Siitepölykesäkin normaalia vähäisempi — mutta pujo jaksaa vielä pölistä

mIKA sTRANDÉN

Heinien siitepölyjä leijui tänä kesänä ilmassa vähemmän kuin yleensä.

Heinien siitepölykausi oli tänä kesänä pari — kolme viikkoa normaalia myöhäisempi. Se alkaa jo olla lopuillaan.
Kausi alkoi kesäkuun puolivälissä, ja kesti elokuun puoliväliin.

Ensimmäiset heinien siitepölyt havaittiin Imatran mittauspisteellä vasta 16. kesäkuuta, kun yleensä kukinta on alkanut jo toukokuun lopussa.

Koleassa ja sateisessa säässä siitepölymäärät pysyttelivät vähäisinä aina heinäkuun alkuun. Voimakkainta kukinta oli heinäkuun loppupuolella, sen sijaan yleensä siitepölyä on runsaimmin ilmassa heinäkuun alussa.

Kaikkiaan siitepölyä kertyi kolmannes keskivertokesiä vähemmän. Mutta kuten tavallisinakin kesinä, runsaan pitoisuuden päiviä mitattiin viisi.

Elokuun alussa heinäkausi kääntyi lopuilleen ja kuun puolivälissä heinän siitepölyä on ilmassa vähän.

Pujo sen sijaan kukkii parhaillaan voimakkaasti. Sen siitepölyä voi ajoittain olla ilmassa jopa runsaasti. Myös järviruo’on, kastikoiden ja alkukesällä niitettyjen heinämaiden takia ilmassa voi olla pieniä määriä siitepölyä jopa syyskuun alkuun saakka.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.