Imatrankosken patotyömaalla ravakka työvaihe — sukeltajatyömiehet ovat yötyömiehiä

Anssi kemppinen

Säännöstelypadolla uusitaan juuri itäistä valssiluukkua.
Säännöstelypadolla uusitaan juuri itäistä valssiluukkua.

Sukeltajien varusteet odottavat Imatrankosken yläkanavan sillan alla lautalla yötyöläisiä.

Yläpuolella sillalla kuorma-autosta siirretään ja varataan valmiiksi saumausmassaa, jota sukeltajat käyttävät Imatrankosken padon itämuurien korjaukseen.

— Sukeltajien työ tehdään yöllä, koska päivällä sillan alla on liian kovat virtaukset. Yöllä turbiineja ajetaan hitaammalla juoksulla, jolloin virtauskin hidastuu, sanoo työmaapäällikkö Jari Tirri pääurakoitsija Destialta.

Muurin saumat on ensin piikattu auki ja sitten ne täytetään erikoissaumamassalla. Tirrin mukaan pääsääntöisesti muurin kivet veden allakin ovat olleet paikallaan, mutta muutama on jouduttu kiinnittämään uudestaan.

— Veden alla tehtävä työ on hidasta. Siellä on spesiaalisukeltajia työssä. Tällä hetkellä heitä on 12.

Työtä sukeltajille riittää ensi kesään asti.

Vedenpinta alhaalla

Imatrankosken padon peruskorjaus on ylittänyt puolivälin, mutta tehtävää on vielä paljon.

Patotyömaalla on tällä hetkellä kesäisen kiihkeä työvaihe ja eri työkohteita on useita.

Patomuureja esimerkiksi vahvistetaan veden alla tehtävän työn lisäksi vielä enemmän pinnan päällä. Yksi kohde on ylisyöksymuuri, jonka yli Vuoksen vesi valuu uomaan ohi voimalan, jos voimalassa tulee joku häiriö.

— Vuoksen vedenpintaa pidetään nyt normaalia alempana, koska ylisyöksymuurista on piikattu harjaa alemmaksi. Muuriin tehdään uusi harja ja vahvistusbetonirakenne kuivalle puolelle, sanoo Tirri.

Fortumin voimalaitoksella oleva rintamuuri on jo lähes valmis.

Itäinen valssiluukku valmis tänä kesänä

Varsinaisella säännöstelypadolla uusitaan itäistä valssiluukkua.

— Valssiluukun pitää olla valmiina tänä kesänä. Ensi kesänä on vuorossa läntinen valssiluukku, sanoo Tirri.

Valssi on teräsrakenteinen ontto rumpu, jota voidaan nostaa ja laskea hammasrattaiden avulla. Kun valssia nostetaan, niin vesi pääsee syöksymään sen alta Imatrankosken kuivaan uomaan.

— Valssi kunnostetaan paikan päällä. Se hiekkapuhalletaan ja maalataan. Kaikki valssin liitokset tarkistetaan ja tarvittaessa korjataan.

Valssit ovat olleet paikallaan yli 80 vuotta ja ovat Tirrin mukaan yhä erinomaisessa kunnossa.

— Täytyy ihailla sen ajan kivi- ja metallimiehiä, jotka tekivät silloisilla työvälineillä niin hyvää jälkeä.

Valssin lisäksi uusitaan ja vahvistetaan valssin alla oleva kivestä tehty kynnys sekä patoluukun sivuja vasten olevat pielet.

— Pielien teräslevyt vaihdetaan uusiin. Pieliraudat on 9 metriä korkeita ja uudet on tehty millintarkasti entisten mukaan. Pieliin tulee myös lämmitys. Entiset hammastukset ovat hyvässä kunnossa ja ne hiekkapuhalletaan, sanoo Tirri.

Imatrankosken säännöstelypadon peruskorjaus alkoi vuonna 2015 ja kestää vuoteen 2018. Korjauksen avulla vuonna 1929 valmistuneen padon turvallisuus ja luotettavuus paranevat.

Anssi Kemppinen

Luetuimmat