Poliisi muistuttaa pilkkijöille: Saaliiksi otettu kala on lopetettava välittömästi

Poliisi korostaa tiedotteessaan, että eläinsuojelulaki koskee myös kaloja.

Katja Juurikko

Poliisi muistuttaa, että eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä. Siksi saaliskalat on tapettava välittömästi.
Poliisi muistuttaa, että eläinsuojelulaki koskee kaikkia eläimiä. Siksi saaliskalat on tapettava välittömästi.

Itä-Suomen poliisi, aluehallintovirasto ja Itä-Suomen valvontaeläinlääkärit muistuttavat, että pilkillä saaliiksi otettavat kalat on tapettava välittömästi.

Tiedotteessaan poliisi toteaa, että eläinsuojelulaki koskee myös kaloja, ja että vapaa-ajankalastuksen yhteydessä kaloille aiheutettua kipua ja kärsimystä ei voida pitää eläinsuojelulain näkökulmasta samalla tavoin tarpeellisena kuin esimerkiksi ammattikalastuksen yhteydessä.

— Vapaa-ajankalastuksessa eläin on asianmukaisesti ja mahdollisimman nopeasti tainnutettava esimerkiksi lujalla lyönnillä päähän, minkä jälkeen siitä lasketaan veri. Vaihtoehtoisesti kala lopetetaan siihen muutoin soveltuvalla menetelmällä, tiedotteessa todetaan.

Ylikomisario Hans Vuoti täsmentää, että pienikokoinen kala voidaan lopettaa esimerkiksi vääntämällä siltä niskat nurin.

Eläinsuojelulain noudattamista valvovat valvontaeläinlääkärit, poliisi ja aluehallintovirastot. Tiedotteessa todetaan, että niillä on oikeus suorittaa tarkastus, jos on aihetta epäillä, että eläintä kohdellaan eläinsuojelulain vastaisesti.

Vuoti arvelee, että pilkkikalojen kohtelua saatetaan ehkä joskus teemaluonteisesti valvoa yhteistyökumppaneiden kanssa.

— Varmaankaan ensimmäinen toimenpide ei ole se, että lähdetään valvomaan pilkkijöitä. Luotamme siihen, että jos joku järjestää pilkkikisat, hän tietää, miten eläinsuojelulaki velvoittaa, Vuoti sanoo.

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön SM-pilkin sääntöjen mukaan saaliiksi saatu kala suositellaan lopetettavaksi. Muissa pilkkikilpailuissa saattaa olla samanlainen suositus, mutta välttämättä ei sitäkään. Poliisin mukaan suositus ei riitä:

— Eläinsuojelulain kanta asiaan on kuitenkin yksiselitteinen: saaliskalat pitää lopettaa välittömästi, tiedotteessa todetaan.

Vuoti muistuttaa, että eläinsuojelulaki koskee kilpapilkkijöiden lisäksi myös sunnuntaipilkkijöitä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset