Imatralla kunnalliset asumismenot ovat valtakunnan keskitasoa – Suurin kulu on sähkölämmitys

Lappeenrannassa omakotiasujan kunnalliset kulut ovat vertailun kärkikymmenikössä.

Kimmo Seppälä

Asuinkunnan valinnalla on huomattava vaikutus omakotitaloasukkaan kuluihin.
Asuinkunnan valinnalla on huomattava vaikutus omakotitaloasukkaan kuluihin.

Omakotitalossa asuvan perheen kuntakohtaiset asumismenot voivat vaihdella samanlaisessa talossa lähes tuhat euroa vuodessa asuinpaikasta riippuen.

Imatra sijoittuu alle 30 000 asukkaan kaupungeissa edullisimpaan päähän. Kun lasketaan kunnallisesti päätettäviä asumisen kustannuksia, asettuvat vuotuiset kulut Imatralla noin 3 700 euroon. Samankokoisissa kaupungeissa kallein oli Raisio, jossa kulut ovat vertailun mukaan liki 4 300 euroa, ja halvin Tornio, jossa kulut jäävät 3500 euron pintaan.

Lappeenrannassa kustannukset ovat vertailutalon osalta lähes 4 000 euroa vuodessa. Sillä summalla tulee kärkisija yli 60 000 asukkaan kaupungeista. Vielä kalliimpaa on kourallisessa Suomen kaupunkeja, mutta ne ovat Lappeenrantaa pienempiä. Omakotiliiton vertailun kallein kärkikolmikko ovat juuri Raisio, Järvenpää ja Siilinjärvi.

Vertailun halvimmissa kaupungeissa samat kulut ovat 3 000—3 500 euroa vuodessa. Halvin kolmikko ovat Seinäjoki, Turku ja Vaasa.

Vertailussa kävi ilmi, että asumiseen liittyvät kuntakohtaiset maksut ovat kauttaaltaan nousussa. Nousua oli kaikkien kululajien keskimääräisissä hinnoissa.

Sähkön kilpailuttaminen hillitsee kuluja

Suurin kuluerä on sähkölämmitys, josta johtuu myös merkittävä osa kaupunkien välisistä hintaeroista. Vertailussa käytetyn talon kohdalla ero sähkölämmityskuluissa eri kaupungeissa voi olla yli 660 euroa vuodessa. Sähkön kilpailuttamisella voi saada selvää säästöä kuluihin. Myös sähkön siirtomaksuissa on isoja eroja, mutta niihin asukkaan on vaikea vaikuttaa.

Suurin kuluerä on sähkölämmitys, josta johtuu myös merkittävä osa kaupunkien välisistä hintaeroista.

Kiinteistöveron osalta korkeilla taksoilla erottuvat kasvukunnat. Vertailun kallein kiinteistövero on Espoossa, yli 800 euroa, ja edullisin Kontiolahdella, jossa se on alle 200 euroa.

Näin verrattiin

Selvitys kattoi kunnallisesti tai alueellisesti päätettävät asumismenot: kiinteistöveron, lämmityssähkön, käyttösähkön, vesimaksut ja jätemaksun.

Käytetyt tiedot ovat alkuvuodelta 2018.

Vertailussa käytetty talo on tuhannen neliön omalla tontilla sijaitseva 30-vuotias puurakenteinen talo, jonka pinta-ala on 120 neliömetriä. Talo lämpiää sähköllä, ja lämmityksen kulutus on 14 000 kWh vuodessa.

Omakotiliitto teetti kuluvertailun KTI kiinteistötieto -yhtiöllä.Tutkimus kohdistui 52 kuntaan, jotka edustavat yli 70 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut