Haluatko nähdä maailman kuuluisimman tarkka-ampujan univormun — Miettilän sotamuseolta Rautjärveltä se nyt löytyy

Matti Veijalainen

Simo Häyhän upseeriunivormu on nähtävillä Miettilän museon vitriinissä.
Simo Häyhän upseeriunivormu on nähtävillä Miettilän museon vitriinissä.

Miettilän Kollaa-museosta tuli Rautjärvellä maanantaina myös tarkka-ampuja Simo Häyhän nimikkomuseo.

Talon kokoelmat täydentyivät sen mukaisesti. Jos olet kiinnostunut näkemään vaikkapa vänrikki Häyhän upseeriunivormun, niin Miettilän punaisesta museotalosta se nyt löytyy Sotamuseosta lainattuna erikoisuutena.

Aivan kellä tahansa moista kenttäharmaata ei kaapissaan ollut. Talvisodan jälkeen ylipäällikkö Mannerheim oikoi mutkia ylentämällä Häyhän suoraan vänrikiksi yli useiden väliin jääneiden sotilasarvojen.

Poikkeuksellinen huomionosoitus tuli Häyhän ansioista talvisodan Kollaan rintamalla. Hän poisti pystykorvakiväärillään pelistä ainakin parisataa vihollista, ja muilla aseilla vielä saman verran lisää.

Häyhä-museon ja hänelle nimetyn erikoisnäyttelyn avaukset olivat Rautjärven perinteisen kulttuuriviikon uusi kohokohta. Näyttely ja museo ovat avoinna koko esineistöllään yli kulttuuriviikon, ja hieman suppeammalla valikoimalla 28. heinäkuuta asti. Sen jälkeen kokoelmia esitellään tilauksesta.

Matti Veijalainen

Matti Veijalainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.