Katja Ryynänen kohtasi työmatkallaan häkellyttävän näyn: Joutsenossa tien yli tepasteli riikinkukko

Suurikokoinen kanalintu ei kuulu Suomen luontoon. Lintu karkasi kaverinsa kanssa hevostallilta.

Katja Ryynänen

Lappeenrantalainen Katja Ryynänen kohtasi työmatkallaan riikinkukon Joutsenon Jänhiälässä torstaiaamuna.
Lappeenrantalainen Katja Ryynänen kohtasi työmatkallaan riikinkukon Joutsenon Jänhiälässä torstaiaamuna.

Lappeenrantalaista Katja Ryynästä vastaan tepasteli erikoinen näky torstaina aamulla. Ryynänen oli matkalla töihin Kesärannan leirikeskukseen, kun tien yli asteli riikinkukko Joutsenon Jänhiälässä.

– Piti vähän hieraista silmiä. En meinannut uskoa mitä näin, Ryynänen sanoo.

Hän otti kukosta pari kuvaa ja jakoi ne myöhemmin sosiaalisessa mediassa, jotta riikinkukon omistaja löytyisi. Facebookin Lappeenranta- ja Joutseno-ryhmissä karkulaisen kotipaikaksi epäiltiin välittömästi Joutsenon Myllymäessä sijaitsevaa Kotieläinmetsää.

Tuija Saira Kotieläinmetsää pyörittävältä Korpikeitaalta kertoo kuitenkin, että sen molemmat riikinkukot ovat tallella.

– Ei ollut meiltä lähtenyt. Se on jostain muualta, kenen kukko se on.

Kotieläinmetsällä asustaa riikinkukkopariskunta. Riikinkukkokoiras on naarasta huomattavasti koreampi ja kuvan perusteella Saira tunnisti Jänhiälän karkulaisen koiraaksi.

Sairalla ei ole tietoa millaista vauhtia karanneet riikinkukot liikkuvat, mutta hän ei usko sen tulleen kovin kaukaa, koska riikinkukolla ei ole mitään syytä edetä pitkiä päivämatkoja. Sairan mukaan lintu pärjää Suomessa kesäolosuhteissa ja löytää ruokaa itsekin.

Kukkokaksikko karkuteillä hevostallilta

Lopulta karanneelle kukolle löytyi omistaja Jänhiälästä. Kaukamoisen tallilta vahvistetaan Etelä-Saimaalle, että kyseessä on heidän kukkonsa.

Kaksi riikinkukkokoirasta oli lähtenyt karkuteille torstaina aamulla. Puoliltapäivin lintuja ei vielä oltu saatu kiinni, mutta ne liikkuivat kotipihan lähistöllä Jänhiälässä.

Karanneet riikinkukot on tarkoitus ottaa kiinni ohjaamalla ne porukalla varovasti kohti kotia. Lopulta linnut voidaan saartaa ja ottaa kiinni haavilla

Riikinkukko on suurikokoinen kanalintu, jota tavataan Intiassa ja Sri Lankassa. Koreista sulistaan tunnettuja lintuja on tuotu Suomeen muun muassa eläintarhoihin ja kotieläinpihoihin.

Lähde: Korkeasaari

Luetuimmat