Pitäisikö taloudellista tukea maksaa sellaisille lähetysjärjestöille, jotka eivät hyväksy naispappeutta ja homoseksuaalisuutta, mietitään Imatran kirkkoneuvostossa

Helsingissä ja Jyväskylässä on päätetty tukea vain sellaisia lähetysjärjestöjä, jotka hyväksyvät naispappeuden ja homoseksuaalisuuden.

Jari Kautto

Osa lähetysjärjestöistä ei hyväksy muun muassa naispappeutta.
Osa lähetysjärjestöistä ei hyväksy muun muassa naispappeutta.

Lähetysjärjestöjen toimintaperiaatteet puhuttavat Imatran seurakunnan kirkkoneuvostossa.

Tarkemmin sanoen neuvostoa puhuttaa se, millaisin periaattein toimiville järjestöille seurakunnan tulisi myöntää taloudellista avustusta.

Kirkkoneuvoston oli määrä käsitellä asiaa keskiviikkoisessa kokouksessaan, mutta se päätti siirtää asian tuonnemmas, koronaviruksen takia.

– Siirrämme sen käsittelyn sellaiseen ajankohtaan, jolloin myös koronakaranteenin piirissä olevat pääsevät paikalle siitä keskustelemaan. Tämä asia herättää paljon mielipiteitä, kertoo Henna Raikaslehto, yksi aloitteen allekirjoittajista.

Aloitteen taustalla on ajatus siitä, millaisia periaatteita kannattaville lähetysjärjestöille avustusta myönnetään. Aloitteen allekirjoittajien mukaan sitä tulisi myöntää vain niille, joiden periaatteet ovat yhdenmukaiset kirkon hyväksymien ja tärkeinä pitämien periaatteiden kanssa.

Asiaa puitu jo Helsingin ja Jyväskylän seurakunnissa

Helsingin seurakuntayhtymä kyseli viime syksynä kirkon kaikilta seitsemältä viralliselta lähetysjärjestöltä niiden kantaa naispappeuteen ja seksuaalivähemmistöihin.

Niihin myötämielisesti suhtautuivat Suomen Lähetysseura, Suomen Pipliaseura ja Medialähetys Sanansaattajat.

Sen sijaan Kylväjä, Sley (Suomen luterilainen evankeliumiyhdistys), Kansanlähetys ja Slef (Svenska lutherska evangeliföreningen i Finland) ilmoittivat suhtautuvansa naispappeuteen ja seksuaalivähemmistöihin kielteisesti, tai torjuvasti.

Pohdinnan perusteella Helsingin seurakuntayhtymä päätyi maksamaan avustusta vain niihin myönteisesti suhtautuville. Samanlaisen päätöksen on tehnyt myös Jyväskylän seurakunta.

Imatran seurakunnassa aloitetta sekä kannatetaan, että vastustetaan.

– Kyllä se on jakanut mielipiteitä. Mutta naispappeja on vihitty jo 1980-luvulta lähtien. Kuinka yhteiskunta suhtautuisi esimerkiksi sellaiseen yritykseen, joka kieltäytyisi järjestelmällisesti palkkaamasta naisia, Raikaslehto kysyy.

Aloitetta vastustavien kantaa emme päässeet kuulemaan, sillä asiasta ei vielä keskiviikkona käyty keskustelua, kertoo kirkkoherra Arto Marttinen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset