Kaukaan tehtaalta karkasi ilmaan voimakkaan hajuista rikkiyhdistettä — Hajuhaitta poiki ilmoituksen hätäkeskukselle

Laiterikko tapahtui keskiviikon ja torstain välisenä yönä puolen yön aikaan. UPM Kaukaan ympäristöjohtajan mukaan tilanne tehtaalla normalisoituu torstaina aikana.

Kai Skyttä

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtunut laiterikko ei aiheuta tuotantokatkosta UPM Kaukaan tehtaalla. Arkistokuva.
Keskiviikon ja torstain välisenä yönä tapahtunut laiterikko ei aiheuta tuotantokatkosta UPM Kaukaan tehtaalla. Arkistokuva.

UPM Kaukaan tehtaalla Lappeenrannassa tapahtui keskiviikon ja torstain välisenä yönä laiterikko, jonka seurauksena ilmaan pääsi voimakkaan hajuista rikkiyhdistettä. Tehtaan hajukaasukattilaan oli tullut tekninen vika. UPM Kaukaan ympäristöpäällikön Minna Maunus-Tiihosen mukaan laiterikon syy ei ole vielä selvillä. Laitteen korjaus oli torstaina iltapäivällä parhaillaan käynnissä.

Laiterikko sattui vähän ennen puoltayötä. Rikkiyhdistettä pääsi purkautumaan ilmaan kahdesti, ensin hieman ennen kahtatoista ja toisen kerran puoli yhden aikaan. Molemmissa tapauksissa yhdistettä ehti purkautua ilmaan parin minuutin ajan.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitos sai yhden hälytyksen yöllä voimakkaaseen hajuhaittaan liittyen.

— Tuuli kävi yöllä keskustaan päin, niin hajut varmasti levisivät siihen suuntaan, Maunus-Tiihonen toteaa.

Maunus-Tiihonen arvioi, että hajuja voi esiintyä vielä jonkin aikaa.

Laiterikko ei aiheuta tehtaalla tuotantokatkosta. Kaukaan tehtaalla on yhteensä kolme paikkaa hajukaasujen käsittelyyn. Normaalisti käytettävää, nyt hajonnutta hajukaasukattilaa korjataan torstain aikana, ja varapolttimen avulla poltetaan voimakkaan hajuiset rikkiyhdisteet pois. Maunus-Tiihonen arvioi, että tilanne tehtaalla saadaan normalisoitua torstain aikana.

Maunus-Tiihosen mukaan keskiviikon ja torstain välisen yön kaltaiset laiterikot eivät ole yleisiä.

— Täällä on kuitenkin aika monta erilaista laitetta, että rikkoja sattuu aina joskus. Ne ovat kuitenkin vähentyneet vuosien saatossa.

Rikkiyhdisteet eivät ole haitallisia terveydelle sellaisina pitoisuuksina, joina niitä voi tehtaasta purkautua.

— Sen takia meillä on korkeat piiput, että yhdisteet laimenevat ja leviävät korkealla ilmassa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut