Eksoten tulevaisuus kirkastumassa: Imatralle sote-keskus, Ruokolahdella ja Rautjärvellä ei enää lääkäriä joka päivä, vuodeosastot Lappeenrantaan — Keskussairaalalle 58 miljoonan euron investoinnit

Eksote käynnistää 30,7 miljoonan euron tasapainotusohjelman. Eksoten palveluverkossa on neljä sote-keskusta ja seitsemän hyvinvointiasemaa. Vuodeosastot siirtyvät kunnista keskussairaalan torniin, Armilan sairaala oli toinen vaihtoehto.

kai skyttä

Keskussairaalan alueelle tehdään lähivuosina 58 miljoonan euron investoinnit.
Keskussairaalan alueelle tehdään lähivuosina 58 miljoonan euron investoinnit.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) aloittaa vuoden 2023 loppuun ulottuvan 30,7 miljoonan euron talouden tasapainotusohjelman. Esitys sisältyy strategiaan, jota Eksoten hallitus käsittelee keskiviikkona.

Eksoten tuleva palveluverkko on täsmentynyt. Etelä-Karjalan laajan palvelun sote-keskukset tulevat Eksoten strategiaesityksen mukaan Armilaan, Imatralle, Sammonlahteen ja Joutsenoon. 

Armilan sote-keskus siirtyy noin vuonna 2023 keskussairaalan yhteyteen, kunhan remontit on saatu siellä valmiiksi.

Maalaiskuntiin tulisi hyvinvointiasemat, joissa ei olisi päivittäin lääkärin ja hammaslääkärin ajanvarausvastaanottoja. Sen sijaan hoitajavastaanotto olisi joka arkipäivä.

Tarjolla olisi myös muun muassa sosiaalityön peruspalvelut, mielenterveysvastaanotot ja laboratoriopalveluista näytteenotto sekä sähköisiä ja etäyhteyksillä tuotettuja palveluja.

Armilan sairaalan kunnostuskin selvitettiin

Keskussairaalan alueelle tehtäisiin 58 miljoonan euron investoinnit.

Keskussairaalan vanhaan osaan, A-torniin, remontoidaan tilat maakunnan kaikille lyhytaikaista hoitoa tarjoaville vuodeosastoille. Vain Taipalsaarelle jäisi vuodeosasto, jonka avulla voi varautua esimerkiksi epidemioihin.

A-torniin siirtyisivät tornin remontin valmistumisen jälkeen eli vuonna 2023 Imatran Honkaharjun osastot, Savitaipaleen vuodeosasto, Armilan osastot ja akuutti geriatria.

Parikkalan vuodeosasto muuttuu vuonna 2023 toimintakykykeskukseksi.

Strategian mukaan monia vanhoja ja isoja terveyskeskusrakennuksia ei ole kannattavaa enää ylläpitää ja kunnostaa.

Minna Mänttäri

Keskussairaalan A-torniin remontoidaan tilat muualta lopetettaville vuodeosastoille.
Keskussairaalan A-torniin remontoidaan tilat muualta lopetettaville vuodeosastoille.

Eksote selvitti myös vaihtoehtoa, jossa Armilan sairaala peruskorjataan ja keskussairaalan A-tornille etsitään kokonaan muuta käyttöä.

Armilan sairaalan peruskorjaus maksaisi 26,5 miljoonaa euroa. Kun keskussairaalan alueen tornin ja muut investoinnit lasketaan yhteen, olisi Armila-vaihtoehto noin 13 miljoonaa euroa vuodeosastojen torniin keskittämisvaihtoehtoa kalliimpi.

Tasapainotusohjelman tukijalka on ikääntyvien toimintakykyyn satsaaminen

30,7 miljoonan euron alijäämien kattamisohjelmalla katetaan syntyneet alijäämät ja estetään uusien syntyminen. Ohjelman mukaan Eksoten nettotoimintamenot voivat kasvaa 1,5 prosenttia vuodessa vuosina 2020 — 2023.

Jäsenkuntien maksuosuuksien kasvu perustuu nettotoimintamenojen 1,5 prosentin kasvuun.

Vuoden 2023 lopussa alijäämää olisi enää käytettävissä olevan poistoeron verran eli 2,7 miljoonaa euroa.

Kustannusura saavutetaan digitalisaatio-ohjelmalla (5,1 miljoonaa euroa), liiketoimintojen myynnillä tai vastaavilla järjestelyillä (6,1 miljoonaa euroa), toimintakykyohjelmalla (14,3 miljoonaa euroa) sekä sairauspoissaoloja vähentävällä työhyvinvointiohjelmalla (3,3 miljoonaa eruoa) ja muilla toimenpiteillä (1,9 miljoonaa euroa).

Kustannusuralle pääseminen edellyttää kertaluontoisia myyntituottoja ja/tai laboratorion ja kuvantamisen HUS-yhteistyötä.

Akuuttisairaalassa kehitetään keskitettyä työvuorosuunnittelua ja Eksoten hallintoa kevennetään.

Akuuttisairaalan potilasmäärää kasvatetaan Hyksin Oy:n kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Ensimmäisenä käynnistyy ulkomaalaisten synnyttäjien hoitaminen.

Valtuusto käsittelee ohjelmaa toukokuun 8. päivä.

Fakta: Investoinnit keskussairaalalla 58,3 miljoonaa euroa

A- ja B -siiven peruskorjaus 21,42 miljoonaa euroa

Uudisrakennus 14,6 miljoonaa euroa

Ravintokeskus 12,26 miljoonaa euroa

Pysäköintitalo 10 miljoonaa euroa

Lähde: Eksote

Luetuimmat

Uusimmat uutiset