Kolumni: Elämää vai mökkielämää?

kai skyttä

Ikinä ei pitäisi sanoa ei koskaan. Vuosi sitten kirjoitin kolumnissani etten voi ymmärtää, miksi 90 prosenttia suomalaisista viettää kesänsä vapaaehtoisesti alkeellisissa olosuhteissa, pienessä mörskässä, työleirillä, itikoiden syötävänä. Siis kesämökillä.

En ole ollut oikeastaan yhtään mökki-ihminen. Olen halunnut viettää kesälomani matkustellen, tapahtumia kierrellen, kavereiden kanssa hengaillen. Mutta mitä nyt tapahtuikaan? Olemme tällä viikolla tekemässä kauppoja kesämökistä.

Tämä kertoo siitä, että keski-ikä on auttamattomasti lähestymässä. Olen matkustellut paljon, mutta viime aikoina reissut ovat jopa hieman stressanneet. Pakkaamispaniikkia, jopa12 tunnin lentomatkoja tukisukat jalassa, ahtautta, lasten huutoa. Jonottamista, matkalaukkujen kanssa ryysäämistä, aikataulupaineita. Taksi ei tulekaan noutamaan hotellilta kentälle keskellä yötä, niin kuin olemme hotellin respan kanssa sopineet. Laukkuni painaa kilon liikaa, mistä luovun?

Kävimme vielä kerran ennen kaupantekoa katsomassa tulevaa mökkiämme. Vettä satoi ja oli kahdeksan astetta lämmintä. Ystävämme kysyi, että eikö ollutkin ihanaa käydä mökillä. Mieheni vastasi spontaanisti, että ”oli ihan hirveetä”. Purskahdin nauramaan — ei meistä ainakaan kertaheitolla tainnut tulla mökkihöperöitä.

Pakko myöntää, että tilanne vähän jännittää. Mitä jos emme viihdykään mökillä, kun nämä Suomen kesätkin nykyään ovat mitä ovat? Mitä jos mökki on tosiaankin se työleiri, jonne on pakko mennä vain siksi, että sellaisen on mennyt ostamaan?

Toisaalta, olen jo siinä elämänvaiheessa, etten tarvitse sirkushuveja ollakseni onnellinen. Haluan viettää kesälomia luonnon keskellä, omassa rauhassa, ilman naapureita, ilman aikataulupaineita. Laittaa puusaunan tulille ja pulahtaa järveen aina kun siltä tuntuu. Käydä mato-ongella ilta-auringossa. Tai jos sataa, lukea hyvää kirjaa takkatulen loisteessa sateen ropistessa peltikattoon.

Mari Lääperi

Kirjoittaja on imatralainen viestintäalan yrittäjä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.