Kaukopään koulun ostoa varten on päätetty perustaa paikallisin voimin kiinteistöosakeyhtiö — Outokumpulainen Kuusikkoaho kaavailee rakentavansa tontille 16 senioriasuntoa

Päätös yhtiön perustamisesta syntyi eilisiltana. Osakeyhtiön hallituksen muodostavat Seppo Vainikka, Lauri Aunola, Seppo Skyttä, Terttu Rahkonen ja Veijo Häyhä. — Asia etenee pikku hiljaa, kertoo Vainikka.

Hannu Ojala

Seppo Vainikka toivoo, että Kaukopään koulurakennus saisi jälleen elämää. — Nyt tuntuu haikealta, kun tyhjässä rakennuksessa käy. Arkistokuva.
Seppo Vainikka toivoo, että Kaukopään koulurakennus saisi jälleen elämää. — Nyt tuntuu haikealta, kun tyhjässä rakennuksessa käy. Arkistokuva.

Rautionkylässä on vireillä tyhjillään olevan Kaukopään koulun ostaminen. Koulurakennuksen ostoa suunnittelee perusteilla oleva kiinteistöosakeyhtiö. Päätös osakeyhtiön perustamisesta syntyi perjantai-iltana, kertoo Seppo Vainikka.

Osakeyhtiön hallitukseen tulevat Vainikan lisäksi Lauri Aunola, Seppo Skyttä, Terttu Rahkonen ja Veijo Häyhä.

— Yhtiö voi olla virallisesti toiminnassa ensi vuoden alusta, arvioi Vainikka.

Rautioon saattaa syntyä Virkkulankylä

Ajatus on, että kiinteistöosakeyhtiö hankkii koulurakennuksen omistukseensa. Vireille on tarkoitus laittaa myös kaavamuutos, joka mahdollistaa lisärakentamisen tontille.

Outokumpulainen Kuusikkoaho -osakeyhtiö on suunnitellut rakentavansa tontille neljä uutta rakennusta, joihin tulisi yhteensä 16 senioriasuntoa.

— Neuvotteluja asiasta on käyty ja tilannetta hahmoteltu jo pitemmän aikaa. Jos muut palikat asettuvat paikoilleen, on senioriasuntojen rakentaminen vakavassa harkinnassa, vahvistaa liiketoimintajohtaja Saila Partanen Kuusikkoaholta.

Kuusikkoaho rakentaa Virkkulankylä-konseptin mukaisia asuinympäristöjä yli 50-vuotiaille ihmisille.

Suunnitelman mukaan Virkkulankylän ruokailutilat ja harrastetoiminnot sijoittuisivat Kaukopään entiseen koulurakennukseen.

Mari Pajari

Kaukopään koulun tontille suunnitellaan rakennettavaksi neljää senioritaloa. Matkassa on kuitenkin vielä monta mutkaa. Arkistokuva.
Kaukopään koulun tontille suunnitellaan rakennettavaksi neljää senioritaloa. Matkassa on kuitenkin vielä monta mutkaa. Arkistokuva.

Haastavinta ylläpito

Vainikka toteaa, että Kaukopään koulun ostossa on vielä monta mutkaa. Ostoneuvotteluja Mitra Imatran rakennuttajan kanssa ei ole toistaiseksi käynnistetty.

— Rahaa pitäisi jostain löytää, sanoo Vainikka.

Haastavinta hankinnassa olisi talon ylläpito, joka vie paljon rahaa.

— Iso kiinteistö on kulujen puolesta hankala, mutta meillä on hallituksessa kiinteistöalan osaamista. Ylläpitokulut pienenisivät huomattavasti nykyisestä.

Koulukiinteistössä on kuusi vuokra-asuntoa, joista viisi on Vainikan mukaan tällä hetkellä vuokrattuina.

Uudet asunnot maksaisivat yli 2 miljoonaa

Myös Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriltä (Eksote) ja Imatran kaupungilta pitäisi saada lausunto senioriasuntojen tarpeesta, sillä Kuusikkoaho keskustelee asuntojen rahoituksesta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Aran kanssa.

— Jos kaupunki tai Eksote toteavat, että tarvetta ei ole, ei Ara mahdollista rakentamista, kertoo Partanen.

Partanen haarukoi senioriasuntojen rakentamisen maksavan 2—2,5 miljoonaa euroa. Kuusikkoaho hakisi Aralta todennäköisesti rakennushankkeelle kymmenen prosentin investointitukea sekä korkotukilainatakausta.

Kuusikkoaholla ei ole kiirettä projektin toteutuksen kanssa.

— Kärsivällisiä ollaan. Suurin osa projekteistamme vie useamman vuoden. Aika näyttää, miten asiat Imatralla etenevät. Toivomme parasta ja teemme töitä sen eteen, sanoo Partanen.

Koulu- ja kylämuseokin suunnitelmissa

Vainikka uskoo, että Imatran Virkkulankylään löytyisi asukkaita.

— Tulijoita olisi heti Rautionkylästäkin.

Entiseen koulurakennukseen kaavaillaan ruokailu- ja harrastetilojen lisäksi myös koulu- ja kylämuseota.

— Rakennus on yli 80 vuotta vanha. Haluamme pelastaa sen historiaa.