Imatran aurauskalustoon ei ole tulossa sinisten valtuustoryhmän esittämiä päivityksiä – Selvityksen mukaan lisälaippa kasvattaisi työ- ja huoltokustannuksia

Urakoitsijoiden näkemyksen mukaan sinisten esittämä lisäosa on herkästi vioittuva kadunhoidossa.

Hannu OJala

Valtuustoaloite esitti aurauskalustoon liitettäväksi lisäsiipeä tai lumilippaa. Arkistokuva.
Valtuustoaloite esitti aurauskalustoon liitettäväksi lisäsiipeä tai lumilippaa. Arkistokuva.

Imatran sinisten valtuustoryhmä jätti viime vuoden maaliskuussa valtuustoaloitteen, jossa se esitti parannuksia Imatran kaupungin aurauskäytäntöihin. Siniset toivoivat varautumista etenkin runsaslumisiin talviin nykyaikaista auraustekniikkaa hyödyntämällä, mainiten aloitteessaan muun muassa lisäsiivet sekä lumilipan, jolla risteyksessä penkka poistetaan kulkuväylältä.

Kaupunginhallitus päätti saattaa valtuustoaloitteen viime huhtikuussa kaupunkikehitys ja tekniset palvelut -vastuualueen valmisteluun. Kaupungininsinööri Päivi Pekkasen asiasta tekemässä selvityksessä todetaan, että kaupungin aluekunnossapito ostetaan Imatran alue- ja kiinteistöpalvelut Oy:ltä kokonaispalveluna. Kipa täydentää omaa tuotantoaan ostopalveluilla aurauksien osalta.

Ulkopuolisilta urakoitsijoilta tiedustetiin hintavaikutusta, mikäli kaupunki vaatii kaikkiin koneisiin aloitteessa mainitun lisälaipan. Hintavaikutus olisi 10 euroa työtunnilta. Lisäksi urakoitsijoiden näkemyksen mukaan kyseinen lisäosa on herkästi vioittuva kadunhoidossa, mikä kasvattaisi huoltokustannuksia. Lisäosan käyttö myös alentaisi ajonopeuksia. Runsaslumisina talvina kaduilla, joissa liittymiä on tiheään, laipan käyttö voisi myös olla mahdotonta lumien mahtumisen näkökulmasta.

Aloitteen mukaista lisäostoa ei ole sisällytetty talousarvioon 2020. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa vielä tänään maanantaina, ja esittää valtuustolle hallintosäännön mukaisesti listan aloitteista, joita valtuusto ei viime vuoden aikana lopullisesti käsitellyt.

Luetuimmat