Huonekasvin kunnon näkee sen viimeisimmästä lehdestä, vinkkaa Imatralle saapuva vuoden huonekasviharrastaja — Katso tästä kaikki viikonlopun menovinkit!

Huonekasvitietäjä lupaa maksuttomat mullat ja kahvitkin kaupan päälle lauantain Kasvitreffi-tapahtumassa. Lauantaina sirkus tulee kapakkaan,

Marleena Liikkanen

Katja Timperi noin 400:n kasvinsa keskellä. Hän on menettänyt sydämensä resque-kasveille, siis niille elämäänsä kyllästyneille vanhoille vihreille, joita esimerkiksi tutut kiikuttavat pelastettaviksi.

Hukkumiskuolo koituu turhan monen huonekasvin kohtaloksi.

— Tähän aikaan vuodesta ihmiset käyvät ajattelemaan, että valo on lisääntynyt jo niin paljon, että kasvi tarvitsee rutkasti lisää vettä. Mutta eivät sisäkasvit vielä tähän aikaan paljoa vettä tarvitse, toteaa Katja Timperi, armoitettu viherkasviharrastaja.

Lappeenrannassa asuva nainen on tulossa lauantaina Imatralle, Rajapatsaalla olevaan kukkakauppa Rajan kukkaan pitämään kasvitreffejä kukkakauppias Katri Bromanin kanssa.

— Toinen synti on se, että ihmiset haluavat vaihtaa kasvien kasvualustaa ihan liian usein. Ja kolmas se, että kasvit istutetaan liian isoihin ruukkuihin.

Mikä ihme tällä kasvilla on, kun se ei kasva, saattaa moni ihmetellä. Vaikka kukkaparka on pari — kolme vuotta voinut kasvattaa juuria ihan tyytyväisenä, ja täyttänyt käytettävissä olevaa maa-ainesta juurillaan.

Vasta sitten, kun juuret ovat kunnossa, kasvi alkaa kasvaa ja kukkia.

Mutta entäs se, jos kasvi on liian pienessä ruukussa? Mistä sen tietää?

— Nyrkkisääntö on, että kannattaa katsoa kasvin viimeisintä lehteä, ja verrata sitä vaikka puoli vuotta sitten syntyneeseen. Jos uusin lehti on erilainen kuin muut — vaikka pienempi tai sen värikuvio ei näy, niin sitten kasvin elinolosuhteissa on tapahtunut jotain. Ja sitten sille voi ryhtyä miettimään syitä.

400 ruukkua kotona

Timperi valittiin viime joulun alla vuoden huonekasviharrastajaksi, joten hänen voisi olettaa tietävän, mistä puhuu.

— Minulla on kotona ehkä 400 ruukkua. Olen tykännyt kukista aina, ja nyt olen ollut viimeiset neljä vuotta poikieni kanssa kotona, joten mopo on päässyt karkaamaan käsistä. Lisäksi minulla on ymmärtäväinen mies, joka antaa harrastaa.

Hän itse on hurahtanut viime aikoina myös erilaisiin kasvualustoihin. Esimerkiksi kaktukset ja mehikasvit tykkäävät kasvaa seramis-rouheessa, huokoisessa savipohjaisessa rakeessa. Muiden kasvupohjiksi käyvät mainiosti myös kookoskuitu, lekasora ja perliitti, eli vulkaaninen kivituhka.

— Pari vuotta sitten alkoi tulla tietämystä siitä, mitä muuta ruukkuihin voi laittaa kuin multaa. Aloin kokeilla: toimisikohan tällainen sille kasville, kun se on tykännyt kiukutella minulle aina?

Timperin kukat ovat kyllä pysyneet hengissä mullassakin, mutta muissa kasvualustoissa niiden viihtyvyys on selvästi parantunut, hän sanoo.

Lauantain kasvitreffeillä on luvassa tutustumista erilaisiin kasvualustoihin. Sekä pistokasvaihtoa. Se tapahtuu niin, että kukin kävijä voi tuoda jonkun kukan tullessaan, ja viedä jonkun toisenlaisen, muun ihmisen tuoman mennessään.

Lisäksi luvassa on myös mullanvaihtoa. Hyvin hövelillä meiningillä. Timperi nimittäin lupaa, että kasvualustat voi vaihtaa maksutta.

— Tämä raha-asia jäi meiltä vähän neuvottelematta, mutta koska siellä on niin hyvät Kekkilän varastot, niin lupaan, että tällä kertaa tämä voidaan järjestää maksuttomasti.

Entäs jos joku saapuu paikalle kymmenien ruukkujen kanssa?

— No, siinä tapauksessa suoritan kukkakauppiaan voitelua jälkikäteen.

Eikä siinäkään vielä kaikki.

— Kukkakauppias-Katri on luvannut keittää vielä kahvitkin.

Kasvitreffit & Mullanvaihto non-stop, la 16.3 klo 14, Rajan kukka, Ensontie 14.

Sirkus saapuu kapakkaan

Minna Mäkinen

Eetu Lampi toimii illan tirehtöörinä.


Saas nähdä, nouseeko OC baarissa tämän viikon lauantaina kaneja hatusta, kolikko korvasta, tai jotain ihan muuta. Luvassa on nimittäin Cirque dé Osmo’s. Melkein samannimisen kaimansa, eli Cirque de Soleilin mukaan myös Osmo-versio tuo lavalle taikuutta, sirkustaidetta, komiikkaa, tanssia, ääniä ja kaikenlaista muuta.
Illan aikana estradille astuvat ainakin Sirkus Soihdusta tuttu Nelli Parkkinen, imatralainen ja moneen kertaan palkittu taikuri Kristian Backman, Tanssistudio Jamin jäsenistä koottu erikoiskoulutusryhmä eli Tanssiryhmä Jami, kuuden nuoren miehen breaktanssiporukka Imatra Bboys, sekä muun muassa tiibetiläisiä äänimaljoja soittava ja näyttelijänäkin tuttu Pirja Arponen.
Koko konkkaronkkaa pitää kuosissa Eetu Lampi. Tämä vaarallisen viihdyttävä imatralainen taikuri-jonglööri toimii koko illan tirehtöörinä.

Cirque dé Osmo’s, la 16.3. klo 19, OC Bar

Bongaa muuttolintu

Kyllä aikainen lintu madon nappaa! Ja tulevana sunnuntaina ehkä bongari linnun. Vertauskuvallisesti.
Sillä kevään ensimmäisiä muuttolintuja eli harmaalokkeja on nähty jo kuukauden verran kaartelemassa Vuoksen yllä. Ja joko talven ajan siellä on nähty ainakin laulujoutsenia, merimetsoja, sinisorsia, telkkiä, isokoskeloita, uiveloita, tukkasotka, sekä pikku-uikku — joskus yksin ja joskus kaksin.
Muutto- ja muiden lintujen myötä alkavat heräillä myös lintubongarit. Tällä kertaa heille on luvassa kevään ensimmäinen Vuoksen lintukävely. Se alkaa sunnuntaina aamuyhdeksältä.
Apostolin kyydin lisäksi matka taittuu myös kimppakyydein, sillä kunhan Varpasaaren linnut on tiirattu, tarkoituksena on kiertää myös muita Vuoksen lintupaikkoja. Parituntiselle retkelle kannattaa varata lämmintä mukaan. Retken järjestävät Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys, sekä Imatran seudun luonnonsuojeluyhdistys.

Vuoksen lintukävely su 17.3 klo 9, lähtö Imatran uimahallin parkkipaikalta.

Rautalankaa Ruokolahdella

The Regents musisoi Alppiksessa.


Imatralainen pitkänlinjan-rautalankayhtye The Regents soittaa lauantaina Ruokolahden Alppimajassa.
Ja siihen voi luottaa ihan takuuvarmasti, että nämä herrat tietävät mitä tekevät. Yhtye on nimittäin musisoinut kanssaihmistensä iloksi jo yli 30 vuotta. He perustivat yhtyeen — jonka nimi alunperin oli The Nipples — ihan teineinä, eli noin 13 — 15 -vuotiaina.

The Regents, Alppimaja, Ruokolahti la 16.3

Duo Apajan ikivihreät

Mika Strandén

Musiikkiryhmä Apaja musisoi kulttuuritalolla.

Imatralainen eläkeläinen, yrittäjä ja laulaja Tapio Jaskara pisti taannoin hynttyynsä yhteen simpeleläisen haitaristi ja kosketinsoittaja Kimmo Viinasen kanssa. Tuloksena oli musiikkiryhmä Apaja.
Tämän viikon lauantaina Apaja valloittaa Kulttuuritalo Virran Kaleva-salin lavan, ja lupaa kuulijoilleen iloa, lämpimiä tunteita ja rakkauden hetkiä, eli reilut 20 laulua. Puolentoista tunnin mittaisessa konsertissa ovat luvassa ainakin Malmstenin Pennitön uneksija, Vainion Elämää ja erotiikkaa, sekä McTellin Kuinka voit väittää -laulut. Konserttiin kuuluu myös väliaika.
Viime vuonna duo konsertoi Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa kymmenkunta kertaa.

Elämää Leveästi — Musiikkia koko rahalla, la 16.3 klo 16, Kulttuuritalo Virta.

Luetuimmat