Tammikuu on ravintoloissa vuoden hiljaisinta aikaa — Vieläkö vietät tipatonta tammikuuta?

Anssi Mehtälä

Tipaton tammikuu on kärsinyt inflaation.
Tipaton tammikuu on kärsinyt inflaation.

Vuoden viimeiset päivät ovat uudenvuodenlupausten pohtimisen aikaa. Monille uudenvuodenlupauksiin sisältyy lupaus terveemmästä elämästä: tupakasta tai alkoholista eroon pääseminen tai käytön vähentäminen.

Pikkujoulut ja kosteat uudenvuodenjuhlat voivat jättää jälkensä elimistön vointiin, mitä on kompensoitu viettämällä vuoden ensimmäinen kuukausi ilman alkoholia. Tipattomasta tammikuusta on tullut monelle suomalaiselle jo perinne.

Ravintoloissa tammikuu on monesti vuoden hiljaisinta aikaa. Alkoholin käytön kohtuullistuminen on kuitenkin huomattu myös ravintoloissa, eikä koko kuun kestävä kuiva kausi ole monelle alkoholin kohtuunauttijalle enää yhtä ehdoton kuin joitain vuosia sitten.

Imatrankosken Bar & Cafe Kuohun yrittäjä Petri Rantanen sanoo, että tipaton on mennyt osittain pois muodista. Tammikuu on hänen mukaansa ravintoloissa joka tapauksessa hiljaisempi.

— Siihen vaikuttaa ennen kaikkea pitkä joulu ja uusivuosi. Ihmisillä ei ole yksinkertaisesti rahaa. Se on matematiikkaa enemmän kuin mitään muuta. Joulukuussa ihmisiä on kuitenkin niin mukavasti liikkeellä, että tammikuu tasoittaa tilannetta automaattisesti.

Bar Q:n ravintolayrittäjä Jani Isotalo arvioi, että tipaton näkyy ravintolassa kaikkein eniten viikonloppuisin. Pikkujouluaikaan, jolloin viikonloppuisin pitää kiirettä, päivät ovat sen sijaan Isotalon mukaan kaikkein hiljaisimpia.

— Tammikuussa ei niinkään tulla bilettämään, vaan enemmän meillä käydään pelaamassa bilistä ja lautapelejä. Tammikuussa tehdään monesti myös viikolla parempia myyntejä kuin pikkujouluaikaan, Isotalo kertoo.

Vietätkö tipatonta? Osallistu oheiseen äänestykseen ja ota kantaa kommenttiosiossa.

Luetuimmat