Pääsiäisen lähiruoka nousee jään alta Imatralla

Kai Skyttä

Talvikalastuksessa Markku Turtiaisen nuottaporukalla on kuormajuhtana moottorikelkka perävaunuineen. Kalaparvet löytyvät kaikuluotaimen avulla.
Talvikalastuksessa Markku Turtiaisen nuottaporukalla on kuormajuhtana moottorikelkka perävaunuineen. Kalaparvet löytyvät kaikuluotaimen avulla.

Imatralainen kalastaja Markku Turtiainen puhuu kotimaisen järvikalan ja lähiruoan puolesta hartaasti. Toimeen ryhdyttyään hän on jo kymmenkunta vuotta käynyt nuottaporukoineen pääsiäisen aikoihin nuotanvedossa Immalanjärvellä.

On erikoinen ilmiö, että satamäärin ihmisiä tulee katsomaan nuottausta ja noutamaan ämpäreillä muikkuja Päivärannan kurssikeskuksen rannasta lauantai- ja sunnuntaiaamuna.

— En tiedä, onko missään muualla Suomessa tällaista perinnettä. Siihen voisi liittää vielä isomman tapahtuman ja tätä lähiruoka-asiaa.

Kirkasvetisen Immalanjärven muikku on Turtiaisen mukaan huipputavaraa, pehmytruotoista, samanveroista kuin Saimaan Puruveden kala.

Helppo nuotattava Immalanjärvi ei ole. Jos talvisäät ovat aurinkoiset, muikut tahtovat näitä aikoja olla melkein jääkannen alla syömässä eläinplanktonia. Syvemmälle pohjan lähelle ne hakeutuvat vasta myöhemmin keväällä.

Turtiaista riipii, että suomalaisten syömästä kalasta peräti 85 prosenttia on tuontikalaa. Kotimaisen järvikalan osuus on vain seitsemän prosenttia.

Tämä pitäisi saada muutettua, mutta pyrstökkäät eivät itsekseen päädy kaupan kalatiskeille. Kaupallisia kalastajia on Suomessa vajaat 200 ja heidän keski-ikänsä huitelee 60 vuoden nurkilla. Etelä-Karjalassa ammatikseen kalastavia on neljä.

Turtiaisen mukaan muikun troolaukselle ja nuottaukselle ollaan Saimaalle hakemassa kansainvälistä, perusteellisen arvioinnin vaativaa MSC-sertifiointimerkintää, joka kertoo kestävästä kalastuksesta. Kriteerit ovat tarkat. Sertifioidun kalan pyynnissä ei saa vaarantaa kalalajin eikä mahdollisten sivukalojen kantojen elinvoimaisuutta.

Tiina Räikkönen

Tiina Räikkönen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.