Oritlampi on huutanut melusuojausta jo 20 vuotta — Ruokolahden kunta varannut 100 000 euroa meluvallien rakentamiseen

Ruokolahti tasaa teollisuustontteja Puntalassa. Meluvalliksi siirrettäviä massoja on käytettävissä 20 000 kuutiota.

Hannu Ojala

Rekkojen ja pienempien autojen aiheuttama liikennemelu on Oritlamella kiistaton. Kylälle on jo parinkymmenen vuoden ajan yritetty turhaan saadan melusuojausta.
Rekkojen ja pienempien autojen aiheuttama liikennemelu on Oritlamella kiistaton. Kylälle on jo parinkymmenen vuoden ajan yritetty turhaan saadan melusuojausta.

Ruokolahden Oritlammella asuva Asta Hiltunen laski kerran vieressä kulkevan Kuutostien rekkoja kymmenen minuutin ajan.

— Kaksitoista kumpaankin suuntaan.

Jyrinä oli sen mukainen. Hiltusten omakotitalo on muutaman kymmenen metrin etäisyydellä tiestä. Ja melua on riittänyt niin kauan kuin he muistavat. Sekin on muistissa, että kylällä on puhuttu melusuojauksesta yhtä kauan. Juuri mitään ei ole tapahtunut.

Paitsi se, että ELYn luvat melusuojauksen rakentamiseksi menivät jo kertaalleen vanhaksi, ja niitä ryhdyttiin uusimaan jo viisi vuotta sitten.

Tieviranomaisen viesti kyläläisille oli jo silloin, että valitettavasti rakentamiseen tarvittavaa rahaa ei ole.

Projektipäällikkö Hannu Moilanen Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristövirastosta kertaa viestin.

— Liikenneviraston periaatteellinen linjaus on se, että melusuojausta tehdään viraston rahoilla vain tienparantamisen yhteydessä.

Sellaista ei ole näköpiirissä, mutta apua on tulossa Ruokolahden kunnan suunnasta.

Kunta on varaamassa ensi vuoden talousarvioon ja seuraavan vuoden taloussuunnitelmaan yhteensä 100 000 euron määrärahat, joilla voidaan aloittaa meluvallien rakentaminen alueelle.

Kunnan avaus liittyy Puntalan teollisuusalueen tonttien tasaukseen. Meluvalleissa käytettävän maa-aineksen laatuvaatimukset ovat vuosikymmenten aikana nousseet. Oritlampi on luokiteltu 1. luokan pohjavesialueeksi ja se on otettava huomioon maamassojen käytössä.

Kunnan maanrakennusmestari Olli Syrjäsen laskelmissa siirrettäviä massoja syntyy työn yhteydessä 20 000 kuutiota, jotka ovat käytettävissä melunsuojaukseen.

Kunta tekee ensin oman osuutensa

ELY ja kunta ovat viimeksi neuvotelleet asiasta tämän vuoden maaliskuussa. Tilanteen päivityksessä todettiin, että ELYn vastuulla olevassa hankkeessa ei tapahdu mitään, ennen kuin kunta on tehnyt oman osuutensa eli neljänneksen projektin koko kustannuksesta.

Moilasen mukaan sen jälkeen ELY voi ruveta neuvottelemaan valtion rahoituksesta Liikenneviraston kanssa.

Toistaiseksi asiassa ei voida edetä edes kunnan puolella mihinkään, koska rakentamisella ei ole vielä työhön vaadittavia lupia.

Hannu Moilanen kuitenkin lupaa, että ELY saa suunnittelun valmiiksi vielä tämän vuoden aikana, ja kunta voi kuuluttaa sen ja alue voidaan ottaa haltuun kuulemisten jälkeen.

Kiinteistöjen omistajat eivät Oritlammella ole aiemmin olleet yksimielisiä esitetyistä meluvalleista.

Tällä kerralla tilanteen uskotaan olevan aiempaa selkeämpi, koska alueella on hyväksytty kaava.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset