Rautjärven kunnanvaltuuston on määrä vahvistaa Aseman koulun lakkauttaminen marraskuussa

Koulun lakkauttamisella saataisiin noin 200 000 euron säästöt. Tämän hetken suunnitelman mukaan esiopetus ja 1.—2. luokat jäisivät Aseman kouluun ja 3.—6. luokkalaiset siirtyisivät Simpeleelle.

Santeri Tynkkynen

Pienimmät koululaiset jäisivät tämän hetken suunnitelman mukaan vielä Aseman kouluun.
Pienimmät koululaiset jäisivät tämän hetken suunnitelman mukaan vielä Aseman kouluun.

Rautjärven kunnanvaltuuston on määrä päättää Rautjärven Aseman koulun lakkauttamisesta marraskuun kunnanvaltuuston kokouksessa. Koulu on tarkoitus lakkauttaa ensi syksynä.

Asiaa käsiteltiin Rautjärven kunnanvaltuustossa viime viikolla. Kunnanjohtaja Harri Anttila kertoo, että suunnitelmaa viimeistellään tällä hetkellä.

— Kunnanhallitus muodostaa lopullisen suunnitelman, ja ensi viikolla järjestetään henkilökunnan kuulemistilaisuus sekä yleinen kuulemistilaisuus huoltajille sekä muilla kuntalaisille, hän sanoo.

Lakkautuksella noin 200 000e säästöt

Aseman koulun lakkauttamisen myötä tulevat 3.—6. luokkalaiset oppilaat siirtyisivät Simpeleen kouluun. Tämän hetken suunnitelman mukaan Aseman koulun tiloihin jäisi yhdistetty esi- ja alkuopetuksen ryhmä eli esikoulu ja 1.—2. luokat.

Koulun lakkauttamisen myötä säästöä tulisi kolmen luokanopettajan ja kolmen koulunkäynninohjaajan verran. Lisäsäästöä syntyisi koulunjohtajan palkkion loppumisesta ja yhteisten opettajien matkakorvausten lakkaamisesta.

Vieressä toimivan päiväkoti Karhunpesän toiminta voisi mahdollisesti siirtyä koululta vapautuviin tiloihin syksyllä 2021, kun nykyinen vuokrausaika vuokramoduulien kanssa loppuu.

Kaikilla näillä toimilla voidaan kunnanjohtaja Harri Anttilan mukaan saada noin 200 000 euron säästöt. Lisäsäästöjä voi vielä saada, jos vapautuviin koulutiloihin saadaan muuta käyttöä.

Santeri Tynkkynen

Koulunjohtaja Tuula Tynkkynen ei vielä tiedä, missä hänen työt jatkuvat, jos koulu lakkautetaan. Vaihtoehtoina on jäädä Aseman koululle alkuopetukseen, tai siirtyä Simpeleelle.
Koulunjohtaja Tuula Tynkkynen ei vielä tiedä, missä hänen työt jatkuvat, jos koulu lakkautetaan. Vaihtoehtoina on jäädä Aseman koululle alkuopetukseen, tai siirtyä Simpeleelle.

Lakkauttamiseen on varauduttu

Rautjärven Aseman koulunjohtaja Tuula Tynkkynen kertoo, että koulun lakkautumiseen on varauduttu jo parin vuoden ajan. Lapsiluku on koko ajan laskenut, ja tänä vuonna mentiin ensimmäistä kertaa alle 30 oppilaaseen.

— Opetussuunnitelma ei enää toimi, jos on vain pari oppilasta luokalla. Lakkauttaminen harmittaa tietysti heidän puolesta, ketkä täällä asuvat. He ovat taistelleet asian puolesta, hän harmittelee.

Tynkkysen mukaan lakkauttamisen haittoja on muun muassa se, että ihmiset eivät välttämättä enää muuta lähistölle, kun koulua ei ole.

— Usein kun koulu lakkautetaan, niin kylä vähän kuolee. Toivottavasti tässä se ei tarkoita sitä.

Oppilaiden näkökulmasta muutos toisi myös hyötyjä. Tynkkysen mukaan Simpeleellä oppilailla on uudet tilat, he saavat uusia kavereita sekä mahdollisesti uusia harrastuksia.

Jos koulu lakkautetaan, niin hänen mielestään tyhjiä tiloja olisi hyvä tulevaisuudessa hyödyntää päiväkodille.

— Jos minulta kysytään, niin se on järkevää. Rakennuksesta toinen siipi voitaisiin tehdä päiväkodille, ja toinen esi- ja alkuopetukselle, hän sanoo.

Luetuimmat

Kommentoidut