Bio Vuoksi reagoi nopeasti Yösyöttö-elokuvan levityksestä syntyneeseen riitaan: Petteri Summanen pitää rahakiistaa vääryytenä ja arvelee Finnkinon kiristävän

Lumikki Haaja

Petteri Summanen, Marja Salo (keskellä) ja Marja Pyykkö ovat osa Yösyötön tuotantotiimiä, jota elokuvan rahanjakokiista Summasen mukaan kyykyttää.
Petteri Summanen, Marja Salo (keskellä) ja Marja Pyykkö ovat osa Yösyötön tuotantotiimiä, jota elokuvan rahanjakokiista Summasen mukaan kyykyttää.

Yösyöttö-elokuvaa ei nähdä Finnkinon elokuvateattereissa ainakaan ensi-iltapäivästä lähtien. Elokuvan levittäjä Nordisk Films ja Finnkino ovat ajautuneet kiistaan elokuvan lipputulojen jakautumisesta.

Sen sijaan imatralaisessa Bio Vuoksessa elokuva esitetään ja kahakkaan myös reagoidaan. Vuoksenniskalla sijaitseva yksityinen teatteri ilmoitti jo eilisiltana lisäävänsä uutuuselokuvan näytöksiä.

Nordiskin mukaan Finnkino on vaatinut normaalia suurempaa osuutta lipputuloista. Elokuva-alan kotimainen käytäntö on ollut, että lipputuloista puolet saa elokuvan levittäjä, toinen puoli menee teatterille.

Yösyötön pääosassa on Lappeenrannassa kasvanut näyttelijä Petteri Summanen. Hän kokee, että elokuvan jääminen pois Finnkinon teattereista on suuri nöyryytys sekä elokuvan tekijöitä että sen mahdollista yleisöä kohtaan.

— Elokuvien rotaatio on kova, ja ne pitää saada mahdollisimman suurella volyymillä nähtäväksi. Kun näin ei tapahdu isoissa kaupungeissa, joissa Finnkino toimii, se on hirvittävä isku tekijöiden ja yleisön odotuksille.

Entisenä lappeenrantalaisena Summasta harmittaa, että kotikaupungin yleisö ei näe Yösyöttöä teatterissa, ainakaan tuoreeltaan. Etelä-Karjalassa elokuvaa esittävät ensi-illasta lähtien Bio Vuoksen ohella Kino Pattery Parikkalassa 14.—15.10.

Näyttelijä tähdentää, ettei tiedä levittäjän ja teatterin välisten neuvottelujen yksityiskohtia eikä taustoja, mutta:

— Finnkinolla on dominoiva asema elokuvien levityksessä, ja ajankohdan perusteella taustalla on isompaa yritystä kyykyttää.

Kotimaisen elokuvasyksyn kovimmat ensi-illat ovat vasta tulossa: Tuntematon sotilas lokakuun lopulla ja Vuonna 95 joulukuussa.

— Toiminta on turmiollista sekä kotimaiselle elokuvalle yleensä että yksittäisille tuotannoille.

Ilman laajaa levitystä elokuvantekijöiden mahdollisuus selvitä tuotantokustannuksista voi olla mahdotonta.

— Monopoliasemassa ja ulkomaisessa omistuksessa piilee vaara, että yhtiö alkaa kiristää neuvotteluissa, Summanen viittaa Finnkinoon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.