Saimaa Bikeparkin avajaisia vietetään tänä viikonloppuna Ruokolahdella Freeskissä — Alamäkipyöräilyn saloihin voi tutustua vuokrapyörällä ja lainavarusteilla, rinteestä löytyy reittejä kaikentasoisille harrastajille

Pyöräilykeskus on ollut toiminnassa kesäkuun alusta alkaen. Saimaa Bikepark on ainoa alamäkipyöräilyn rata Etelä-Karjalassa. Saimaa Bikepark ry kannustaa erityisesti nuoria lajin pariin.

Santeri Tynkkynen

Saimaa Bikeparkin avajaispäivänä rinteessä kävi kuhina. Yhdistyksen puheenjohtajan Joni Homasen mukaan palaute kävijöiltä on ollut positiivista.
Saimaa Bikeparkin avajaispäivänä rinteessä kävi kuhina. Yhdistyksen puheenjohtajan Joni Homasen mukaan palaute kävijöiltä on ollut positiivista.

Ruokolahdella laskettelukeskus Freeskissä vietetään tänä viikonloppuna pyöräilykeskus Saimaa Bikeparkin avajaisia. Pyöräilykeskus on ollut toiminnassa kesäkuun alusta alkaen, ja se on ollut auki muutamana päivänä viikossa.

Ilmeisesti ollaan pystytty aika hyvin täyttämään kävijöiden odotukset. — Joni Homanen

Saimaa BikeParkissa pääsee maastopyörillä harrastamaan alamäkipyöräilyä. Idea lähti liikkeelle paikallisten harrastajien tarpeesta. Ennen Saimaa Bikeparkia Etelä-Karjalassa ei ollut vastaavanlaista rataa, ja lähimmät radat löytyivät Kouvolasta ja Jyväskylästä.

— Asun itse tässä lähellä, ja olimme tyttöystävän kanssa pyörälenkillä. Mietittiin tuolloin, että miksi tänne ei ole tehty bikeparkia. Siitä se lähti sitten liikkeelle, Saimaa Bikepark ry:n puheenjohtaja Joni Homanen kertoo.

Freeskissä on tällä hetkellä käytössä kahdeksan ajettavaa reittiä, ja niiden lisäksi kaksi erillistä hyppylinjaa. Saimaa bikeparkista löytyy ajettavaa kaikentasoisille harrastajille.

— Siellä on aloittelijoille sekä aktiiviharrastajille reittejä, jokaiselle jotakin. Rinne uudistuu koko ajan, ensi kaudeksi on tarkoitus saada viisi uutta reittiä, Homanen sanoo.

Suomessa laji on Homasen mukaan profiloitunut noin 30-vuotiaiden miesten harrastukseksi. Saimaa Bikeparkin tavoitteena on houkutella lajin pariin lisää nuoria harrastajia.

— Toivotaan, että löydetään lajille lisää aktiiviharrastajia. Me kannustetaan erityisesti nuoria mukaan. Me aloitetaan myös junioritoiminta ja -valmennukset, ja yritetään saada samat nuoret kesätoimintaan mukaan, ketkä täällä talvella pyörivät ja laskettelevat, hän kertoo.

Palaute bikeparkista on pääsääntöisesti ollut Homasen mukaan hyvää. Hänen mukaansa he ovat myös pyytäneet käyttäjiltä kriittistä näkökulmaa, jotta toimintaa voisi kehittää entisestään.

— Ilmeisesti ollaan pystytty aika hyvin täyttämään kävijöiden odotukset, hän toteaa.

Kävijöitä on ensimmäisen kauden aikana käynyt mukavasti. Homasen mukaan huonolla kelillä rinteessä käy noin 30 ajajaa päivässä, hyvällä säällä rinne on aivan täysi. Saimaa Bikeparkissa on käynyt harrastajia Mikkelistä, Savonlinnasta ja jopa pääkaupunkiseudulta asti.

Imatralainen Eemil Sihvonen kisaa SM-sarjassa

Lauantaina Saimaa Bikeparkissa laskemassa oli myös imatralainen 13-vuotias Eemil Sihvonen. Hän on harrastanut maastopyöräilyä enemmän nyt kolmen vuoden ajan. Endurokisaamisen hän aloitti tämän vuoden alussa. Sihvonen kilpailee SM-sarjassa, ja menestystäkin on tullut.

— Ihan hyvin kisat ovat menneet. Podium-sijoituksiakin on tullut, yksi kolmossija ja yksi vitossija, hän sanoo.

Jonkin verran ratoja muuallakin Suomessa kiertänyt Sihvonen pitää Saimaa Bikeparkin radasta ja reiteistä.

— Tämä on tosi hyvä rata ja hyvin rakennettu. Itse tykkään sellaisista teknisistä radoista, joihin myös sisältyy hyppyjä.

Sihvonen tykkää lajissa erityisesti vauhdista, mutta myös siitä, että saa ajaa paljon erilaisissa maastoissa.

Santeri Tynkkynen

Imatralainen Eemil Sihvonen kehuu Saimaa Bikeparkin rataa ja reittejä.
Imatralainen Eemil Sihvonen kehuu Saimaa Bikeparkin rataa ja reittejä.

Vuokravälineillä alkuun

Saimaa Bikeparkin käyttäminen maksaa hissilipun verran. Hissilippu maksaa 20 euroa päivältä, tai 15 euroa kolmelta tunnilta. Arki-iltoina käyttö maksaa niin ikään 15 euroa.

Mikäli omaa alamäkipyöräilyyn soveltuvaa maastopyörää ei omista, sen voi vuokrata paikan päältä, kuten myös varusteita.

Saimaa Bikeparkissa on kypäränkäyttöpakko, ja Homanen suosittelee, että kypäränä käytetään niin sanottua full face -kypärää, jossa on myös leukasuoja.

— Sen lisäksi on hyvä hankkia polvisuojat ja mahdollisesti kyynärsuojat. Niillä pärjää jo pitkälle.

Omaa maastopyörää ostaessa pyörässä tulee kiinnittää huomiota joustomatkaan sekä pyörän kokoon.

— Sellainen 150mm jousto molemmissa päissä on aika hyvä. Oikea koko on myös tärkeä löytää. Väärän kokoisella pyörällä mäessä laskeminen voi olla jopa epämiellyttävä kokemus, Homanen huomauttaa.

Saimaa Bikeparkin avajaiset jatkuvat vielä sunnuntaina, jolloin rata on auki kello 10—16.

Santeri Tynkkynen

Saima BikeParkista löytyy kahdeksan ajettavaa reittiä sekä kaksi hyppylinjaa. Mukana on helpompia ratoja aloittelijoille, sekä haastavempia ratoja konkareille.
Saima BikeParkista löytyy kahdeksan ajettavaa reittiä sekä kaksi hyppylinjaa. Mukana on helpompia ratoja aloittelijoille, sekä haastavempia ratoja konkareille.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut