Leirintäalueen paluuta Vuoksen rannalle yritetään vauhdittaa – Toni Kainulainen on tehnyt jo piirustukset leirintäaluepaikoista Varpasaaren ja Hiljan pihan väliselle alueelle

Viime kesän kotimainen matkailubuumi osoitti, että Imatralle tarvitaan lisää leirintätilaa erityisesti matkailuautoille.

Jarmo Hämäläinen

Tähän rantamaisemaan Vuoksen varrelle Toni Kainulainen haluaisi laajentaa Varpasaaren leirintäaluetta. 1970-luvun lopulla suljetusta leiintäalueesta on vielä jäljellä hirsinen rakennus, joka toimi leirintäalueen vastaanottopisteena.
Tähän rantamaisemaan Vuoksen varrelle Toni Kainulainen haluaisi laajentaa Varpasaaren leirintäaluetta. 1970-luvun lopulla suljetusta leiintäalueesta on vielä jäljellä hirsinen rakennus, joka toimi leirintäalueen vastaanottopisteena.

Varpasaaren kalastuspuiston leirintäalueen tilat kävivät ahtaaksi viime kesä, kun korona sulki rajat ja kotimaan matkailu Imatran suunnallakin oli huippulukemissa.

Pieni leirintäalue on ollut erityisesti karavaanarien suosima yöpymispaikka.

Kalastuspuiston yrittäjä Toni Kainulainen haluaa kehittää alueen leirintäpalveluja laajentamalla leirintätilaa Vuoksen rannalle Varpasaaren ja Hiljan pihan väliselle alueelle.

– Olen ollut kaupunkiin yhteydessä ja tehnyt alueesta piirustuksia ja suunnitelmia. Siinä tien ja rannan välissä olisi erinomaista tilaa ja komeat maisemat virtaavan veden äärellä, Kainulainen sanoo.

Lisää paikkoja matkailuautoille ja teltoille voisi Kainulaisen mielestä saada nopeallakin aikataululla, jos alueen maat omistava Imatran kaupunki on myötämielinen suunnitelmalle.

– Ei siinä aluksi kovin paljon tarvitsisi muutoksia tehdä. Matkailuautolle tasainen alusta ja sähkönsaanti ovat tärkeimpiä perusjuttuja.

Tilat käyneet ahtaaksi

Varpasaaressa on virallisesti paikkoja 18 matkailuautolle tai asuntovaunulle. Viime kesänä käytössä oli väliaikaisia lisäpaikkoja kalastuspuiston rakennuksen ja talviuimarien saunan välisellä ruohikolla.

Tilapäisjärjestelyillä Varpasaaren ympäristöön on majoitettu enemmänkin matkailijoita viime vuosina.

– Imatran ajojen aikaan järjestimme sähköt 77 majoittajalle. Matkailuautoja oli silloin keilahallin parkkipaikallakin, Kainulainen kertoo.

Kanerva Jalarvo

Toni Kainulainen toivoo, että lisää tilaa matkailutoille saataisiin Vuoksen varrelle jo ensi kesän Imatran ajoihin.
Toni Kainulainen toivoo, että lisää tilaa matkailutoille saataisiin Vuoksen varrelle jo ensi kesän Imatran ajoihin.

Jos hanke etenee, Toni Kainulainen toivoo, että uusia alueita voitaisiin Vuoksen varrelta ottaa leirintäkäyttöön jo ensi kesänä Imatran ajojen aikana.

Vuoksen ranta-alueen lisäksi hän on kaavaillut leirintäalueen mahdolliseksi paikaksi myös Kostinpuiston liikuntakentän vireistä metsää.

– Paikkoja pitäisi olla teltoillekin. Sekin puoli on muuttunut, pitää miettiä muutakin kuin vanhoja kupolitelttoja. Joku yöpyy riippumatossa ja isot huvilateltat vievät saman tilan kuin matkailuautot, Kainulainen muistuttaa.

Siinä tien ja rannan välissä olisi erinomaista tilaa ja komeat maisemat virtaavan veden äärellä. — Toni Kainulainen

Vanha leirintäalueen paikka

Varpasaaren ja Hiljan pihan välinen alue on leirintäaluekäytössä jo testattu. Imatran kaupungin leirintäalue oli juuri niissä maisemissa 1960- ja 1970-luvulla ennen urheilutalon rakentamista.

Niistä vuosista on leirintäalueen rakennuksista jäljellä hirsinen toimistorakennus Vuoksen rannassa ja grillikatos keilahallin nurkalla.

Tällä hetkellä alueen tuleva käyttö on sumun peitossa. Urheilutaloa uhkaa purkaminen, eikä uimahallin kohtalosta ole päätöksiä tehty.

Uutta tilaa etsitään leirintäalueelle

Imatran kaupungin leirintäalueen paikkaa vaihdettiin Ukonlinnasta rannan läheltä Ukonniemen urheilualueelle, kun kaupunki hankki Stora Enson entisen taimitarhan maat.

Keskellä peltoa sijaitseva leirintäalue ei ole kuitenkaan matkailijoita houkutellut ja viime kesän se oli kiinni.

Leirintäalueen uutta paikkaa tai pikemminkin paikkoja on pohdittu Imatran kaupunkikehityslautakunnassa.

–  Eri vaihtoehtoja on ollut esillä. Pulaa on erityisesti matkailuautojen paikoista, kertoo lautakunnan puheenjohtaja Antero Lattu.

Varpasaaren leirintäalueen laajentaminen on Latun mielestä kehityskelpoinen esitys. Myös Ukonniemen

alueella pitäisi saada veden ääreen lisää leirintäpaikkoja.

Keskustelussa esillä on ollut matkailuautopaikkojen rakentaminen Lammassaareen ravintola Kolmen ankkurin läheisyyteen.

Imatran kaupunki ei ole Latun mukaan lähdössä operaattoriksi uusiin leirintäpaikkoihin, vaan niiden on tarkoitus olla yrittäjävetoisia. Kaupunki on valmis edistämään hankkeita niin kaavoituksella kuin infran rakentamisella.

Uusimmat uutiset