IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää sai kutsun Linnan juhliin — Itsenäisyyspäivä tuo jännitettävää myös Uutisvuoksen toimitukselle

Imatran Itä-Länsi-tapahtumassa tasavallan presidentti Sauli Niinistöä isännöinyt Jani Valkeapää kutsuttiin juhlimaan Suomen 100-vuotista taivalta Presidentinlinnaan. Kutsun sai myös Uutisvuoksen päätoimittaja Mari Pajari. Riitta Uosukainen osallistuu itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle jo 34. kerran.

Joonas Tapaninen

Kutsukirje odotti Jani Valkeapäätä postilaatikossa Fuengirolasta paluun jälkeen. Hän sai tiedon kutsustaan sähköpostilla.
Kutsukirje odotti Jani Valkeapäätä postilaatikossa Fuengirolasta paluun jälkeen. Hän sai tiedon kutsustaan sähköpostilla.

Sen viestin sisällön saattoi aavistaa jo lähettäjän nimestä. Imatran Pallo-Veikkojen urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää oli marraskuun alussa työmatkalla Espanjan Fuengirolassa, kun hänen sähköpostiinsa saapui kutsu Linnan juhliin.

— Olihan se huikea ja säväyttävä hetki, Valkeapää kuvailee ensitunnelmiaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili kesällä Imatralla Itä-Länsi-tapahtumassa, jonka järjestäjänä IPV toimi. Valkeapää isännöi Niinistön vierailua IPV:n edustajana ja istui presidenttiparin vieressä miesten ottelun aikana.

— Presidenttiä kiinnostivat kovasti pelin nyanssit, taktiikka ja persoonat. Näistä juttelimme aika paljon, ja yritin avata siinä vähän pelin saloja, Valkeapää muistelee vierailua.

Pesäpallolle arvostusta

Maan kansallislajia on tuotu näyttävästi esille Suomen 100-vuotisjuhlinnassa, josta kertoo pesäpalloliikkeen edustajien tavallista runsaampi läsnäolo presidentinlinnassa.

Valkeapään lisäksi valtakunnan ykköskemuihin saivat kutsun Sotkamon Jymyn lukkari Toni Kohonen sekä vuoden pesäpalloilijat Henri Puputti ja Susanne Ojaniemi. Valkeapään mukaan tämä kertoo pesäpallon arvostuksesta. Hän näkee asian pr-arvon myös omalle seuralleen.

— En koe edustavani näissä juhlissa pelkästään itseäni, vaan koko organisaatiota. Kutsu on palkinto siitä onnistuneesta työstä, jonka teimme Itä-Länsi-tapahtuman eteen.

Frakki sen olla pitää

Etenkin miesten pukeutumista sitoo Linnan juhlissa tiukka etiketti. Valkeapää on frakkinsa jo sovittanut ja vuokrannut. Sitten pitää enää huolehtia, että on ajoissa paikalla.

Presidentin kanslian ohjeet sanovat presidentin kättelystä, että vieraan on kättelyn yhteydessä kerrottava oma nimensä. Yleensä protokollaan on kuulunut myös hyvän itsenäisyyspäivän toivottaminen. Pesiksen nyanssien kertaamiseen aikaa tuskin kättelyvuoron tultua on.

Linnan juhlien booli ja muut tarjottavat ovat maankuuluja, mutta eniten Valkeapää kertoo odottavansa juhlaillalta ravitsevia keskusteluita muiden juhlavieraiden kanssa.

— Mielenkiintoista nähdä, kenen kanssa päädytään juttusille, Valkeapää naurahtaa.

Mari Pajari edustaa oranssissa

Myös Uutisvuoksen toimitukselle itsenäisyyspäivä tuo tänä vuonna uutta jännitettävää. Kutsun Linnan juhliin sai päätoimittaja Mari Pajari, joka arvioi päätyvänsä juhlavuoden vastaanotolle paitsi paikallislehtikentän edustajana myös Imatran poikkeuksellisen vuoden takia.

— Tulevana viikonloppuna tulee kuluneeksi vuosi ampumatragediasta, jossa menetimme kaksi jäsentä pienestä toimituksestamme, sanoo Pajari.

Joonas Tapaninen

Toimituksessa tunnetusti villasukissa viihtyvä Mari Pajari vaihtaa Presidentinlinnaa varten juhlavampiin jalkineisiin. Punaiset korkokengät ovat jo sisäänajossa, sillä Linnan juhlien konkarit ovat muistuttaneet iltaan kuuluvan paljon seisomista.
Toimituksessa tunnetusti villasukissa viihtyvä Mari Pajari vaihtaa Presidentinlinnaa varten juhlavampiin jalkineisiin. Punaiset korkokengät ovat jo sisäänajossa, sillä Linnan juhlien konkarit ovat muistuttaneet iltaan kuuluvan paljon seisomista.

Ensimmäistä kertaa Linnan juhliin menossa oleva Pajari kokee kutsun tulleen koko toimitukselle. Hän juhlii vastaanotolla miehensä kanssa, mutta mukanaan hän vie koko työyhteisön, edesmenneitä jäseniä myöten.

Muotitaiteilija Anne-Mari Pahkalan suunnitteleman asun inspiraation lähteenä on ollut ampumatapauksen uhrien omaisten perustaman yhdistyksen, Valon Vuoksen logo.

— Asu on oranssi ja siinä on myös liehuvaa. Vähän laahusta, mutta vain vähän, paljastaa Pajari.

Uosukaisen 34. Linnan juhlat

Imatran seudulta nimensä kutsulistalle ovat saaneet myös Itä-Länsi-ottelussa avausheiton suorittanut sotaveteraani Veli Merentie, valtioneuvos Riitta Uosukainen sekä kansanedustajat Suna Kymäläinen ja Kimmo Tiilikainen.

Uosukainen osallistuu Linnan juhliin jo 34. kerran. Hänen pukunsa suunnittelee valtakunnan tunnetuimpiin muotisuunnittelijoihin lukeutuva Jukka Rintala.

Iltapuku ei ole vielä valmis, sillä sekä Jukalla että meillä on ollut hirmuisen paljon kiireitä.

— Iltapuku ei ole vielä valmis, sillä sekä Jukalla että meillä on ollut hirmuisen paljon kiireitä, juhlavuoden tilaisuuksissa ahkerasti esiintynyt Uosukainen kertoo.

Uosukainen on nähty linnan juhlissa kertaalleen Jääsken kansallispuvussa. Vuoden 2013 itsenäisyyspäivän vastaanotolla Tampereella hän sonnustautui Muinais-Karjalan pukuun. Vuosien varrella moni puku on myös tullut puettua useampiin linnan juhliin.

— En ole koskaan ajatellut, että pitäisi olla jotenkin ekstraa. Mekko kuin mekko.

Booli ei ole Kymäläisen mieleen

Suna Kymäläinen osallistuu seitsemänsiin linnan juhliinsa kierrätyspuvussa. Kaksiosaisen asun on suunnitellut Ilona Voltti. Kymäläinen pukeutui pääosiltaan samaan asuun toissa vuonna.

— Perusasu on tummansinistä silkkiä ja uusi yläosa, josta on vastannut oma äitini, on tummansinistä pitsiä. Menen siis juhliin Suomen sinissä, Kymäläinen sanoo.

Otto Ponto

Seitsemänsiin Linnan juhliinsa valmistautuva Suna Kymäläinen suosii kierrätysasua. Hän aikoo pukeutua tähän Ilona Voltin suunnittelemaan asuun, jota käytti jo vuoden 2015 juhlissa.
Seitsemänsiin Linnan juhliinsa valmistautuva Suna Kymäläinen suosii kierrätysasua. Hän aikoo pukeutua tähän Ilona Voltin suunnittelemaan asuun, jota käytti jo vuoden 2015 juhlissa.

Kymäläinen kertoo, että joinain vuosina Imatran seudulta kutsuttujen kanssa on pidetty jopa linnan juhlien etkoja, mutta tänä vuonna tietoa muista kutsutuista ei ole kiirinyt hänelle asti. Kaikki Suomen kansanedustajat saavat kutsun linnan juhliin.

— Kokoonnumme kollegoiden ja puolisoiden kanssa ennen juhlaa, Kymäläinen kertoo.

Toisen kauden kansanedustaja Kymäläinen tunnustaa, ettei ole linnan boolin suuri ystävää, mutta muut pöydän antimet maistuvat sitäkin paremmin.

— Ei ole vielä kertaakaan tullut vastaan sellaista suupalaa, että olisi jäänyt maistamatta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset