Hankala tilanne Puumalan satamassa: Suuri, 25-metrinen teräsalus upposi osittain jäiden sekaan

Aluksen omistaja on tietoinen tilanteesta. Laivan ympärille levitetään öljyntorjuntapuomeja.

Alus upposi osittain Puumalan satamassa.
Alus upposi osittain Puumalan satamassa.

Puumalan satamassa havaittiin osin uponnut suuri, noin 25-metrinen teräsalus. Alus on uponnut ilmeisesti keskiviikon ja torstain välisenä yönä.

Puumalan yksikön palomies havaitsi aluksen torstaina aamulla käytyään satamassa ennen työvuoron alkua, joten tilanteesta ei aiheutunut hälytystä Etelä-Savon pelastuslaitokselle.

Pelastuslaitos levittää aluksen ympärille öljyntorjuntapuomia öljyvahingon estämiseksi. Toimiminen tilanteessa on hankalaa, sillä aluksen ympärillä on jäätä.

Päivystävä palomestari Eero Aho kertoo, että alus on sen verran suuri, että esimerkiksi palokunnalla ei ole sellaista kalustoa, jolla laivan saisi nostettua ylös.

Teräslaiva on yksityisessä omistuksessa. Aluksen omistaja on tavoitettu ja hän on saanut tiedon omistamansa aluksen osittaisesta uppoamisesta.

Laivoja on uponnut viime aikoina muissakin satamissa, Aho kertoo. Maanantaina vanha hinaaja upposi Pökkäänlahteen Ristiinassa, ja Ahon kuuleman mukaan myös Lappeenrannassa on tapahtunut uppoaminen.

Aho ei lähde arvailemaan sitä, mikä oli syynä Puumalan laivan uppoamisen, mutta hän kertoo, että sääolosuhteet voivat vaikuttaa laivoihin.

— Kun on pakkasta ja lauhtuu, tulee taas pakkasta ja lauhtuu, niin silloin esineet laajenevat ja supistuvat ja on riski, että jossain joku paikka raksahtaa, Aho sanoo.

Lumikuorma tai jää ei uppoamisia aiheuta haittaa teräsalukselle, vaan yleensä tämän kaltaiset tapaukset johtuvat veden alla olevan liittimen tai putken rikkoutumisesta.

Luetuimmat