Mies ja nainen salakuljettivat tupakkaa yli 2 500 kartonkia Venäjältä Suomeen, tulli vaatii 190 000 euron vahingonkorvauksia ja syyttäjä ehdollisia vankeusrangaistuksia

Yksi pellettikuormaan kätketty 2 000 euron savuke-erä jäi kiinni Venäjän puolella.

Hannu Ojala

Tupakkakäräjiä istuttiin Imatran käräjäoikeudessa torstaina koko päivä.
Tupakkakäräjiä istuttiin Imatran käräjäoikeudessa torstaina koko päivä.

Käräjäoikeudessa Imatralla käsiteltiin torstaina koko päivä törkeää veropetosta.

Syytettyinä olivat mies ja nainen. Haastehakemuksessa heidän kuvattiin salakuljettaneen yhdessä tuntemattomaksi jääneiden rikoskumppaneidensa kanssa Venäjältä Suomeen savukkeita yhteensä 2 543 kartonkia. Salakuljetus oli tapahtunut kolmessa erässä 23. elokuuta ja 10. joulukuuta 2019 välisenä aikana.

Savukkeet oli kuljetettu Imatran ja Vaalimaan rajanylityspaikkojen kautta Nummelassa sijaitsevaan varastoon. Tulli takavarikoi sieltä 9.–10. joulukuuta 273 myymättä jäänyttä kartonkia. Ne oli salakuljetettu kevytkuorma-auton lastitilan välipohjaan rakennetussa kätkössä.

Yksi salakuljetus jäi yritykseksi

Yksi, 23. syyskuuta toteutettu salakuljetus jäi yritykseksi. Syytettynä oleva mies oli yhdessä tuntemattomaksi jääneiden rikoskumppanien kanssa kätkenyt 2 000 kartonkia savukkeita Svetogorskin kautta Suomeen matkalla olleeseen pellettikuormaan. Venäjän viranomaiset löysivät kuitenkin lastin.

Esitutkinnassa mies on myöntänyt syylistyneensä rikokseen vain kerran, 10. joulukuuta. Nainen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

2 270 kartonkia päätyi myyntiin

Tulli vaatii Suomessa myydyistä 2 270 savukekartongista mieheltä ja naiselta yhteisvastuullisesti 189 909 euron vahingonkorvausta vältetyistä tulleista ja veroista. Syyttäjä vaatii lisäksi, että mies ja nainen menettävät savukkeiden salakuljetuksessa käytetyn ajoneuvon arvon 40 000 euroa.

Syyttäjän rangaistusvaatimus on, että mies tuomitaan vähintään vuoden ja seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Naiselle syyttäjä vaatii vähintään vuoden pituista ehdollista vankeutta.

Syytetyt ovat olleet vailla vapauttaan 10. joulukuuta lähtien.

Tuomio jutussa annetaan 12. maaliskuuta käräjäoikeuden kansliasta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut