kosken koulun välituntialueella.

Kosken koulun välituntialueella tapahtui keskiviikkona välikohtaus, jonka myötä paikalla kävivät poliisi ja ambulanssi. Rehtori Johanna Ovaska vahvistaa kyseessä olleen kahden oppilaan välinen riitatilanne.

— Se oli lyhytkestoinen fyysinen yhteenotto, josta ei koitunut vaaraa ulkopuolisille. Tilanne ehkä näytti ulkopuolisille hurjemmalta kuin mitä se kaikkiaan oli. Kun kyseessä ovat lapset, niin mieluummin ollaan liian varovaisia.

Ovaska ei tarkenna oppilaiden ikää tai sukupuolta. Selvittelyn alla on myös se, vastasiko fyysisestä yhteenotosta molemmat vai vain toinen osapuolista.

Jatkotoimenpiteenä asiasta tehtiin rikosilmoitus, jonka teki paikalla käynyt poliisi. Ovaska ei tässä vaiheessa erittele, saivatko oppilaat osakseen ensihoitoa.

— Vakavia vammoja ei seurannut. Tällaisten tapauksien jälkeen käytäntö on, että koulupäivää ei kyseisen oppilaan osalta jatketa vaan tilanne rauhoitetaan.

Etelä-Karjalan kouluille on tänä vuonna sorvattu yhteistä toimintamallia koulukiusaamista vastaan. Sen keskeinen idea on puhua kiusaamisen sijaan lainvastaisesta teosta, jotta asia hahmotetaan sen vaatimalla vakavuudella.

— Aina kun koulussa käytetään väkivaltaa joka voi täyttää pahoinpitelyn tunnusmerkistön, siitä tulee ilmoittaa poliisille. Fyysinen ja henkinen koulukiusaaminen voi myös olla rikollista, johon tulee puuttua, kommentoi Kaakkois-Suomen poliisin rikoskomisario Ville Lahti.

Lahti ei ota kantaa tapauksen rikosnimikkeeseen. Esimerkiksi alle 15-vuotiaiden kohdalla lainvastaisesta teosta puhutaan nimenomaan sen vuoksi, että tekijä ei ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa. Jatkotoimenpiteet ovat tapauskohtaisia.

— Asiaan puututaan keskustelemalla mutta se, joka keskustelun hoitaa, voi olla asia erikseen. Yleisellä tasolla pahoinpitelytilanteissa sosiaalitoimen ja koulun kanssa arvioidaan, mihin on tarve. Arvioidaan myös, onko tullut vammoja tai vahinkoja, jotka voivat aiheuttaa vahingonkorvausvaatimuksia.

Juttua päivitetty 20.9.2019 klo 9:29: lisätty Ville Lahden kommentit

Luetuimmat

Uusimmat uutiset